И учителите ще претърсват за бомби в клас

И учителите ще претърсват за бомби в клас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Учителите също ще трябва да претърсват класните стаи при сигнал за бомба в училище. Това е записано в новата заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев, с която се въвежда нова процедура за реакция при заплахи от взривни устройства в училищата. Според нея решението за прекратяване на учебните занятия ще се взима от министерството на вътрешните работи, а не от директорите на учебните заведения.

Според новите правила, ако заплахата се получи по телефона, служителят, приел обаждането, трябва да се опита да проведе максимално подробен разговор с обаждащия се - кога, къде, какво ще се взриви евентуално, как изглежда и т.н., като по възможност разговорът следва да се запише, а линията да се остави отворена. Ако заплахата е получена по имейл, получателят записва в отделен файл имейла на подателя, текста на съобщението и часа на получаването му. Също така трябва да направи снимка на екрана/скрийншот, вкл. ако може и да снима с телефона си. Важна новост е, че занапред директорите няма да могат да споделят и разпространяват снимката/сигнала без съгласуване с компетентните органи.

Служителят, получил заплахата по имейл, незабавно трябва да уведоми директора, след което трябва да се подаде сигнал на спешния телефон 112. Докато се чака полицията да дойде на място, стъпките са следните: учителите се уведомяват за получената заплаха дискретно, без да се създава паника; служителите, предварително определени за участие в оглед на обекта, се събират на определено за целта място; останалите служители, т.е. учителите, продължават да изпълняват задълженията си, без да се прекъсва учебният процес, като извършват бърз оглед на помещенията и площите, в които се намират, за наличие на предмети, пакети или багажи със съмнение за взривни устройства. Това могат да са чанти, раници, куфари, предмети, на които не може да се установи собственикът, или пък такива, през чиято опаковка се забелязват електронни превключватели, дисплеи, светлинни индикатори и др. Ако такива се намерят, учениците се извеждат навън, а охраната осигурява безопасен периметър около съмнителния предмет.

Когато пристигнат полицейските служители, те също претърсват помещенията и ако не открият нищо, съставят двустранен протокол и не се предприемат мерки по извеждане на хората от сградата. Ученици, учители и директори е важно да знаят, че ако се открие съмнителен предмет, той не трябва да се доближава или докосва. Полицейските служители следва да ограничат достъпа до него, докато не дойдат специализирани екипи за търсене и неутрализиране на взривни устройства, както и да дадат указания на директора за безопасно извеждане на децата от училище. Портиерите следва да отворят всички крила на входно-изходните врати на училището и да помогнат извеждането на учениците, като ги призовават към запазване на спокойствие. При извеждане на учениците, те следва да вземат багажа/учебниците си, като оставят вратите и прозорците отворени.

Вълна

Вълната от сигнали за бомби в училищата, започнала миналата седмица, продължи и днес - поне 50 училища в София получиха имейли със заплахи за поставено взривно устройство. Някои от тях затвориха, а други продължиха занятията. Заради неяснотата как да действат и остарялата процедура, при която при сигнал за бомба училището се затваря за 24 часа, директори поискаха нов ред, при която да е ясно как точно да действат.

Днес главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров заяви, че полученият сутринта имейл с бомбена заплаха е анализиран от МВР, като заключението е, че няма реална заплаха и учебният процес не трябва да бъде спиран, за което са уведомени и училищата. Той дори се закани, че ще се търси отговорност от директори, които затварят училища самоволно, без указание на полицията. Диян Стаматов, директор на столичното 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов", което сутринта също получи заплашителен имейл и прекрати занятията, обаче заяви в пост във Фейсбук, че до днес сутринта са нямали правила за реакция, спуснати от МВР в писмен формат. "Сигнализиран е 112. Не е в задълженията ми да казвам кое е фишинг. Полицията е за това!", настоя той.

Миналия понеделник и вторник училищата бяха залети от вълна от бомбени заплахи, за които МВР твърди, че са дошли от страна извън ЕС. Бомбените заплахи продължиха в сряда и четвъртък, но за тях бяха арестувани няколко тийнейджъри. МВР се похвали, че в петък и в понеделник не е имало бомбени заплахи. Заплахи бяха получени във вторник и в няколко от университетите в София.

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Мери

    04 Апр 2023 17:56ч.

    Не е ли по-добре Демерджиев да се вре под чиновете и да търси "бомбите". Едно време им викахме "царски пищови"..... Признавам, само веднъж ползвах такъв в Софето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    04 Апр 2023 18:07ч.

    Обещама, ако ми пратят заплаха за училището, да не казвам на никого. Това е най-разумното и евтино поведение в такива случаи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    04 Апр 2023 18:18ч.

    На учителите ще им бъдат проведени задължителни курсове (лекции и практическа подготовка на полигон) за намиране и обезвреждане на всякакви противопехотни и противотанкови мини, гранати и самоделни бомби, ЯХБЗ (не го бъркайте с яхабиби), работа със стрелково огнестрелно оръжие и гранатомет, ФП и психология на терориста. Ще им бъде зачислено лично бойно оръжие, което ще се съхранява в специално помещение в училището (оръжейна) с клас на защита EURO-6B. След курса се предвижда 3 месечен практически стаж в Украйна, който ще съвпадне с лятната ваканция. На успешно завършилите курса (разбирайте оцелелите) ще бъде даден чин ефрейтор и издадена военна книжка, както и ще се заведат на учет във военното окръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    04 Апр 2023 18:21ч.

    Ама тия наистина са пълни идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Апр 2023 18:54ч.

    Аве, даскалите да не са сапьори ве, тъпак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    04 Апр 2023 20:15ч.

    Учителите и тестове за ковид правеха на учениците, нищо, че не са медицински лица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяко чудо за 3 дни

    04 Апр 2023 19:00ч.

    Преди петнайсетина години нашите военни оглеждаха колите отдолу с огледало, после им омръзна и престанаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Апр 2023 19:03ч.

    Абе то е ясно, че безумието на закона се компенсира с неговото неизпълнение. Въпросът е защо са такива тъпаци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Апр 2023 19:09ч.

    Не знам в кое ведомство има наченки на некъв човешки разум. Но меверето са шампиони по тъпота. Спомням си, май в първото правителство на Тиквата, имаше един главен секретар на МВР - филолог. Когато стана атентатът в Сарафово, отказа да отиде, щото му прилошавало от кръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже,боже,тия смачкани

    05 Апр 2023 8:46ч.

    от живота чиновници в това министерство с тоя бозоляв ХАЙДУКАТ за министър само това ли можаха да измислят?Ноот друга страна не е зле-даскалята ще са готови за фронта в украината да разминират мини и снаряди а обратно в дървени куфари директно за гробищата!Слава на МВР и неговото ръководство,вечна слава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи