Илияна Йотова: Опасявам се премиерът да не отмени ветото над С. Македония

Илияна Йотова: Опасявам се премиерът да не отмени ветото над С. Македония

Няма опасност България да завие на Изток, България може да бъде по-активен играч в ЕС и в НАТО, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването на БНТ "Панорама". Според нея в Европейския съюз всяка страна е равноправна, има право на своя анализ и предложения. "Тези, които внушават това (за завоя на Изток - бел. ред.) - именно те са с източно мислене. Българският глас трябва да се чува. Да не поставяме под съмнение нашия избор." 

На въпрос дали в президентството се готви служебен кабинет, тя каза, че президентът е свикнал с това, но то е краен вариант. "Дотогава трябва да намерим сили да преодолеем конфронтацията и да открием добрите решения за България", уточни тя. 

Запитана за запаления български център в Битоля, тя каза, че тази история няма да приключи скоро.  

"Това е естествен резултат от тази политика, този език на омразата, поругаването на историческите паметници - посочи Йотова. - Само преди няколко месеца в едно село до Битоля бе разбит паметника на един офицер, отишъл там да се бие с турците за освобождението на тази част от някогашна България. Заличаваните стенописи, поругаването на войнишките гробища, друг е въпросът как ние гледаме към бъдещето." На въпрос какво ще стане, ако френският президент гарантира изпълнението на българските условия към Северна Македония, тя отговори: "Какво означава един президент да е гарант? Ние това не сме го видели, то не е проект на нито един документ. Това, което е по-неприятно, че за него научаваме от външния министър на Северна Македония. Само след около седмица ще има заседание с всички държави членки, ако там бъде представено това френско предложение - добре, за да не говорим по слухове. 

Есента на 2019 г.  трябваше да представим нашите условия, но тогава България мълча. Беше трудно да обясним защо сега се връщаме отново към всичко това. Когато президентът постави отново въпроса за правата на българите там, нашите партньори проумяха, че нещо не е наред. 

Имам едно опасение, дано в цялата тази политическа криза, която се заформя в страната да не стане така че разваляйки отношенията в коалицията, премиерът да реши да пренебрегне мнението на останалите и да отмени ветото (над Северна Македония - бел. ред.)."

Запитана за отношението към войната, Йотова отговори, че нейното поколение е било свикнало с мира и го е приемало за даденост. 

"Русия направи така че войната се завърна в Европа - коментира тя. - След инвазията президентът ни събра и ясно определихме отношението си. Да избереш доброто и да осъдиш злото е първата стъпка. Но е необходимо да вземем решения - от коя страна сме. Прибалтийските страни, Полша от една страна, от другата - Германия, Италия, които смятат, че решението е чрез преговори, по дипломатически път. Ако питате мен, избирам втория вариант." 

 

Източници: "24 часа", БНТ

 

Коментари

  • Анонимен Робот

    10 Юни 2022 22:15ч.

    Брей този кирчо, переплюна и парлманет и президент и коалиция. Голям юнак! А популацията дреме и се дърли по форумите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Юни 2022 23:09ч.

    Как ги измислят тези глупости? Без решение на НС, американската подлога нищо не може да направи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MAG

    11 Юни 2022 0:23ч.

    За съжаление може, при това съвсем законно. И докато седите по форуми и чатове, вие "герои" на нашето време, вие предавате героите от миналото. Трябва всички заедно да изринем тая кочина, не да я плюем словесно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • айся

    11 Юни 2022 1:29ч.

    Кои са по-виновни - тези, които са по форумите, или тези, които не са по форумите, т.е. тъпеят без отношение към случващото се? Съответно, кой от тях е по-полезен и по-подготвен за себе си и за обществото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма опасност да завием на изток; Брей, че опасност, тракат ми зъбите от страх

    10 Юни 2022 23:10ч.

    Тая па, завойкаджийка; Щяла да завива; Ти ли ще казваш на хората ма моме на къде да завиват; Опасност нямало; Брей, че умна мисъл!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    10 Юни 2022 23:29ч.

    Ясно е че сегашните ни т.нар. "съюзници" искат да ни затрият като държава. Лошото е и че бившите ни съюзници желаят същото. Докъде я докарахме.. У кого ли е останала поне капчица милост към нас ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елмо

    10 Юни 2022 23:40ч.

    А дали Йотова си спомня кой ни натресе този министър председател и кой искаше повече министри да бъдат като него. В следствие на тези действия е текущото състояние на постоянно очакване от българския народ да се извърши националното предателство от К. Петков и компания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слънцето изгрява от ИЗТОК

    11 Юни 2022 4:12ч.

    Така, че дали ще "завием" или не, България за да я има, трябва да е обърната към слънцето, на Изток! България никога не е принадлежала на измисления лицемерен западен свят! За да я има България, трябв да е с Русия! И е! И ще е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    11 Юни 2022 4:46ч.

    Таз много активна напоследък!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    11 Юни 2022 9:11ч.

    Абсолютно неадекватно изказване, противонародно, че даже и нравствени дилеми на първо място, сякаш моралът е нещо предопределено в себе си. Не е четен Кант, а за назначенството и ренегатството й няма какво да говорим - знае се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да намразиш независимостта си заради освободителката си

    11 Юни 2022 10:12ч.

    Женицата най-вероятно не знае, че изначалното зло Русия ни е освободила от османско робство, обявявайки война на Османската империя. Подобен зъл и несправедлив акт следва да се осъжда всякога и от всички ръководства на извоювалата независимостта си чрез русия държава България, нали така?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бодлива роза бодлерка

    11 Юни 2022 9:20ч.

    При казуса със С.Македония ние ли сме изначалното Добро или македонците? Щото казусът между Русия и Украйна е същият и според мен сега е времето да покажем на лошата Русия колко сме добри - да вземем да се прекорим и да отстъпим на всичките искания на братята-македонци, за какво са ни на нас национални интереси и историческа памет? Това са отживелици от миналото и цветя на злото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Юни 2022 9:20ч.

    Не и се връзвайте на тази слуга! Щом изкараха компромати за кирча, подобни на боковите, като използваха същата платформа "АФЕРА"... считайте, че кирча просто не слуша петлите. Чрез Слави му развързаха ръцете и сега му подсказват да вдигне ветото, буквално го притискат да го направи, но кирча не е толкова глупав - някой му е подсказал какво ще стане после!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Юни 2022 9:21ч.

    Радев докара това нещо кирча, за да извърши национално предателство! Ама то взе, че се окопити ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Юни 2022 9:24ч.

    Все си мислех, че не е толкова прост киро, просто киро знае да се прави на луд и да се извърта, затова козяк тръгна да го сваля чрез славуца! Точно такъв ни трябва в момента, да ги играе всички в собствените им игрички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Paдкo

    11 Юни 2022 12:37ч.

    На нискочелата БКП-номенклатурна сумистка 8-ни дан, й треперели мартинките, че патрона й Решетников може да я вкара зад решетките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Червена Бабичка

    13 Юни 2022 19:05ч.

    И аз и ти знаем, че ще падне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи