Икономическата комисия: "Лукойл" ще може да работи с руски нефт още една година

Икономическата комисия: "Лукойл" ще може да работи с руски нефт още една година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Депутатите от икономическата комисия в парламента решиха дерогацията на руския петрол да отпадне от 1 октомври догодина, а използването на петрол с руски произход да се намали поетапно. 

Решението е част от второто четене на законорпоекта, с който се предлага страната ни да отмени дерогацията, но окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала. 

По-рано пред комисията министърът на икономиката Богдан Богданов заяви, че въвеждане на забрана за внос на руски петрол при досега предвидения 30-дневен срок ще доведе до скок в цените на горивата. 

"Реалистичният срок е 12 месеца, или 1 октомври 2024 г. да отпадне дерогацията. Рисковете се големи особено за 30-дневния срок както е заложено в момента. Не мога да прогнозирам какви биха били точно цените, но цените ще се повишат значително и тук трябва да се каже, че ще има и възможности за спекула и може би недостиг дори на горива". 

Според Богданов са налични достатъчно алтернативи за доставка на неруски петрол, включително през Черноморския регион, но е нужно навременно договаряне на количествата, за да се обезпечи производственият цикъл на рафинерията "Лукойл": 

"На всеки горе-долу 6 дни ние получаваме танкер на рафинерията, който да бъде обработен. При отпадане на дерогацията ние трябва да имаме първо договорените количества неруски суров петрол, които да се обработват в рафинерията. Тези количества да бъдат договорени с такива договори и параметри, че в крайна сметка да се гарантират ритмични доставки и качеството на суровината, която ще получаваме". 

Източници: БНР, epicenter.bg

 

 

Коментари

 • thenewone

  27 Sep 2023 18:40ч.

  Ще работи, но с отвращение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • После пак ще продължи да работи

  27 Sep 2023 19:06ч.

  Без отвращение. Понеже US полезните идиоти ще са изметени от управлението. Поради отвращение не, а направо омерзение от полезната им свръхидиотщина. Както и най-свръхполезните идиоти в ЕК и ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Босфора е проблем

  27 Sep 2023 23:57ч.

  Затова Русия искаше да построи нефтопровод Бургас-Александропулис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи