„Индипендънт“: Русия е напът да анексира 15% от територията на Украйна преди 70-ия рожден ден на Путин

„Индипендънт“: Русия е напът да анексира 15% от територията на Украйна преди 70-ия рожден ден на Путин

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Русия е напът да анексира около 15% от територията на Украйна в рамките на няколко дни, след като заяви, че жителите на четири окупирани региона са гласували за отцепване от Киев и присъединяване към Москва, посочва британският в. „Индипендънт“.

Изданието цитира председателя на горната камара на руския парламент, според когото Кремъл може да предприеме стъпки за присъединяване на четирите сепаратистки територии към Руската федерация на 4 октомври, само три дни преди 70-ия рожден ден на Владимир Путин (7 октомври).

По повод резултатите от проведените в окупираните украински територии референдуми в Москва имаше празненства, на гигантски екран на Червения площад се четяха послания като "Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон - Русия!", допълва „Индипендънт“.

В тази връзка лондонският всекидневник „Гардиън“ информира за официалното искане от назначените от Русия ръководители на Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област в Украйна президентът Владимир Путин да присъедини окупираните територии към Русия. Руското външно министерство заяви, че скоро ще бъдат предприети действия, за да се отговори на "стремежа" на четирите окупирани украински области да станат част от Русия. След като бъдат анексирани, руското ръководство заяви, че ще разглежда нападенията срещу контролираните от Русия области като пряко нападение срещу Русия, посочва „Гардиън“.

Това се случва въпреки продължаващото осъждане от страна на Запада на референдумите, проведени в тези територии, понякога под дулото на оръжие, като "незаконни" и "фалшиви".

Американският в. „Ню Йорк таймс“ също се спира на демонстрираната показност, целяща да придаде легитимност на анексирането на територии от Москва, с която проруски проксита в окупираните райони на Украйна призоваха вчера президента Владимир Путин да анексира регионите.

Исканията за анексиране придаваха подреденост и официалност, които са в противоречие с хаоса, с който се сблъскват руските лидери както на бойното поле, където продължават да търпят загуби, така и у дома, където десетки хиляди руснаци бягат от страната, за да избегнат мобилизация, отбелязва вестникът.

В изданието "Нешънъл интерест" е публикувана статия за кризата около Украйна на руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов. Той посочва, че американските политици се заблуждават, ако смятат, че Русия не е готова да защити Крим или териториите, които могат да се присъединят към страната, "на основание свободното волеизявление на народа". Антонов също така напомня, че през октомври се навършват 60 г. от Карибската криза, когато "СССР и САЩ стояха на прага на ядрен конфликт". Посланикът призовава не само Русия и САЩ, но и другите ядрени държави да потвърдят  в общ документ, че "в ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде започвана". 

Вестник„Вашингтон пост“ се спира на кризата около Украйна в репортаж за изпълнения с неизвестност път на бягащите от мобилизация руски мъже.

Западният печат отделя внимание и на инцидентите с двата руски газопровода, които бяха повредени от експлозии. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че два дни след като експлозии в Балтийско море разкъсаха гигантски газопроводи от Русия до Германия, се затвърди мнението, че става дума за саботаж, след като Европейският съюз и няколко европейски правителства определиха случая като нападение и поискаха разследване.

Експерти заявиха, че оценката и отстраняването на щетите по газопроводите "Северен поток 1"  и "Северен поток 2", които бяха използвани като лост в конфронтацията на Запада с Москва заради руската инвазия в Украйна, може да отнемат месеци. Новината за възможна атака срещу тръбопроводите засили и без това силните страхове от болезнен недостиг на енергия в Европа през зимата, посочва вестникът.

Британският „Гардиън“ отбелязва, че политици от цяла Европа предупредиха, че предполагаемото саботиране на двата газопровода "Северен поток" може да е предвестник на нов етап на хибридна война, насочена към уязвима енергийна инфраструктура, за да се подкопае подкрепата за Украйна. Норвежкият премиер  Юнас Гар Стьоре заяви, че Осло му ще засили военното си присъствие в своите инсталации, след като Норвегия се превърна в най-големия доставчик на природен газ в Европа. 

Цените на природния газ се повишиха поради опасенията, че Русия може да спре доставките за Европа през Украйна, като по този начин се увеличиха проблемите, предизвикани от повредата на газопровода "Северен поток" в Балтийско море. „Гардиън“ съобщава, че европейските лидери заявяват, че саботажът е най-вероятната причина за течовете по двата газопровода "Северен поток" между Русия и Европа, след като сеизмолози съобщиха за експлозии около трасетата в Балтийско море.

Германските власти се опасяват, че "Северен поток 1" може да стане "неизползваем завинаги", ако течовете на газопровода не бъдат отстранени бързо. Националната полиция на Швеция започна разследване на течовете, след като властите в Стокхолм предположиха, че "взривовете" са "вероятно умишлено действие". Външната министърка на Норвегия Аникен Хюитфелд заяви, че експлозиите и изтичането на газ в Балтийско море предизвикват "дълбока загриженост" у норвежкото правителство.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Pontifex Maximus

  29 Sep 2022 11:21ч.

  Каквото-такова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешен плач

  29 Sep 2022 12:17ч.

  Teзи ученически съчинения се пишат за западните дебили, а те ги лапат с охота...скоро и у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  29 Sep 2022 11:22ч.

  Каквото-такова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това не е новина

  29 Sep 2022 11:25ч.

  Всички знаем какво следва. Що се върти една и съща плоча непрекъснато? Много важно Индипендънт ли е или Дипендънт. Май сме си и ще си останем Дипендънт. Нали затова е войната. Та ние дори не се блорим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поставената цел са 20%

  29 Sep 2022 11:29ч.

  След освобождението на Одеса, може и да има евентуално позатихване на конфликта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повечко

  29 Sep 2022 12:33ч.

  Др Ленин ги разкрои нашироко, селендурите "малороси" със специфичния си диалект да се умешат с пролетариите от Изтока... Но защо му трябваше на др. Сталин Галиция, бедна на всичко освен козари?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия е в правото си да възстанови своята бивша империя

  29 Sep 2022 11:30ч.

  Отново ни отправят в царството на празните приказки. Западът имаше достатъчно време още преди войната да докаже, че е независим от Нашингтон, но така и не се доказа. Какво значи да забраниш Божията представа за пола? Какво значи да забраниш на Русия да търгува, сама определяйки цената за продажби? Какво означава да конфискуваш половината валутен резерв на Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  29 Sep 2022 13:03ч.

  Аз, както всички истински българи се радваме на Новата Османска Империя! Все пак сме един народ, с една духовност, традиции и обичаи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...Яви се та евнух един

  29 Sep 2022 13:23ч.

  с перо и със шише зехтин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдаа,

  29 Sep 2022 11:31ч.

  на Финландия и писна и затвори границата за мужиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поличба

  29 Sep 2022 11:36ч.

  https://politikus.info/video/147065-glava-mvd-finlyandii-poteryala-soznanie-vo-vremya-obsuzhdeniya-chp-na-sp.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  29 Sep 2022 11:44ч.

  Мужиците не са на финландската граница, те изпълняват дълга си.. Финландия спира "меките китки", продажниците, страхливците. Русия се изчиства от потенциални предатели и хора без принципи. Май финландците са загрели че прииждащият материал не е от добро качество..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ся като почнат да назначават комбайнери

  29 Sep 2022 11:55ч.

  за системни администратори ще стане забавно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фините забогатяха по време на СССР

  29 Sep 2022 12:03ч.

  Живееха си много добре като неутрална държава. Но навириха глава и ще си изпатят. Финландия е осеяна с езера по които има интензивна търговска връзка с Европа, но ... тази връзка минава през Русия. Достатъчно е Русия да затвори Сайменският канал и вътрешна Финландия ще се превърне в пустееща земя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-страшно е сисадмини

  29 Sep 2022 12:35ч.

  да станат комбайнери, че ще пожънат на някоя детска градина главите вместо слънчогледи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към средата на века Русия ще се върне в границите си от 1914 г.

  29 Sep 2022 11:31ч.

  Някои закръглени като кърлеж държави в "Европа" няма да съществуват. Границите от Версайския договор в общи линии оцеляха сто години, което е доста, предвид мерзоста на начерталите ги. Но всяко нещо с времето си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има интересен момент

  29 Sep 2022 11:46ч.

  След Първата Световна границите на държавите СИЛНО са изменени и много държави губят огромни територии, включително и България. Това води до Втората Световна война. По някаква причина, след Втората Световна има много малко изменения на границите и понеже загубилите Първата са в съюз във Втората, НИЩО не им е върнато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да споменем освен България

  29 Sep 2022 12:37ч.

  Унгария, която наполовина е в чужбина. И за разлика от България-Мангалия, е в национален възход, не в агония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да споменем и бъдещата Прусия

  29 Sep 2022 14:27ч.

  Германската империя е иззидана от Бисмарк около Прусия, а къде е тя? В ГДР и Полша (Силезия, Данциг). Виждам пореден кандидат за корекция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все още не е ясно като какви ще са присъединените земи

  29 Sep 2022 11:41ч.

  Луганск в момента е ЛНР, а Донецк - ДНР. Като републики ли ще са в състава на РФ? Херсон и Запорожие са области. Като области ли ще са в състава на РФ? Ще е интересно. Имаше предложение да се премахнат републиките и областите и да се върнат губерниите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кримски федерален окръг

  29 Sep 2022 12:26ч.

  Четох някъде, че засега предложението е четирите области да бъдат включени в състава на нов, по-голям Кримски федерален окръг. Явно това ще е техническото наименование на Новорусия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малко вероятно - почти невъзможно

  29 Sep 2022 12:46ч.

  Крим е република със своя конституция, свой парламент, свои закони и свое правителство. На територията на Крим върховенство имат законите на Крим. В конституцията им дори е заложено как могат да излязат от РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виждам една Полска автономна република със столица в Краков

  29 Sep 2022 14:23ч.

  С право да си избират градски съвет

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просия

  29 Sep 2022 17:50ч.

  ще стане тая държава след кая на войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи