И Гърция натиска София незабавно да се откаже от ветото за Скопие

И Гърция натиска София незабавно да се откаже от ветото за Скопие

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас (вдясно) Снимка: Пресцентър на правителството на Република Северна Македония.

И Гърция се присъедини към европейските чиновници, които смятат, че преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС трябва да започнат веднага. Атина призовава това да се случи незабавно, каза гръцкият външен министър Никос Дендиас, който посети Скопие за ден.

“Ние сме уверени и дълбоко вярваме, че преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС трябва да започнат веднага. Това е посланието, което предаваме на нашите европейски съюзници през цялото време, и нашата постоянна заръка. Трябва да е ясно, че ще дадем подкрепа за европейската перспектива на Северна Македония. Ние сме до вас по пътя към Европа”, каза Дендиас.

Македонският президент пък коментира, че между управляващи и опозиция в Скопие има консенсус българите да бъдат включени в конституцията на страната. “Защо да не включим българи в конституцията си? Но искаме това да бъде обвързано с краен срок, искаме гаранция, че това е последното искане от българска страна, касаещо българското малцинство”, посочва Пендаровски в интервю за “Евронюз Албания”. Според президента на Северна Македония няма нито един случай в историята на Европа, в който една държава принуждава друга държава да приеме нейния прочит на историята.

По-рано той заяви, че българската позиция за Македония е от комунистическите времена. “Мисля, че България по-скоро изразява позицията на българското общество. Това е дълго отстоявана позиция на техните политици и историци, произхожда още от комунистическите времена. След Втората световна война, особено през 50-те и 60-те години на миналия век, започнаха да говорят за Македония като за изфабрикувана нация, създадена по чудо с указ от Тито и т.н.”, заяви Пендаровски в интервю за “Евронюз България”. Според него исканията на България са доста по-спорни, отколкото били тези на Атина. Защото гърците никога не поставили под въпрос македонския етнически произход. Никога не им казали: Вие не сте македонци. България оспорва идентичността на македонците и това е големият проблем. 

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Необичаен

    26 Май 2022 22:16ч.

    Ако грък не ти забие нож в гърба, няма кой

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    26 Май 2022 23:21ч.

    Демокрацията произвежда идиоти, понеже има нужда от тях за да съществува

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    26 Май 2022 22:36ч.

    Явно гърците още изпитват някакви опасения за Западна Тракия и Егейска Македония, а тази тяхна позиция само потвърждава, че те не са надежден партньор и не би трябвало българското правителство да ни държи зависими от тях по-какъвто и да е било начин (например с кранчето на газа).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Непоправимия мечтател

    26 Май 2022 22:37ч.

    Гърчолята въртяха и сукаха на ''черврме''преговори с макетата с години, та чак ги ''прекръстиха'', а сега напират и те да ни дават акъл. Оная улица ''Васил Българоубиец'' в още си я има в Атина, а вие си слушкайте сръПска чалга и друсайте сиртакитата в пиянски захлас!?!? Как не случихме поне с една приятелска съседска страна??? Всичките ни съседи са ни и душмани от векове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иВан Гог-ов

    26 Май 2022 22:52ч.

    ''Непоправимия мечтател'' е напълно прав за липсата на реципрочност между България, Гърция, Сърбия и СМ. Унизително за България е че в културно отношение между нас и Гърция , Македония и Сърбия НЯМА НИКАКВА РЕЦИПРОЧНОСТ в обмяната на културни интереси. Ние им слушаме тъпите чалги, а те не само, че не харесват нашата българска музика, ами наистина ни мразят, презират и ни се подиграват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    26 Май 2022 23:17ч.

    Така е, нека ни е ! Никой не ни брои за живи в този ЕС. Според ЕС, България няма национални интереси ... и може би са прави. Ако имаш национални интереси, трябва да ги отстояваш, а нашите властимащи могат само команди да изпълняват. Но за жалост в "ЛИБЕРАЛНИЯ КОНЦЛАГР" наречен ЕС, положението е такова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    26 Май 2022 23:26ч.

    Ми гърците си оплетоха кошницата с макетата, сега им е широко около врата и могат да си дават съвети и да натискат. А нашите? Има една поговорка - кьорав карти не играе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко забавна безпристрастна статистика

    27 Май 2022 0:23ч.

    То май ще излезе накрая, че самите български управници-ренегати са най-големите БЪЛГАРОМРАЗЦИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    27 Май 2022 2:17ч.

    Няма какво да мънкаме. Всеки си гледа интереса. Просто и ние действаме съобразно нашия. Тези приказки, че някой трябвало да ни бъде "приятел" са за детската градина. Вземаме се в ръце и действаме. Ако управляващите само погледнат в грешна посока, всички скокваме и ги измитаме. Нямаме друг шанс. Действаме. Сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има решение

    27 Май 2022 3:34ч.

    Единственото смислено решение е Северна Корея (или май Македония беше) да влезе там където й се влиза, а ние да напуснем проклетия ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванчо йотата

    27 Май 2022 7:42ч.

    Предлагам да пуснеме Македония в Европа, най официално и с всенародни тържества, след като изпълнят абсолютно всичко от записаното в договора ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • reporter

    27 Май 2022 7:50ч.

    Вярно бе, това е най-големият ни интерес, да принудим северномакедонците да ни кажат, че сме прави за историята. Всичко друго ни е наред - икономика, образование, сега войната - върхът сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    27 Май 2022 7:57ч.

    И как да ги степенуваме, да спрем войната, да решим вътрешните проблеми и да се сетим, че македонците искат нещо от нас ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    27 Май 2022 8:43ч.

    Те всъщност искат да съдим по това дали са изпълнили критериите за начало на преговорите. Това иска целия ЕС плюс САЩ и то няма нищо общо с нашите национални интереси. А проблемът ни с войната изобщо не се свежда до това, дали можем ние да я спрем. Ама как да обяснява човек при тази склонност към опростяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zet

    27 Май 2022 7:51ч.

    Наш Киро с широка усмивка, от Брюксел да обяви, че НС, МС и целокупния български народ на 100 %са за присъединяването, след изпълнение на клаузите, те си знаят кои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи