Има съгласие за намаляване на ДДС за хляба, плодовете и зеленчуците

Има съгласие за намаляване на ДДС за хляба, плодовете и зеленчуците

В управляващата коалиция има съгласие за намаляване на ДДС върху цените на хляба, плодовете и зеленчуците, коментира се включително и нулева ставка. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. БСП предлага намалените приходи от промените в ДДС да бъдат компенсирани от облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества.

За вземане на окончателно решение се изчакват разчетите на финансовото министерство: "Необходимо е финансово да се види - и това е много важно, колко по-малко приходи ще влязат от това и как те могат да бъдат компенсирани от друг приход. Ето, ние даваме решение: другият приход може да дойде от облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества", посочи вицепремиерът.

Мярката ще важи не само за държавните, но и за частните дружества, подчерта Нинова: "Защото решението да се вземе дивидент само от държавните енергийни дружества,  поставя държавният и частният сектор в неравнопоставено положение".

По думите ѝ  противоречие между партньорите в управляващата коалиция има по две теми: за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите и за таван на цените на някои стоки. Тя не приема възраженията, че таван на цените би довел до сътресение на пазара:

"Как е възможно и не изчезват стоките в Испания, в Румъния, в Гърция и в Унгария - това се прилага от месеци и няма сътресения. Просто се помага на хората с таван на цените".

От БСП предлагат няколко варианта за преизчисление на пенсиите: "Спорим все още по ръста на минималната работна заплата, тоест нищо не е готово като решение", каза Нинова.

Срокът за намиране на решение за конкретните антиинфлационни мерки е ясен. Те трябва да залегнат в актуализацията на бюджета. Идеята на управляващите за нулева ставка на ДДС и намалена данъчна ставка за плодове и зеленчуци се посреща с одобрение от хлебарите и от земеделските производители. 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • А млякото, сиренето, кашкавала, маслото, олиото, брашното...

    20 Апр 2022 17:39ч.

    Не хлебом единым же...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи