Илияна Йотова: Недопустимо е историята да се подменя и преиначава

Илияна Йотова: Недопустимо е историята да се подменя и преиначава

Снимка: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Международен форум за кирилицата по инициативата на вицепрезидента събра едни от най-изявените учени от 11 държави. Във видеообръщение президентът Румен Радев заяви, че българите са призвани да бъдат пазители на кирилицата. Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че историята не трябва да се преиначава в услуга на политическата конюнктура, съобщава БНТ.

"Днес кирилицата не е достояние единствено на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите обединяват милиони хора. Кирилицата стопява разстояния. Азбуката ни служи на десетки народности по света. Ние, българите, сме призвани да бъдем пазители на кирилицата", заяви във видеообръщението си президентът Румен Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че историята не трябва да се преиначава в услуга на политическата конюнктура.

"Всеки един факт в историята извървява своя дълъг път на познанието. Необяснимо и недопустимо е историята да се подменя, услужливо да се забравя, за да обслужва политическа конюнктура или геостратегически интереси. България даде на славянския свят писменост, духовност и култура и това не бива да е обвито в невежество, да се забулва в полулъжа, да се употребява за националистически лозунги. Днес, с участието на авторитетни учени, се противопоставяме на опити и от Изток, и от Дапад да се пренебрегва значението на двете книжовни школи. Светът се нагледа на агресия и в историята, и в наши дни. Срещу посегателството не бива да се мълчи. Няма давност за културното ни наследство. Вече дванадесет века азбуката е нашият пазител и ореол. Словото надживява вековете, то пронизва по-силно от мечовете", заяви Йотова.

От името на патриарх Неофит епископ Поликарп изтъкна колко важна е кирилицата за нашата идентичност.

"Азбуката ни е и символ и на нашата славянска идентичност. Именно в идентичността е един от проблемите днес. Днес все по-често ставаме свидетели на тенденциозно загърбване на кирилицата и използването на латиницата. Нуждаем се от пазители и продължители на делото на Кирил и Методий", призова Поликарп, Белоградчишки епископ.

"Дълбоко вярвам в интелектуалната мощ на българите да градим мостове на съзиданието във времето", допълни служебният министър на културата Велислав Минеков.

Източник: БНТ

 

 

 

Коментари

  • рецитал

    07 Ное 2022 12:14ч.

    И после вицето прави точно обратното на това, което говори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    07 Ное 2022 12:51ч.

    След тия прекрасни слова да излезе на улицата и да преброи надписите на кирилица.Пази Боже от такива пазачи!Понякога имам чувството,че азбуката е живо същество и отива при тоя,който я обича и пази - тя така и от Моравия дойде и се настани в България.А в момента май трайно се е настанила в Русия - там е намерила новото пристанище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Исторически не е вярно

    07 Ное 2022 13:00ч.

    глаголицата се е използвала в Хърватско чак до 19 век, те не са ли славяни, а глаголицата не е минавала през България? Имаме основание да говорим само за кирилицата, а не въобще за славянската писменост. А доколко кирилицата е уникално творение е спорно, просто сложните букви на глаголицата са заменени с гръцките им аналози. Отделно, че така се принизява ролята на Кирил Философ в Рим за да защити славянската писменост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    07 Ное 2022 13:01ч.

    Дали да се запази кирилската азбука изобщо не трябва да се коментира! Те организирали някакво събитие по въпроса....думи нямам! И всички тези глупости плащат хората, които купуват по 200 грама сирене! Коня не беше ли предложил да приемем латиницата!? 32 години простотии. Да ми счупи човек главата, дето подскачах по онези митинги. По-възрастни и умни приятели от чужбина ми се чудеха на акъла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Члери

    07 Ное 2022 13:07ч.

    Ми, не, конят не е предлагал да приемем латиницата. Всъщност никой не го е предлагал. А за главата си можеш да се погрижиш и сама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичко Гугъл казва друго

    07 Ное 2022 14:36ч.

    Идеята за въвеждането и на латиницата в България, успоредно с кирилицата, предстои да се обсъжда много в българското общество, смята президентът Петър Стоянов, цитиран от БТА. Стоянов направи изявлението след церемонията по поднасянето на венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека по случай деня на просветата и културата. За Стоянов 24 май е уникален български празник, който поражда носталгични чувства и припомня училищните години. https://www.mediapool.bg/stoyanov-predvizhda-debat-za-vavezhdane-i-na-latinitsata-news12709.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    07 Ное 2022 13:07ч.

    Цитат от предишния: "А доколко кирилицата е уникално творение е спорно, просто сложните букви на глаголицата са заменени с гръцките им аналози." Именно затова е уникално....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уникална е и всяка глупост

    07 Ное 2022 14:42ч.

    но глаголицата наистина е уникална, защото не следва съществувалите дотогава азбуки. Само че на писарите в Плиска не е била удобна, защото дотогава документацията е била само с гръцки букви, вижте запазените каменни надписа на Омуртаг, до Мадарския конник и други. Затова са си направили техен дериват, който се е използвал успоредно с глаголицата, защото традициите към гръцката азбука на Балканите са дълги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    07 Ное 2022 13:11ч.

    До Члери 07 Ное 2022 13:07ч. Не конят, неграмотнико, а Коня.... А на 24-25 години всички сме въздух под налягане, колкото и да сме умни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • " а глаголицата не е минавала през България"

    07 Ное 2022 13:18ч.

    И по какво съдите, че не е "минавала"? Лично сте интервюирали Сава, Горазд, Ангеларий, Климент и Наум? Щото специалистите друго казват - първоначално двете азбуки са се ползвали паралелно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама не казват че това е било преди създаването й

    07 Ное 2022 14:47ч.

    а едва след като Кирил Философ я е защитил в Рим, била е използвана във Велика Моравия, от която част е било и Хърватско. Едва когато учениците на Кирил и Методий са били прогонени от там, глаголицата е минавал в България. Това е нормално да се случи, но да се говори че на България се дължи славянската писменост е преувеличение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    07 Ное 2022 13:20ч.

    На коя, мислите, азбука са донесли книгите, с които идват в България? След това, поради съществуващата традиция, Климент дава "друг образ на буквите", като запазва трите принципа на глаголицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    07 Ное 2022 17:59ч.

    Става дума за Българица ,не за кирилица ! Но те не знаят !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато един народ пропада, започва да говори за минало величие

    07 Ное 2022 18:05ч.

    Типични тинейджърски простотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    07 Ное 2022 20:09ч.

    Йотова е единица за лицемерие! Тази женица, напук вице, какво иска да каже? Кой го оспорва и какъв е гражданския шрифт на който пишем или ние сме Слънцето и въздуха за всяко живо същество на планетата? Или по-скоро те с генерал Деси?! Никой не е по-голям от Хляба Йотова и повторението е Майка на знанието за зимата на 1996/97 години!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи