Илияна Йотова положи венец в мавзолея на Ататюрк

Илияна Йотова положи венец в мавзолея на Ататюрк

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Анкара, положи венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и първи президент на Република Турция, съобщава БТА.

Илияна Йотова написа своето послание в официалната книга на мавзолея и разгледа мемориала. По-рано през деня тя проведе среща с вицепрезидента на Турция Фуат Октай.

Илияна Йотова е придружавана от българска делегация, в чийто състав влизат българският посланик в Турция Ангел Чолаков, както и генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев. 

По-късно Йотова ще се срещне с преподаватели и студенти от Анкарския университет, в който има катедра по български език и литература. По специалността се обучават около 70 студенти.

Вицепрезидентът ще бъде гост на откриването на Националния пресклуб на БТА в турската столица.

От благодарност и преклонение пред делата на Мустафа Кемал Ататюрк (1881-1938), основател на Република Турция и неин първи президент, в турската столица Анкара е издигнат мавзолей, наричан Анъткабир (в превод от турски – мемориален гроб).

В обявения конкурс за изграждането му участват 27 чуждестранни и 20 турски архитекти. Избран е проектът на турските архитекти Емин Халид Онат и Ахмед Орхан Ардой. Церемонията за полагане на първия камък в основата на мавзолея е на 9 октомври 1944 г., а строителството завършва на 1 септември 1953 г. Общата площ на комплекса, включително самия мавзолей, парк, музей и други постройки, представлява  0,75 квадратни километра. В архитектурата на мавзолея са използвани селджукски и османски мотиви. Ежегодно комплексът се посещава от милиони посетители. В него е изложена уникална колекция от автомобили, с които е пътувал Ататюрк. В Анъткабир се намира и неговият служебен брониран автомобил Линкълн, произведен през 1935 г.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • old_beggar

    02 Фев 2023 21:10ч.

    знаем ги тези майкопродавци и мърши! след като мустафата обяви, че Турция му е родината, очаквам това да направи и невчесаната ил. йотова! на 4 януари бе отбелязана 145-ата годишнина от Освобождението на София незнайно от какво (в присъствие на ил. йотова), но не пред паметника на Царя Освободител или пред паметника на генерал Гурко, а пред паметника на българските опълченци (??) – т.е. „посланието“ на тези лъжливи американски помияри е, че града е освободен не от руските войски, а от български опълченци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи