И ИТН с подкрепа за предложенията на Станишев за демография и репродуктивно здраве

И ИТН с подкрепа за предложенията на Станишев за демография и репродуктивно здраве

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Сергей Станишев и ръководството на ПГ на ИТН обсъдиха днес нуждата от нова демографска политика у нас и повече мерки и средства за тях в Бюджет’2024. 

Необходимостта демографската политика да се превърне в новата национална цел пред България, нуждата от постигането на политически консенсус по темата и въвеждането на хоризонтални, всеобхватни и координирани решения в икономиката, социалната и регионалната политика, здравеопазването и образованието, коментираха участниците в срещата.
„Спешно трябва да постигнем политически консенсус между партиите в Народното събрание и институциите на Република България за поставянето на демографията във фокуса на нашите национални усилия през следващите десетилетия.

Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел.“, предложи Станишев. „Досегашните мерки са палиативни, а ситуацията изисква неотложни хоризонтални решения на ниво изпълнителна и законодателна власт. Координирането им от вицепремиер по демографията във всяко българско правителство би било ясен знак за приоритетната роля на тази тема в дневния ред на управлението и на българското общество като цяло.“

„Разбираме нуждата от постигането на такъв консенсус и смятаме, че демографията трябва да бъде приоритетна цел за България. Подкрепяме политическия разговор по темата и ще застанем зад предложенията за мерки в новия бюджет.“, коментира Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН. „Действията по разрешаване на демографската криза трябва да бъдат синхронизирани с всички останали мерки – образователни, здравни и социални. Демографията трябва да е национлана политика, с която да се ангажират всички политически партии.“

Конкретните мерки за репродуктивно здраве включват въвеждането на Национална профилактична програма за жените и мъжете във възрастовата група 18-40 години, както и разширяването на Националната програма за майчино и детско здраве към МЗ с мерки за всеобхватна грижа за майката и плода при бременните жени. Така ще бъдат покрити редица съвременни изследвания, неинвазивна диагностика и скрининг. 

На срещата присъстваха още Цветан Предов, член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС, Димитър Гърдев, международен секретар на ИТН, както и д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването и член на Съвета по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването и Радина Велчева, основател на фондация „Искам бебе“. 

 

 

Коментари

  • Внимателно

    06 Ное 2023 20:57ч.

    с репродуктивното здраве, както и с ваксините, както и със здравеопазването! Повечето българи от много време не вярват на фалшивата загриженост на държавата по отношение и на трите изброени. Да не забравяме думите на един "филантроп": "Now, the world today has 6.8 billion people. That's headed up to about nine billion. Now, if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that by, perhaps, 10 or 15 percent, but there we see an increase of about 1.3." "Човечеството в момента е 6.8 милиарда души. Прогнозите ни са, че ще станем около девет милиарда. Ако се справим отлично с новите ваксини, здравеопазването и репродуктивното здраве, може да намалим тази цифра с около 10-15 процента, но дори и тогава ще имаме увеличение с около 1.3 милиарда души."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    06 Ное 2023 21:45ч.

    Какъв е девизът на сатанистите - глобалисти: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила". Видният глобалистски пратеник мистер Сатанишев е дошъл да ни сведе техните заповеди, които в унисон с горния девиз разбирайте като "Грижа за демографията като път към премахването на цялата ви демография". Налазили са ни по всички фронтове гадовете - икономически, военен, дипломатически, сега и медицински ще ни зануляват. И то с такава благородна цел - а сега някой да каже, че е против демографската политика и че мистер Сатанишев не се грижи за местната популация. Той и с Истанбулската конвенция и другите джендърски проекти, които защитава, се грижи за нас, нищо, че точно те са директно насочени против какъвто и да демографски прираст. Кълвете, шарани! Апропо, ако някой от много местни ентусиасти не е разбрал - "другарката" Ваня Григорова е лично негово предложение. А късайте пак ризи за тоз ценен швабско-сороски кадър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишев е отврат!

    07 Ное 2023 7:29ч.

    Спор няма! Ни му искам ни жилото, ни меда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дали "другарката" Ваня Григорова е лично негово предложение ?

    07 Ное 2023 4:51ч.

    дай някакви логически и фактически основания, иначе го обявяваме за лъжа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ща да ги чета

    07 Ное 2023 7:27ч.

    Когато имаш доходи, ще можеш да си позволиш семейство. Няма работа, няма деца! ........... Деца имат тези, които обичайно са наредени буквално на опашки пред банкомати в няки райони на страната! И отношението им към собствените им деца е такова, като към банкомати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи