Илияна Йотова: Твърдо вярвам, че властите трябва да бъдат разделени

Илияна Йотова: Твърдо вярвам, че властите трябва да бъдат разделени

Твърдо вярвам в това, че властите трябва да бъдат разделени и всеки един трябва да носи отговорност за решенията си. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Дома на Европа, където участва в конференцията на тема „Организираното гражданско общество срещу Дезинформацията“. Тя отговори на въпрос, свързан с днешното заседание на Пленума на ВСС, на което продължава процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, както и дали смята, че има политически натиск от прокуратурата към политиците, съобщава БТА.

По повод думите на премиера Николай Денков, че не разбира "смисъла на този акт да бъдат освободени всички заместник-министри", Илияна Йотова каза, че иска да му припомни времената от 2017 г., когато той стана за първи път служебен министър. "За колко време той смени своите заместници", попита Йотова.

Нужна е много сериозна и дълбока реформа, макар че тази дума вече не би трябвало да я употребяваме, защото отдавна се изпразни от съдържание. Това отговори Йотова на въпрос на БТА, свързан със средния резултат на задължителната матура по български език, който е добър 3,93, и какво трябва да бъде направено, за да не бъде следващата година средната оценка още по-ниска. Реформа, която трябва да се отнася не само към съдържанието на учебниците, но и за подготовката на самите учители, работата с родителите, която сме изоставили тотално и мотив за това децата да знаят добре и да пишат и четат на български език, каза още тя.

Нека погледнем как изглеждат учебниците на децата, добави Йотова. Вицепрезидентът припомни и конференцията „Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество“, проведена този март, на която беше обсъдено съдържанието на учебниците. За съжаление тази дискусия не беше подета след това от професионалистите, каза Илияна Йотова. „Като че ли родителите започнахме да толерираме повече това, което те срещат в интернет пространството с един доста изопачен език и повече терминология, която дори не е нужна в една определена възраст, отколкото да ги учим на а,б,в", коментира още вицепрезидентът.


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Мери

    12 Юни 2023 14:42ч.

    Какво значи, че вярваш "твърдо". Има конституция, основен държавен закон, България е парламентарна република и законодателната, изпълнителната и съдебната власт са РАЗДЕЛЕНИ. Всеки от "простолюдието" с политическа култура го знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разделяне на евроатлантическите от българските власти чрез излизане от ЕС и НАТО

    12 Юни 2023 15:01ч.

    Така го разбирам а разделението на властите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Divide et impera !

    12 Юни 2023 15:45ч.

    Твърдо не трябва да се делят властите ! Най добрата и устойчива форма на управление на една държава е абсолютната монархия. Една личност отговаря за всичко , а не цяло стадо откачалки да си присвояват правото да "управляват" цяла държава. Отдавна трябваше психиатрите да приберат така наречените управляващи във съответните заведения облечени със съответните костюмчета тип "усмирителна риза". И със строга терапия със силни препарати против хиперактивното им поведение и агресивност. Сами по себе си агресивните не са опасни когато не вредят на околните , но понякога стават хиперактивни и правят простотии от които страда цялото общество. За това лекарството е изолация и контрол за такива .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    12 Юни 2023 17:00ч.

    в съседство каренин вярва, тук - илияна... пълно с вярващи хора на територията, да падладее човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    12 Юни 2023 17:53ч.

    някой очаква ли, че тази „мисирка“ ще разкаже по БНТ на т.нар. „световна общност“ как снарядите, доставени от България на Украйна „за защита“ от руско нападение, разрушават жилищните сгради и убиват цивилните граждани в Донбас...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи