"Индипендънт": Путин е отслабен, но развръзката може да е опасна

"Индипендънт": Путин е отслабен, но развръзката може да е опасна

Руският президент Владимир Путин е отслабен, но развръзката може да е опасна, пише в. "Индипендънт" в редакционна статия след събитията през уикенда в Русия. Западът е изправен пред нерадостната действителност, че евентуалното падане на Путин от власт може да доведе до идването на още по-твърдолинеен лидер националист, пише британското издание.

Въпреки че непосредствената криза и опасността от гражданска война в Русия отминаха, това е опасен момент - не само за Владимир Путин, но също и за Украйна и нейните западни съюзници, изтъква британското издание.

Руският президент може и да не успее да възстанови в пълна степен властта си след драматичните събития от събота, когато Евгений Пригожин и бойците от частната военна компания "Вагнер" стигнаха на 200 км от Москва в знак на протест срещу начина, по който руското военно ръководство води войната в Украйна. Въпреки че Пригожин в крайна сметка се отказа от бунта си, за да не се стига до кръвопролития, не може да се каже, че има непосредствен победител в противопоставянето между Путин и неговия стар съюзник, пише "Индипендънт".

Макар повечето руснаци да разчитат на държавните медии като източник на информация, част от тях със сигурност ще се зачудят защо бойците от "Вагнер", които бяха хвалени като герои заради участието си във войната в Украйна, изглежда се обърнаха срещу президента, който ги обвини в предателство. Възможно е същите тези руснаци да си дават сметка, че нямаше да се стигне до този хаос, ако Путин не бе наредил нахлуването в Украйна, което представя като необходимост в името на защитата на Русия от враждени сили на Запад. Изведнъж Путин изглежда уязвим, а желязната му хватка върху властта - отслабена.

Макар Пригожин да обяви за свои врагове министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Валерий Герасимов, бунтът на "Вагнер" бе насочен и срещу върховния главнокомандващ Путин, за когото това се превърна в най-голямата заплаха от 23 години насам.

Стратегията на Путин на принципа разделяй и владей, изразяваща се в намаляване на ролята на държавния апарат и в запълване на вакуума от частни армии например, се обърна срещу него. Руският президент обича да играе ролята на върховен лидер, който решава споровете, но той позволи на враждата между Пригожин и Шойгу да излезе извън контрол.

Впечатляващо е, че Пригожин действа като свободен човек и че бойците му, които участваха в похода към Москва, няма да бъдат наказани. В миналото водачите на преврати в Русия са вкарвани в затвора или ги сполита по-лоша съдба. Историята показва обаче, че дори след неуспешни опити за преврат в Русия следват драматични промени.     

Ако това обаче е началото на края на режима на Путин, развръзката може да е опасна, прогнозира "Индипендънт".

В краткосрочен план драматичните събития в Русия може да създадат благоприятни условия за контранастъпление на украинските сили. Съботният бунт едва ли ще се отрази добре на бойния дух на руските войски, които и без това са деморализирани.

Кризата, с която се сблъска Путин, е възможност за украинския президент Володимир Зеленски, но може да се окаже и заплаха. Руският лидер все по-отчаяно ще се опитва да спре настъплението на Украйна и може да се изкуши да предприеме драстични мерки. Откакто бе разрушена Каховската ВЕЦ, в Украйна растат страховете, че Русия може да атакува Запорожката АЕЦ.

Не е ясно какъв ще бъде статутът на Евгений Пригожин в Беларус и каква роля ще изпълнява той там. Украйна се безпокои, че той може да оглави нападение срещу Киев от север, което би принудило украинските сили да се сражават на още един фронт.  

Що се отнася до Запада, той е изправен пред нерадостната действителност, че евентуалното падане на Путин от власт може да доведе до идването на още по-твърдолинеен лидер националист, който би прибягвал още по-активно до ядрени заплахи и би създал още по-голяма нестабилност и несигурност за целия свят, обобщава "Индипендънт".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • CNN и NYT сензационно:

    26 Юни 2023 11:48ч.

    Разузнаването на САЩ и Вашингтон са знаели предварително за метежа на Пригожин, защото ЗВЕЗДИТЕ ИМ ГОВОРИЛИ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CNN

    26 Юни 2023 11:49ч.

    Според пропагандата в родните ни кафяви „медии‘ като „Соросоидна Правда“, „Реститутски Зов“ ,"Козяшка мисъл", "Гъдел нюз",“ Фекалий Нюз“ и "Каспичански устрем", Путин бил бедно селско момче , извънбрачно дете на Сорос, отгледано от службите и ЦРУ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Основните положения

    26 Юни 2023 11:53ч.

    "Путин" е дийп-фейк. Зад двойниците стои висша група от руския елит, която управлява Русия. Групата не е единна, има поне две "партии". Умерена, чийто образ е "Путин". Радикално патриотична, която за момента използва Пригожин, но той не е нейният траен образ за бъдещето. Западът трябва да пали свещи по три пъти на ден, "Путин" да продължи да управлява, защото тази група е "договорима" , т.н. ДОГОВОРНЯК. Ако силоваците поемат напълно властта в Кремъл, жална му майка на Запада, и между другото на 404.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    26 Юни 2023 11:54ч.

    Доста глупости от англичаните. Да приемеш желаното за действителност е и опасно. Основното е, че руското общество иска твърдост към Украйна и сега това и ще се случи. И никой не е и мислил да влиза в Москва изначално. Малко театър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    26 Юни 2023 11:58ч.

    Лидерът има едно единствено решение.Ескалация на войната.И той ще го извърши.В Русия едно единствено нещо не се прощава- слаб и нерешителен Лидер.Пригожин унижи Путин и това парадоксално може да бъде адски полезно за Русия защото не се стигна до гражданска война.Това беше шокова терапия за Путин.Той без съмнение е видял кадрите от Ростов където хората ръкопляскаха на Пригожин.И това е жестока новина за Запада.Защото хората в Русия без съмнение искат ескслация на войната а не странната война водена от Лидера.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    26 Юни 2023 12:01ч.

    Лидерът ти изобщо не води война... щом още не си го разбрал, по-добре си мълчи. Война няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    26 Юни 2023 11:59ч.

    Ама разбира се... Путин е слаб, болен и нещастен, ЦРУшките са били наясно, а всички западни лидери се попикаха за отрицателно време, ча забравиха драмите си покрай развода ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уточнение

    26 Юни 2023 11:59ч.

    Всички групи то ДеБили у нас и жълтопаветници трябва да знаят, че в Русия Путин играе ролята на "доброто ченге", докато Пригожин и сие са "лошото ченге". Само благодарение на Путин в момента все още има СВО, а няма пълномащабна овйна. АКо ПУтин падне, на власт ще дойде групата от военни ястреби около Медведев, Рогозин, Пригожин. Тогава няма да има никакви лигавщини и разговори. А държава 004 просто ще и се разкатае играта за 24 часа. Ще остане само пустиня от нея. Затова жълтопавтни едноклетъчни организми, молете се Путин да остане на власт, защото иначе след 004 идва вашия ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още основни положения

    26 Юни 2023 11:59ч.

    Ключови структури като ФСБ заеха изчаквателна позиция по време на "метежа". Следователно и във ФСБ има представители на двете партии. Армията също не е единна, това се вижда. Т.н. петоколонници /висшата номенклатура/ се покриха добре и не се издадоха. Вътрешното напрежение в Русия остава, но силовият център неотклонно върви към радикалната "партия". Остава руското задкулисие да реши въпроса с "Образа". Догодина в Русия има избори и нищо чудно да има голяма изненада - Лидерът да не се кандидатира ! Така елегантно ще приключи преходната епоха в руската история и ще минат към епохата на Новата Империя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    26 Юни 2023 12:15ч.

    Шойгу не трябва да е свещена крава.Може би е време да го пенсионират с почести.И Сталин, като е видя че не става с Ворошилов, Тимошенко и Будьони ги е дръпнал назад....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    26 Юни 2023 12:18ч.

    Що за тъпня. Тия западни журналисти съвсе са спрели да мислят с главата си , а го правят с желанката си и пропагандната директива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    26 Юни 2023 12:28ч.

    "Руският президент Владимир Путин е отслабен..." -- от тук насетне не става за четене пасквилчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Юни 2023 12:28ч.

    "в Украйна растат страховете, че Русия може да атакува Запорожката АЕЦ"? И що да со причиняват сами втори Чернобил, умници, и да се самооблъчват с радиация? И що украинците се провалят в контранастъплението, щом "руските войски са деморализирани"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът е изправен пред нерадостната действителност, че евентуалното падане на Путин от власт

    26 Юни 2023 12:29ч.

    как така нерадостна?!? че това е мокър сън на всеки истински либерал. тотална шизофрения. това, което ни се прожектира с "метежа" има малка връзка с реалността. поживем увидим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    26 Юни 2023 12:31ч.

    Не ми се струва Путин нещо да е заслабнал, напротив - опитът за метеж сплоти руския народ около президента и никаква гражданска подкрепа нямаше за превратаджиите, затова и Пригожин се оттегли, защото намаше никакъв шанс за успех. И все още Путин не е взел да се спъва по стъпалата или да се ръкува с извънземни, дошли му на помощ! Каква трагедия за Запада, екстазът беше много кратък, за разлика от Капитолия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това изобщо не е вярно

    26 Юни 2023 13:18ч.

    Вагнер получиха масова народна подкрепа на юг. Цял Ростов беше с тях, посрещнаха ги и ги изпратиха с адмирации ! Само в Москва се снишиха да видят на къде ще задуха вятъра… Регионалните лидери в РФ естествено декларираха лоялност към Путин. Но какво има надолу като настроения в регионите , може да се гадае. Най-вероятно настроения подобни на тези в Ростов. Руснаците искат бързо и решително завършване на СВО с победа ! Не влачене на военните действия както в момента и “договорняк” с врага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до Това изобщо не е вярно

    26 Юни 2023 13:52ч.

    Пълни глупости говориш, ама щом това те успокоява... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ползват ноу хауто

    26 Юни 2023 13:05ч.

    Със С. Корея. Кимчетата въртят ядрения шантаж от години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голям смях от западните СМИ

    26 Юни 2023 14:41ч.

    Щом разчитат процеса на консолидация на властта, като отслабване...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи