Илияна Йотова: Хората с българско самосъзнание са подложени на тежки изпитания и дискриминация в Северна Македония

Илияна Йотова: Хората с българско самосъзнание са подложени на тежки изпитания и дискриминация в Северна Македония

"Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа, защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната. Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация. България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции", заяви заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ.

По думите на Йотова последните доклади от Комисариата по човешките права са били доста „нелицеприятни“ за България. Сякаш нямаха доверие, че хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и на дискриминация, коментира Йотова. 

Преди малко чух един депутат от „Продължаваме Промяната“, който каза, че е много важно, че сме дали картбланш на Република Северна Македония. Да, безспорно това е важно. Това не означава обаче, че България счита, че е свършила своята работа, напротив, оттук нататък ние много внимателно ще бдим всички за други подобни случаи, за поведението на македонските власти, за този продължаващ език на омразата, и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции за това, каза още вицепрезидентът. 

Според нея България трябва да отговори с всички средства както по отношение на европейските ни партньори, така и в двустранен план. 

Ние не сме имали никакво колебание по отношение на министър-председателя Гълъб Донев, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

През цялото време ние спазвахме основния закон на България. Вината не е на президентската институция, че политическите партии не успяха да направят правителство, смята Йотова. Това, което ние се опитахме да направим, бе да върнем стабилността в страната, да преведем България и българските граждани през много тежки кризисни месеци, да осигурим относително спокойствие, да се опитаме да направим така, че да се пречупи кривата на инфлацията, посочи Йотова. 

Служебният кабинет няма управленска програма. Единствените му задачи са изборите, които бяха проведени по най-добрия начин, и да осигури максималната сигурност на гражданите, добави вицепрезидентът. По думите ѝ във всеки един момент този служебен кабинет можеше да е в миналото. Тази среща, която се състоя в петък между лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ - можеха да направят така, че този служебен кабинет вече да е в историята, добави тя. 

Вицепрезидентът добави, че не е ясно дали предсрочните избори ще са на 2 април. Президентът ще вземе много информирано решение, каза Йотова. 

На въпрос дали ще има нов политически проект, инспириран от президентската институция, Илияна Йотова каза, че очевидно има кръгове в България, които се страхуват от високия рейтинг на президентската институция и „бягат като дявол от тамян“ от мисълта, че един ден той може би ще реши да направи политически проект. За секунда, в нашите разговори, през всички тези години, не е ставало дума да се прави политически проект. Изпълняваме нашата роля по отношение на правомощията, които ни е дала Конституцията. Единствената ни отправна точка са интересите на хората и затова получаваме тяхното одобрения, каза още вицепрезидентът. 

Това, че президентската институция дава време и толеранс на сегашното Народно събрание вицепрезидентът коментира с думите: "Това беше желанието на немалка част от политическите партии, представени в днешния парламент, президентът се съобрази с това". 

Източник: БНТ, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Мери

    22 Яну 2023 10:21ч.

    Българите, които останахме в България, понеже си обичаме родината и родителите - също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемери

    22 Яну 2023 10:26ч.

    Помощ за Украйна - милиони. Помощ за българите - празни приказки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гиди лицемери

    22 Яну 2023 10:38ч.

    А в България не са подложени на още по-тежки изпитания от вас - продажните недоучили политици!? А в Украина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хората с българско самосъзнание са подложени на тежки изпитания и дискриминация и в петата българска държава

    22 Яну 2023 11:18ч.

    Управляващите небългари евраатлантици системно пренебрегват интересите на българите в полза на интересите на госпадарите си от Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига БКП демагогия

    22 Яну 2023 11:57ч.

    Българските граждани по рождение и с двойно гражданство, вкл. македонските българи с двойно гражданство са жертви в България на по-голяма дискриминация, партийно-олигархично мародерство и мутро-милиционерски рекет точно от патриоатрстващата БКП+Б3НС+ДС мутро-милиционерско-фатмашка ШАЙКА на другарката "Джинджер"-бойдисана номенклатурна партийка! Просто сравнявам: В Македония могат свободно да си регистрират полит. партии, сдружения, клубове (вкл. на етническа основа) и да заемат висши държавни длъжности (корумпето Ризински беше зам.министър на агенция преди да го хванат и осъдят!), а какви спец-грижи се полагат от БГ-полиция, следствие, прокуратура, съд, бюрокрация, здравна система (без да са плащали здравни вноски), патриотарстваща наци-ДС-cгaн, за наркоманите-убийци на Милен Цветков и внука на БКП+РУМНО-ген.Семерджиев, а сега и за охридчанна - наркодилър - със сигурност за да не "изпеят" някакви неприятни тайни за БКП+ДС-милиционерско-фатмашките управляващи и "законни" мутро-криминали!? Затова и този северо-македонски българин спешно по мутро-ченгесарски и пропагандно-провокационни причини (а не по здравни!) го "евакуираха"?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    22 Яну 2023 12:09ч.

    Не бих определила правителствата на България/за съжаление/ като пробългарски/ като опаковка -да, но като действия- НЕ. За тях винаги е по-важно да ги"хвалят'', външни за нас фактори и това им личи. Грижите им за чужденците е по-важна от тази, за сънародниците им и това се ''вижда'' от непредубедените хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УДБА Тутунар Перев

    22 Яну 2023 12:12ч.

    И на какви "изпитания" сме подложени, ма другарко Илияно?! Най-големото ни изпитание e когато закъснеят от София заплатите ни като щатни "македонски българи"!? И не можеме да си купиме нито вино, нито ракия, нито нещо за мезе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Решение

    22 Яну 2023 12:30ч.

    Решението на въпроса с Македония е следния: даване на зелена светлина за влизане в евро-съюза, при положение , че нейното присъединяване трябва да върви ръка за ръка с приемане на еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е прекалена гавра с БЮРМаните. Хем ЕС, хем € ще ги унищожат като народ за година

    22 Яну 2023 12:50ч.

    Най-добре прокто да скъсаме дипломатическите отношения и да ги оставим да си мрат от бюрманската си болест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    22 Яну 2023 13:42ч.

    Да знаете българите в България на какви изпитания са подложени ... Най-голямото изпитание са инсталираните във властта, които не отстояват интересите на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    22 Яну 2023 14:18ч.

    а ти къде беше, като преди година България беше предадена от педерастите на кирчо, ма офцо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    22 Яну 2023 14:39ч.

    Умеещата добре да говори Йотова, както винаги не каза нищо, само едни общи и празни приказки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    22 Яну 2023 17:37ч.

    Айде, бе! И ти като тъпото Нойзи, дето рече, че едва я е изтърпял, а не си вИди голия задник, сричането и фъфленето си. Не го изтърпях и го превъртях, т.е. пуснах го в канала на канала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    22 Яну 2023 14:58ч.

    I’ll be frank: Macedonia is an artificial state…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ние не сме имали никакво колебание по отношение на министър-председателя Гълъб Донев, каза вицепрезидентът Илияна"

    22 Яну 2023 18:15ч.

    Вие и към Предишните Шарлатане нямахте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи