Илон Мъск критикува Австралия заради скриване на видеа от намушкване с нож в църква

Илон Мъск критикува Австралия заради скриване на видеа от намушкване с нож в църква

Милиардерът Илон Мъск разкритикува Австралия заради опитите ѝ да забрани кадри от намушкването с нож в църква в Сидни да бъдат разпространявани в социалната мрежа "Екс“, предаде ДПА. В понеделник вечерта австралийският съд издаде на платформата двудневно съдебно разпореждане да скрие за всички потребители по света видеоклипове от намушкването с нож, извършено на 15 април.

"Нашето притеснение е, че ако на ВСЯКА държава е позволено да цензурира съдържание за ВСИЧКИ държави, каквото е искането на австралийския комисар по електронна безопасност, тогава какво би попречило на една държава да контролира целия интернет", написа Мъск в "Екс“. "Вече цензурирахме въпросното съдържание за Австралия, в очакване на съдебно обжалване, и то [съдържанието] се съхранява само на сървъри в САЩ", добави той.

Австралийският премиер Антъни Албанезе днес заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер". "Ще направим каквото е нужно, за да се справим с този арогантен милиардер, който си мисли, че е над закона, но и над благоприличието", каза той.

"Това, което комисарят по електронна безопасност прави, е да си върши работата да защитава интересите на австралийците. А идеята, че някой би се обърнал към съда за правото да качва съдържание с насилие в социална мрежа, показва доколко г-н Мъск няма връзка с реалността", допълни Албанезе и заяви, че социалните медии трябва да носят социална отговорност със себе си. "Господин Мъск не проявява такава", каза той.

По-рано "Екс“ блокира публикациите в Австралия в очакване на съдебно оспорване. Очаква се утре делото да бъде разгледано отново в съда за изслушване на допълнителни аргументи.

Шестнайсетгодишен младеж беше обвинен в тероризъм, след като на 15 април двама души бяха ранени при предполагаемото намушкване с нож в Асирийска църква в Уейкли, западно Сидни. Нападението в църквата стана дни след като шестима души бяха убити, а десетки ранени, при нападение с нож в търговски център в Сидни.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • old_beggar

  23 Апр 2024 13:50ч.

  American Greatness or American Agony?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Апр 2024 16:58ч.

  Австралийска църква !!!!!! Убийците на аборигените да бъдат помилвани от Бог ...............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитно

  23 Апр 2024 13:57ч.

  А как ще коментира Илон Мъск новината, че неговия Старлинг продължава да работи в Източна Украина и да служи за насочване на дронове и ракети по граждански обекти и лица? А, Мъск!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблемът не е в морализма да скриеш акт на насилие

  23 Апр 2024 14:25ч.

  Проблемът е КЪДЕ Е СТАНАЛО насилието !? В Църква. Така че не Мъск е виновният в спора , а австралийското САТАНИСТКО правителство ! Представете си че някакъв "антиваксър" беше напднал с нож идващи да го отведат в концлагер копои. Дали властта щеше да крие видеото !? Или напротив - щеше да го разпространява навсякъде с цел да укори бонтуващите се против САТАНИЗМА ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  23 Апр 2024 16:04ч.

  Австралия е колония за каторжници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  23 Апр 2024 17:05ч.

  Със сигурност видео от реално насилие не бива да се разпостранява с цел забавление или печалба. За това има съвсем прост и лесен лек - в никоя платформа това не бива да се "монетизира" - никакви реклами и никакви приходи не бива да има във връзка с такова видео. А свобода на показване на такива видоематериали трябва да има, защото иначе престъпления остават потулени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи