Илон Мъск: Най-големият ни проблем е колапсът на човешката популация

Илон Мъск: Най-големият ни проблем е колапсът на човешката популация

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Илон Мъск написа в профила си в социалната мрежа Х, че най-големият проблем за човечеството е колапсът на популацията ни.

Милиардерът е споделил пост, правещ преглед на "черните рекорди" в срива на раждаемостта за 2023 г.:

• Рекордно ниската раждаемост в Южна Корея ще продължи да пада, предупреждава правителствено изследване. (Южна Корея е страната с най-ниска раждаемост в света. Коефициентът вече е под 0,78 раждания. За да се поддържа една популация стабилна, коефициентът трябва да е малко над 2.00 - бел.ред.)

• Коефициентът на раждаемост в Китай пада до рекордно ниско ниво от 1,09 през миналата година. За първи път ражданията в Китай са под 10 милиона. Тази година се очаква те да са под 9 милиона.

• 18-годишните в Япония са едва 1 милион. Това е ефектът на години срив в раждаемостта.

• Раждаемостта в Сингапур е рекордно ниска.

• Ниската раждаемост във Виетнам продължава да пада.

• Папа Франциск изразява загриженост относно ниската раждаемост в Италия.

• Коефициентът на раждаемост в Холандия пада до рекордно ниско ниво.

Високата смъртност, съчетана с ниска раждаемост водят до отрицателен естествен прираст.

Преди няколко месеца Мъск заяви, че "сривът на населението поради ниската раждаемост е много по-голям риск за цивилизацията от глобалното затопляне".

През 2021 милиардерът дари 10 милиона долара на Тексаския университет в Остин (UT Austin) за развитието на Инициативата за благоденствие на населението. С парите се осъществяват изследвания относно ефектът на сривът в раждаемостта върху обществото и икономиката.

"Пикът в ръста на населението на планетата ни ще бъде достигнат този век. Но прогнозите за след 2100 г. са малко и нито една не определя възможността за възстановяване от ниска плодовитост към плодовитост на ниво на заместване. Освен това, най-новите дългосрочни детерминистични прогнози бяха публикувани преди десетилетие; оттогава има допълнителен глобален спад на раждаемостта", гласи едно увода на едно от спонсорираните изследвания.

Дийн Спиърс е професор по икономика в Тексаския университет в Остин. Той установява, че има голяма възможност високия брой хора, живи през 19, 20 и 21 век да се окаже краткосрочно събитие в историята.

Ниската раждаемост създава големи предпоставки за икономически и дори социален колапс.

Не всички учени обаче са съгласни с тези изводи. Според организацията PopulationConnection, нарастващия брой хора продължава да е "много по-голям проблем" от намаляващите раждания.

Източник: it.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Стерио Пор

    04 Яну 2024 9:18ч.

    Като го гледам тоя Наелон с каква щаслива и лъчезарна усмивка се е залезил, малко ни е трудно да повярваме, че проблема му е в ниската популация. Парите му размекнаха мозъка и вече не знае ни какво иска, ни какво приказва. Нали медиите все бляботат, че най-голямия проблем на света бил пренаселяването по всичките земни кълбета по света и че хората много дишали и хабели кислорода, замърсявали атмосверата заедно с кравите с пръдни и газове?!? Вече сме били над 8 милиарда? Последно какъв ви е проблема: ниската раждаемост или високата раждаемост? Координирайте се бе футуролозоолози!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    04 Яну 2024 19:12ч.

    През 1798 г. поп Малтус публикува своето „Есе за законите на населението“. Според него, ако не се ограничи, човечеството върви към демографска катастрофа, защото населението се увеличава в геометрична прогресия, докато средствата за изхранването му – в аритметична

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    04 Яну 2024 9:30ч.

    Индия и Нигерия обаче са на друго мнение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нова опорка да зарази масите

    04 Яну 2024 9:33ч.

    Предложете ни изкуствена раждаемост (ИР) със същия патос, с който ни предлагате изкуствен интелект (ИИ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карл Май

    04 Яну 2024 10:39ч.

    Без наемни роби, няма капитализъм. Дръжте ги бедни, за да са евтини. А който иска може да вярва в Дядо Кока Кола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илон

    04 Яну 2024 11:29ч.

    Мъск е един от малкото мислещи хора на Запад и затова правят всичко възможно да го дескритетират по тяхния си либерален начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    04 Яну 2024 11:41ч.

    да вземат да се разберат, кое е проблем - прираста или отраста... Междувременно животът си тече, такъв, какъвто е! Едно обаче е ясно, а именно, че какво ще е бъдещето, изобщо не е ясно. Така че, живейте си живота, защото Животът е това, което се случва, докато кроим планове за Бъдещето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юдомасон

    04 Яну 2024 12:27ч.

    Необходим е рестарт на човешката цивилизация чрез изкуствен подбор. Сегашната човешка популация е колабирала. (Плочите в Джорджия).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    04 Яну 2024 18:21ч.

    Този, ако наистина го мисли това и не е някаква крива статия, директно се приземява на ниво Гала или Ц. Ризова...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jjelev

    04 Яну 2024 20:51ч.

    Факт е че темповете на прораст се забававят.Факт е че има корелация м/у икономически растеж и растеж на населението.ОБАЧЕ общественото устройство не е константа.Под напора на обективни фактори то се променя.Това едно.Второ Човешката биомаса е НИЩОЖНА спрямо общата биомаса на земята.С други думи съществуването или изчезването на човек нищо няма промени вкл.климата.Да може би човечеството ще обърне количествения тренд.Ами качествения?Аз бях за демокрация и капитализъм в България през 1990г.По една много проста причина-човешката деградация.Капитализма обаче ускори деградацията у нас .Идва точка в която няма връщане а може и да сме я преминали.Само погледнете що за измет управлява.И след всеки избори идват още по големи боклуци.Технологиите/машинките примерно/ наместо да ограничават идиотите им дават по-големи възможности

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    04 Яну 2024 22:04ч.

    Още един Станишев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Желяз каменоff

    05 Яну 2024 2:45ч.

    Никва криза няма тук с човеците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи