Икономисти: Скандални са действията на кабинета около плана за еврото

Икономисти: Скандални са действията на кабинета около плана за еврото

Икономически експерти с критика към правителството заради плана за въвеждане на еврото у нас. Мика Зайкова определи действията на кабинета като „пълно безобразие”, а според Стоян Панчев те са „скандални”.

„Действията на правителството в момента са пълно безобразие. Ние сме предвидили да влезем в еврозоната и да сме равностойни на другите членове на Европейския съюз. Това обаче не се прави потайно, в ъгълчета, както направиха с Плана за възстановяване”, коментира Зайкова.

„Прави се без да сме видели публичен анализ на БНБ. Когато той излезе, трябва да бъде коментиран, да има дебат. Минимум трябва да мине през парламента. Трябва да мине през широко обсъждане с учени и експерти. Това е фундаментална промяна, след която няма връщане назад”, подчерта Панчев.

Той посочи, че се е получило добре, че темата не е била разгледана от Министерския съвет. „Изобщо преди да се стигне дори до парламента, камо ли до правителството, трябва да се мине през анализа. Бих казал, че трябва да се направи референдум. Официалната статистика показва, че 60% от българите са против влизането ни в еврозоната”, заяви Панчев.

„За да се прави тайно, за да не се пита обществото, за да не се пита парламентът - означава, че има нещо, което е притеснително. Най-притеснителното е курсът лев-евро. Ние и без това имаме една от най-високите инфлации, това ще я напомпа още повече”, предупреди Зайкова.

Тя прогнозира, че сега инфлацията у нас ще достигне 19-20%. „Ние не се отказахме от руския газ. Ние се отказахме от евтиния руски газ. Сегашните цени са нищо, в сравнение с това, което ни очаква от 10 май нататък. Как цената на газа ще стане по-ниска, когато има посредник”, попита Зайкова.

Ембаргото върху руския петрол

„Има едно изследване на голяма инвестиционна американска банка, което излезе преди месец. Там се казва, че ако Европа наложи санкции или ембарго върху руския петрол, ще има 80% скок на цената на барел петрол. Тоест, ще стане около 180 долара”, коментира Панчев.

„Няма да има дизел или бензин по-евтин от 5-6 лв. 57% от запасите на газ са в Русия, а 48% от петрола са пак там. Русия и Саудитска Арабия, специално за петрола, са страните с най-висок добив. Да откъснеш това нещо и да го махнеш - няма с какво да го замениш”, каза Зайкова.

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • Маги

    07 Май 2022 11:23ч.

    Никакво евро на този етап, това е равносилно на бързо убийство на страната ни, в интерес разбира се на някои...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    07 Май 2022 17:13ч.

    ЕС ще произвежда автомобили работещи с евроатлантически ценности !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислете за проклятието, което ще дойде връз главите ви

    07 Май 2022 11:29ч.

    Беше казано вече неколкократно от когото трябва: приемане на еврото е червена линия за оставането ни в ЕС. Това е равносилно на сгромолясване, ще се получи ефекта на тенджера под налягане, чието налягане нараства дотолкова, че я пръсва. Подобен ход означава двойна загуба на спестявания и обедняване, което ще ни обезчовечи напълно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отново ли избрахте Тройния съюз?

    07 Май 2022 11:32ч.

    Евентуално влизане в ЕЗ може да стане без катастрофа само при остойностяване на еврото с лева 1:1. но престъплението пак си остава - повтаря се картинката от 1915 г., когато зорлен и крайно недалновидно ни натикаха в един исторически обречен съюз. Сега обаче ще е по-страшно, защото ненаучен урок скъпо се плаща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паника

    07 Май 2022 11:42ч.

    Бързат да ни натресат всичките си мрасотии, защото края на правителството е до дни и после никой няма да провежда подобни политики. Твърде много се бърза, панически, да не би случайно да се изплъзнем и да не успеят да ни оберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    07 Май 2022 11:43ч.

    Абе балъци, забравете за еврото. Кирето и шайката му ни изхвадиха от чакалнята на еврозоната. Сега ще съборят борда и отново долара ще стане 3-4 000 лв. Спасете парите от банките, всичко прехвърлете в € и $ и в бурканбанк. След месеци ще прогледнете... но ще е късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спокойно моряци! Корабът потъва бавно. Вода има за всички!

    07 Май 2022 14:02ч.

    Паниката е безполезна. "Чакалнята на еврозоната" - ERM II - e клопка от последното правителство на Борисов. Влизането на България в ERM II я направи солидарен длъжник с държавите от Еврозоната на вече фалиралите държави от PIGS. Спасението е отстояване на ЛЕВА (ЛЪВА) и на ВАЛУТНИЯ БОРД. ЕС е евтина курва! САЩ я клати! А валутният борд е от МВФ, доминиран от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    07 Май 2022 11:56ч.

    Какво евро? Титаник потъва и отговорните държавници си пазят националната валута. Справка В. Орбан! Когато й да ги изхвърлим от властта тези персони, все ще е късно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай Николов

    07 Май 2022 12:00ч.

    Времето за ГИЛОТИНАТА съвсем наближава(във световен мащаб).Всички които жертват народите си трябва да бъдат наказани.Имам предвид така наречения „демократичен свят“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карамфил Зьомбюлов Седефчеф, непоправимо пристрастен бибиофил

    07 Май 2022 12:17ч.

    Алеко Константинов е казал една велика истина за политиците, още през 1994 година, т.е. преди 128 години, която и днес си важи и то със страшна сила: Всичките са МАСКАРИ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ясс

    07 Май 2022 12:28ч.

    През 1994-а Христо Стоичков беше по афоризмите, Алеко е през 1894;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    07 Май 2022 13:14ч.

    Госпожа Мика е права, жалко че вече не сме толкова млади, за да се развихрим както му е редът! Процедурата за приемане на еврото е невероятно трудна и продължителна, не виждам персони с необходимите експертни качества ("Експертиза", както казват простите и необразовани журналисти). Да ме простиш г-н Дачков! Повечето са такива! Пък и бързата промяна в света....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Привидности и реалности

    07 Май 2022 13:50ч.

    Мери, някога и процедурата по приемане в ЕС беше трудна и продължителна и рискът от неприемане беше сериозен и се носеше изцяло от кандидата, а днес по политически причини страна-кандидат РСМ, в колаборация с едни членки извива ръцете на др. член РБ. А пък сега може да се окаже, че Бандерайна ще изпревари цялата опашка. Нищо не е както беше и както трябва да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Привидности и реалности

    07 Май 2022 13:54ч.

    Турция към момента на кандидатстването си, ако беше станала член на ЕС, това значеше директно експлозия на евр. бюджет. Същото ще стане и сегаако приемат Бандерайна. Поради тази причина - първо сериозни и дълбоки реформи, после прием на членове. А новите членове ще попаднат на място, за което не са кандидатствали и ще са дълб. разочаров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ред Шухарт-сталкер

    07 Май 2022 13:30ч.

    Не е скандално, а престъпно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Привидности и реалности

    07 Май 2022 13:59ч.

    Нещо сходно е и полож. с еврото, за коет о говориш. Някога изглеждаше блян и космическа по трудност задача, но могат да ни "набутат" насилствено по полит. съобр. Няма хипотеза да покрием критерии, но може да ги изменят. Политика! Еврото е отрова за нас (и сходни, който имат изостан. ик-ки, неподходяща структура, ниска произв. труд). По договор сме задължени някой ден да приемем евро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой ден ЕС ще умре, както умре СССР

    07 Май 2022 14:10ч.

    И какво прави България тогава? Хилядолетна държава ли е България или еднодневка - муха без глава? Защо Великобритания своевременно излезе от ЕС????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГБ за разлика от нас има лесно забележими възмож., отговарящи на основната им цивилизац. принадлежност.

    07 Май 2022 14:25ч.

    Въпрос на самоуважение, култура, анализ на състоянието. Да не забравяме и най-важното - интересите. Англо-сакс елит се възползваше от някои позитиви, но в момента на осъзнаване, че неизбежно иде моментът на отчуждаване на суверенитет, а нац. валута е част от този сув-т., бързо вдянаха, че трябва да се възползв. от онзи особен рефер-ум

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Привидности и реалности

    07 Май 2022 14:03ч.

    Никой не ни е питал при подписване на договора. Важно е едно, не сме ангажирани с никакъв срок да го приемем. Няма фиксиран такъв. ЦЕ страни със собствени валути са членове преди нас, но въобще не обсъждат тази хипотеза. Да не говим за Дания, което вече сигурно 20 год. е в "чакалнята", преизпълнила е всички възм. критерии, но н е обелва дума за прием на еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отказът от лева, практически погледнато

    07 Май 2022 16:43ч.

    Е отказ от суверенитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи