Икономическата комисия в НС прие решение против удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна

Икономическата комисия в НС прие решение против удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекта на решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. на свое извънредно заседание. Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала, предаде БТА.

Проектът на решението бе внесен от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов на 11 септември 2023 г.

 

Десет от членовете на комисията гласуваха "за" проекторешението, четирима бяха "против", а двама се въздържаха.

В проекта на позицията на България се посочва, че страната ни не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за изразяване на позицията.

След протести на фермери в тези държави Европейската комисия въведе ограничение до 15 септември през тези страни да преминава транзитно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, но не и да могат да се предлагат на техните вътрешни пазари.

Проектът на решението предизвика оживен дебат в комисията, а против него се обявиха браншови организации, които присъстваха на заседанието на Комисията.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов заяви, че от сутринта земеделският бранш е бил "в шок от входираното решение". Той изтъкна, че към решението няма анализ за последствията, които биха произтекли от него, а текстът "поставя под риск българските производители".

По думите на Проданов подобно решение застрашава земеделския бранш в страната. Той предупреди, че съществуващото в сектора в момента напрежение в "даден момент ще се излее по изключително мащабен начин". Проданов заяви, че асоциацията ще защитава интересите на производителите "по всички възможни начини".

Деян Николов (ПГ "Възраждане") каза, че с това проекторешение се отстъпват интересите на българското земеделие в името на геополитическите и отправи обвинения в национално предателство. Той изтъкна необходимостта от анализ за това какви ще са щетите за българските производителите и съответно да се поиска компенсация за тях.

Даниел Лорер (ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България") също посочи, че към проекта на решение липсва анализ за ефектите и каза, че когато се взема подобно решение, трябва да бъде ясно отражението му по цялата верига. На този етап лично аз не съм готов да взема решение по въпроса, заяви Лорер.

Румен Христов (ПГ на ГЕРБ-СДС) посочи, че трябва да се намери баланс между интересите на производителите, преработвателите и потребителите в България. Той изтъкна, че в близко бъдеще Украйна ще стане член на ЕС и напомни, че тази страна е огромен производител на земеделска продукция, а България трябва да се адаптира към реалностите както в региона, така и по света.

Владислав Панев (ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България") изложи икономически аргументи в подкрепа на проекторешението, като напомни, че всяко ограничение води до по-високи цени. Колкото по-свободна е една икономика, толкова по-високи са доходите на хората в нея, включително и на земеделските производители, допълни Панев.

Александър Вълчев (ПГ на ИТН) заяви, че групата ще гласува против това решение, защото се доверяват на анализа на зърнопроизводителите за негативните му ефекти, а и са загрижени за здравето на българите.

Петър Кънев (ПГ "БСП за България"), каза, че парламентарната група ще гласува против проекта на решение и отбеляза, че темата е в прерогативите на Министерския съвет. Той поиска също и информация от Министерството на външните работи за позицията на другите държави от Общността по въпроса с украинския внос на зърно.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Някой

    12 Sep 2023 21:20ч.

    Е, все пак ни управляват еничари. Те да не са на власт, за да подобрят живота на българина, я? Важното е от Посолството да са доволни. Еничари, какво друго да очакваш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    13 Sep 2023 0:06ч.

    А тези еничари не бият ли по собствения си електорат?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изборите не ги плашат

    13 Sep 2023 0:52ч.

    казаха го в записа че има троянски кон в машините: „Истината е, че цялата схема, която ние направихме тези 2 години, интелектуалците са 7% до 10%. Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще си получите възмездието за слугинажа и

    12 Sep 2023 21:21ч.

    предателството на Българските интереси, " ама друг път". При това народонаселение! А трябва, още на 29.10.23..Да бъдете уволнени и осъдени по глава 1 на НПК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съди за другите по себе си, прозападни платен предателю

    13 Sep 2023 0:29ч.

    За разлика от англоезичниците, Русия няма нужда да плаща, за да я обичат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спри се!

    13 Sep 2023 1:05ч.

    Как можеш да водиш дискусии с тоя оръфляк? Не те ли е гнус? Не му отговаряй! Игнорирай го!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    12 Sep 2023 21:23ч.

    Българските продажници приеха да се внася Окраинско зърно/пшеница слънчоглед царевица/ обогатени с уран. Даже хиените Полша , които са най големите лайкаджии против Русия спират това зърно. Нашите управници обаче са най големите продажни мръсници в целият свят. Смърт за Българоубииците управници от герб, пп,дб, и дпс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    12 Sep 2023 22:25ч.

    Българите ужким гласуват за народни представители, а избират национални предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който е срещу Матушката ти бил национален

    12 Sep 2023 23:11ч.

    Предател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж как си схванал

    13 Sep 2023 0:31ч.

    Всеки, който поддържа прозападната геополитическа ориентация на България е национален предател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    12 Sep 2023 22:50ч.

    Тези личности са избрани за да работят за благото на хората и на България, а работят против тях. Тези ако имат съвест ще напуснат НС, но нямат. Те са алчни, корумпирани и са си продали душите на чужди Зли сили. Трябва да се запомнят имената на предателите при гласуването и повече никога да не бъдат избирани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    12 Sep 2023 23:05ч.

    какви ги дрънка тоя глупак румен христов че украйна скоро ще стане член на ЕС...на кукуво лято! не се знае догодина дали ще я има на картата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама вие яжте само хляб от руско зърно, бе

    12 Sep 2023 23:10ч.

    Копейкаджиите. От магазин Берьозка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А българските производители да фалират!

    13 Sep 2023 0:20ч.

    Те това е да си центаджия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не отг8варяйте на прокопиевия тролаж!

    13 Sep 2023 1:06ч.

    Не им наливайте вода във воденицата! Само игнориране!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУ

    13 Sep 2023 3:18ч.

    Tъпако, берьозка не е руска собственост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дельо хайдутин

    12 Sep 2023 23:47ч.

    Да за тези еничари събираме дъбови дърва и ще ги въртим бързо на шиш, ако въртим бавно ще откраднат въглените и дървата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все пак едно уточнение: Тази Страна (украина) е огромен производител на ГЕННОІМОДИФИЦИРАНИ зърнени култури от УРАНОВО-Радиационно замърсени почви!

    13 Sep 2023 0:21ч.

    Пък после не питайте защо децата ви мрат: "като мухи сме мрели есенес, жените вили по Задушница, изкарвали плача на песен, а само буренът ги слушал..." - ПАК ЩЕ ГО ИМА , не само по Вапцарово Време преди 80 и кусур години...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • естествени интелекти, които разбират решението си

    13 Sep 2023 0:40ч.

    на тоа партиен дом мноо му отива. Дето е текло, пак ще тече. Дето е горяло ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия термити са навсякъде

    13 Sep 2023 1:14ч.

    Нормално! Все пак българското правителство е съставено от служители на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комедия от марионетен театър

    13 Sep 2023 2:03ч.

    На фасада от амбасада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яков

    13 Sep 2023 4:05ч.

    В украина се използват какви ли не оръжия , токсични , радиоактивни , канцерогенни . И от тази вече отровена земя някой купува продукция ????????? Защо България трябва да внася такива отрови ????????? Нормални ли са в България ???????? Кой диктува на българите да се самоубиват по този тъп начин ??????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в близко бъдеще Украйна ще стане член на ЕС

    13 Sep 2023 11:15ч.

    Ахъ. Още след обед билля... Най-късно утре ще стане, как няма да стане ! И един мармот завива станиол от шоколад "Рошен"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    13 Sep 2023 11:47ч.

    Нека всички от правителството да бъдат захранени с продукти,в които се влага олио,брашно ,яйца и други от този внос,и след три месеца,или половин година,след като видим как им се отразява,да консумираме и ние!!!! Но всички те си имат помощни стопанства, в които се отглеждат продукти специално за тях,затова с лека ръка гласуват отрови за населението!!!!После-защо сме на първо място по смъртност????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи