Илияна Йотова: Паметникът на Съветската армия се събаря непрозрачно и очевидно незаконно

Илияна Йотова: Паметникът на Съветската армия се събаря непрозрачно и очевидно незаконно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Непрозрачно и очевидно незаконно в момента се събаря Паметникът на съветската армия. Това заяви пред БНР вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

"Днес съпротивата на опозицията в парламента беше абсолютно оправдана. Не чух от обясненията на областната управителка на София тя да си служи с документи и да аргументира и защити това, което се случва в момента", уточни тя.

По думите на Йотова част от обществото "се е настроило" заради начина, по който паметникът се демонтира:

"Той не се демонтира, той се реже, както се опитват да гилотинират собствената ни историческа памет. Сигурна съм, че паметникът се нарязва така не за да се реконструира един ден, независимо на кое място или в кой музей, а за да бъде разрушен и заличен веднъж завинаги". 

Вицепрезидентът подчерта, че министърът на културата е трябвало да отиде днес в Народното събрание и да покаже документите, въз основа на които е взето решението за демонтажа на ПСА:

"Как е прехвърлена собствеността. Може би този паметник се опазва и се гарантира неговото съществуване по силата на междудържавни договори. Ние само гадаем, защото никой не ни е изнесъл истината за този паметник и това, което стои около него".

Илияна Йотова направи прогнозира, че след демонтирането на частите от скулптурите на ПСА, когато те се съхраняват някъде, "в един момент ще стане така, че някой ще влезе незаконно, ще открадне част от тях, ще ги претопи на скрап, след това няма да можем да хванем извършителите, защото няма да има камера там, където те са били съхранявани. Ако пък бъдат съхранени по някакво чудо, ще бъде изваден аргумент, че е много скъпо сега да го реставрираме.  

Не виждам никакво желание този паметник да бъде съхранен, категорично заяви вицепрезидентът.

"Софиянци дори не бяхме попитани. Нямаше референдум нито подписки. Ако тези, които са решили по този начин да се разправят с историята и с паметника, са толкова убедени, че ще намерят свои привърженици, защо да няма местен референдум? Това е законна процедура", каза още тя. 

В предаването "12+3" Йотова коментира, че и за промените в Конституцията няма изложени аргументи защо толкова се бърза с тяхното приемане:

"По-лошото е, че ние като общество не знаем какво точно ще се променя, защото всички вносители на промени в Конституцията обясняват как текстовете преди следващото четене ще бъдат много сериозно променени. Тогава защо са ги внесли първоначално? Започвам да си мисля, че вносителите не желаят българската общественост да знае какви ще бъдат тези промени. Искат непрозрачно и на тъмно да ги приемат на бърза ръка и да ни поставят пред свършен факт.  Имам усещането, че се страхуват от обществена дискусия, защото тогава ще блесне ниското качество на текстовете, които предложиха. Каза им го Венецианската комисия. Според нея опитът за мотиви на вносителите са обяснителни бележки. ... Пишат, че ".

Проф. Георги Близнашки: Променящите Конституцията не вярват в това, което правят
Вицепрезидентът подчерта, че не е прочела нито едно положително становище за внесените текстове досега - нито на експерти конституционалисти, нито на Съюза на съдиите, нито на Адвокатския съюз.

Тя беше категорична, че бързата промяна на Конституцията се прави конкретно срещу президента Румен Радев, а не въобще срещу президентската институция.

"Аз не бих дала съвет на президента Радев в тази среда да предлага своя проект за промени в Конституцията. Какъв е смисълът? Да отвори нов фронт?", добави Илияна Йотова.

Категорично да не бъде прието предложение на Австрия за влизане на България само в т.нар. въздушен Шенген, заяви вицепрезидентът и коментира:

"Нямам конкретен отговор от правителството и министър-председателя срещу какво Австрия се съгласи да смекчи тази своя позиция. ... С това евентуално поетапно приемане създаваме прецедент, от който утре някой може да се възползва както си иска и да се унищожи цялата идея на Шенгенското пространство заради нас. Категорично съм против, макар че правителството сигурно се блазнеше да си го закичи на ревера. ... Нека да имаме малко повече самочувствие! Участието ни в Шенген не е милост, това е право! Не е справедливо, защото Европа проявява двоен стандарт спрямо нас".

Интервюто на Даниела Големинова с Илияна Йотова в предаването "12+3" можете да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Денят на Колесника иде за вас, евроатлантици!

    14 Дек 2023 16:22ч.

    Тик-так, тик-так, тик-так...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един от малцинствата

    14 Дек 2023 16:27ч.

    Помнете, че заповедта паметника да бъде нарязан не идва от турци или роми, а от БЪЛГАРИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не от

    14 Дек 2023 22:10ч.

    Гяури.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • очевидно незаконно

    14 Дек 2023 16:55ч.

    Добре де, вече идва трети ден и никой не може да каже КОЙ е извикал фирмата с крана, КОЙ и от чий бюджет плаща за разрушаването, КОЙ е извикал полиция с автобус в цветовете на дъгата да "охранява" вандалската дейност, по чие нареждане, с какви документи и чий подпис седи под това? Че то утре аз мога да ида с една фадрома да изрина целия министерски съвет (баш като Марвин Хиймайер, а.к.а. killdozer) и три дена никой нищо няма да може да ми направи! Б@си "държавата"!!! Колкото до промените в Kонституцията... Само вижте кои са първите трима вносители и разговорът спира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • права е!

    14 Дек 2023 17:08ч.

    Затова е права!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • doro

    14 Дек 2023 18:27ч.

    Май май президента забрави, че има право на обръщение към нацията по националните телевизии. За Паметника и за гаврата с Конституцията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Дек 2023 18:42ч.

    Ега ти и вицепрезидентката! Аз ще ѝ подскажа - има договор между България и Русия от 1992 г. и ако не се лъжа се казваше съвместна декларация между президентите на България и Русия от 2003 г. в които се говори за съхраняване на паметниците. Ясно е че руските паметници в България са много повече от българските в Русия(ако въобще ги има), но какво да се прави те са ни освобождавали, а не ние тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неизненадан

    14 Дек 2023 18:43ч.

    Вицепрезидентът на България явно ще бъде с измита съвест, ако Паметника на Съветската армия се ликвидира прозрачно... O, sancta simplicitas....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АБВ

    14 Дек 2023 19:21ч.

    Правителството ни е на нивото на афганските талибани, които взривиха Буда, съдейки по действията им. Всяка идея различна от евроатлатлантическата се обявява за ерес и се заличава. Да ни е честит новият фашистко варварски режим…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Да ни е честит новият фашистко варварски режим…"

    14 Дек 2023 19:42ч.

    "Диваци и варвари в България са само фашистите." И за 90 години това не се е променило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парк Трептов

    14 Дек 2023 19:37ч.

    Обвиняват германците за нацизма, а всъщност виновниците и идеолозите са съвсем други. Как всичко си излиза на яве. В Берлин се намира най големият аметник на съв.армия в Европа. Всъщност това е цял комплекс от паметници. .Парк, който се поддържа от германците в идеално състояние, и на всеки 9 май се пълни с празнуващи хора . И на никой не му минава рез главата да вандалства, камо ли да бъде заличен. Парк Трептов. https://www.google.com/search?q=%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA&oq=%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA+%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B2&aqs=chrome.3.69i57j0i19i22i30j46i10i19i22i30i175i199j0i19i22i30l7.16476j1j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#lpg=cid:CgIgAQ%3D%3D,ik:CAoSLEFGMVFpcE1YaXVVSEFKUGtkMElHblYzY3liNExZQlhfM3U2d0ZfanlfdnA1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • маша захарова

    14 Дек 2023 21:41ч.

    Уау, още една ария от русоробския вой, който ни проглуши ушите.Досадно, но и забавно.Когато лица без българско национално чувство реват гръмогласно заради статуя на чужд окупатор от несъществуваща държава, е голям екшън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кремълските дворняжки вият на умрело,

    14 Дек 2023 22:47ч.

    влакът си върви в правилната посока!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искам референдум за мястото на МОЧА

    14 Дек 2023 22:51ч.

    Паметник на незнайният кравар фърлял бомби на Трайчова рода да има. Или е бил селянин от СвогИ. Дундьо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    15 Дек 2023 9:07ч.

    Това ли е най-важната, най-спешната задача на властта! Да се руши трудът на майките и бащите ни, на бабите и дядовците, на цял трудов народ! Вече 33 години властта руши, събаря, забравя, има ли индустрия, има ли промишленост, има ли ток, къде е образованието, къде са лекари, инженери, земеделие, целият труд на предците ни се разрушава! За ВЕЦ Чаира трябва една турбина, защо не я купят, един паметник няма направен! "Мила Родино те си земен рай ..", Бог да пази Бъргария!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи