Илон Мъск блокирал акаунта на "Белингкат" в Туитър заради манипулативно разследване за стрелеца от Тексас

Илон Мъск блокирал акаунта на "Белингкат" в Туитър заради манипулативно разследване за стрелеца от Тексас

Илон Мъск и Елиът Хигинс, основател на Bellingcat

Автор: Пийт Сайм, businessinsider.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Туитър е ограничил обхвата на уебсайта за разследващи новини "Белингкат". Основният му акаунт вече не се появява в инструмента за търсене на приложението.

Не е ясно кога точно е направена промяната, но Елиът Хигинс, основателят на "Белингкат", пръв съобщи за нея в Туитър в четвъртък. Основният акаунт на "Белингкат" не се появи в няколко търсения, направени от Insider в Туитър в петък.

Hmmm https://t.co/bitUgwwlzL pic.twitter.com/wmim4icG1D

Първият туит на Хигинс за премахването на акаунта дойде три дни след като Илон Мъск се усъмни в разследването на сайта за Маурисио Гарсия - стрелецът, който уби осем души в търговски център в Алън, Тексас на 7 май.

"Белингкат" съобщи, че Гарсия е имал татуировки със свастика и други нацистки символи и е публикувал, че е бял супремасист в руския сайт Odnoklassniki (OK).

"Дали историята не идва от "Белингкат", която буквално е специализирана в психологически операции?" Мъск написа в Туитър. "Не искам да накърнявам чувствата им, но това е или най-странната история или е много лоша психологическа операция!"

Шефът на Туитър няколко пъти туитна по повод разследването като например отговори "Странно" на конспиративен туит от акаунт, наречен "End Wokeness".

"Белингкат" също така е обвиняван, че работи за ЦРУ - твърдение, което Хигинс многократно е отричал.

Сайтът съобщи, че е открил акаунта на Гарсия в руската социална медия Odnoklassniki (OK), след като разследващите разкрили съществуването му пред "Ню Йорк Таймс". Стрелецът също така е публикувал документи, които го идентифицират.

"Белингкат" има златен бизнес акаунт в Twitter, но Хигинс закри и собствената си синя отметка след обвиненията, че историята му за стрелеца в мол в Тексас е била "психологическа операция".

Психологическите операции "псиоп" ("psyop") се определят най-общо като военни операции, предназначени да влияят върху емоциите и политическите убеждения на хората чрез пропаганда, но терминът "псиоп" често се използва от онлайн теоретиците на конспирацията, за да обвиняват правителството на САЩ в операции под фалшив флаг като терористични атаки и масови стрелби.

Ерик Толер, журналистът от "Белингкат", който съобщи историята за масовия убиец, също заяви, че акаунтът на сайта не се е появявал в търсенията в TweetDeck от седмици. През април той е съавтор на статията в "Ню Йорк Таймс", която разкрива самоличността на Джейк Тейшейра, летец от Националната гвардия, който е изнесъл стотици секретни документи в Discord

В статията се съпоставяха изображения на къщата на Тейшейра, публикувни от него в социалните мрежи, с гише, което се вижда на заден план, за да се стигне до местонахождението на дома на летеца.

Що се отнася до случая с масовия убиец от Тексас Маурисио Гарсия, журналистът от "Белингкат" Ерик Толер казва, че това е "най-ясният случай, който съм виждал през живота си".

"Инсайдер" се свърза с Туитър за коментар. Компанията изпрати автоматизирано съобщение, което не даде отговор на запитването.

Източник: businessinsider.com

 

 

 

Коментари

  • ///

    19 Май 2023 12:23ч.

    Щом подреждаш факти в хронология и обща картина, това е психологическа операция. Правилно! Критичното мислене е психологическа операция, както събирането и изваждането са математически операции. Някой да ги забранява?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    19 Май 2023 12:41ч.

    Bellingcat-Сирия-бели каски...!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изкуството на постмодернизма: да уловиш гласовете на имитатора

    19 Май 2023 13:26ч.

    Това е абстрактно-историческият специалитет на евреите - винаги да си съчиняват удобната история, принуждавайки ни удобно да се намесваме сред иманентните й (псевдо)реалности. Противоотрова: да се запомни, че няма време извън отекващия наратив на разказа, затова и най вече се пазете от манипулативни разкази, свързани с глобален обхват на разкриващото се съдържание. Не всичко опира до пари, но във всички случаи парите, според дискурса на обикновено еврейски разказвач, са хиперболизиран иманентен символ на онова, което се превръща във вторично (и по-скоро светски ориентиран като доминантна сакрализация) регулативен мотив за действие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    20 Май 2023 0:42ч.

    Моля?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдам

    19 Май 2023 13:58ч.

    Мъск взе много да дразни либералните пропагандатори. Те не са свикнали някой да им опонира. Да не вземе да го споходи някой рак, като Чавес например...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи