И днес депутатите не успяха да изберат председател на парламента

И днес депутатите не успяха да изберат председател на парламента

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Втори ден на неуспешни опити за избор на председател на Народното събрание. Въпреки че кандитатите за поста бяха много, депутатите не се разбраха за човек, когото да подкрепят единодушно.

По-рано през деня ГЕРБ-СДС предложи позицията да заеме най-възрастният депутат - Вежди Рашидов. Идеята прегърнаха и от БСП. В края на пленарния ден самият Рашидов обяви в прочувствено слово, че оттегля номинацията си. Той беше аплодиран от народните представители. 

"Никога през живота си не съм слагал пред името си нищо. От доброто име, което човек създаде няма титла по-голяма", заяви Вежди Рашидов. "Продължаваме промяната" направиха много голяма крачка – това се иска, иска се да работим за българския народ и ви поздравявам", обърна се Рашидов към представителите на формацията.

"Когато оттеглихме достойното име на Росен Желязков – добър човек, попитаха ме може ли докато парламента заработи и се състави, в името на това българският парламент да се сглоби, да седнем и да работим, да направим комисии", каза още Рашидов във връзка с това, че неговото име бе посочено като консенсусно предложение.

Това не е шега, отговорността е страшно голяма, предупреди Рашидов.

От най-високата трибуна в държавата той се извини на Корнелия Нинова за острите влизания, които са имали през годините. До днес ме гризе съвестта, че съм допуснал с една дама така да се държа, каза той.

"Моля, от тук нанатък оттеглям номинацията си. Оттеглям в името на разума и ви моля, много ниско стойте до хората", заяви Вежди Рашидов.

Депутатите в 48-ото Народно събрание ръкопляскаха на крака след речта на Вежди Рашидов.

 

Тогава лидерът на левицата Корнелия Нинова каза от парламентарната трибуна, че партията ѝ отново номинира Кристиан Вигенин. ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" решиха да не издигат други кандидатури за поста. От "Възраждане" предложиха Цвета Рангелова, а от ДПС продължават да стоят зад кандидатурата на Йордан Цонев. 

Развоят на събитията - 48-ото Народно събрание обяви дълга почивка и в петък обсъждането на кандидатите продължава за трети календарен ден. 

Днес бяха издигнати общо трима кандидати - Йордан Цонев от ДПС, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от БСП. От ГЕРБ и ПП, както по-рано беше обявено, не издигнаха свои кандидати, макар че първоначалните им предложения бяха съответно Росен Желязков и Никола Минчев. "Възраждане" също промени своята номинация за председател на НС - в началото на заседанието издигнат беше Петър Петров.

Йордан Цонев беше подкрепен от общо 102-ма депутати от ДПС и ГЕРБ, но те не бяха достатъчни. "Против" гласуваха 66 народни представители от ПП и ДБ, а "въздържал се" - 57 от БСП и "Възраждане".

Преди гласуването имаше идея депутатите да се обединят около кандидатурата на Вежди Рашидов като най-възрастен и опитен народен представител, но той сам заяви, че оттегля своята номинация, и изнесе емоционална реч пред своите колеги в залата.

Той сподели, че никога през живота си не е слагал пред името си някаква титла. 

"Идвам от едно сиропиталище, завършил съм художествена гимназия и Художествената академия с отличен 6. Преподавал съм в Художествената академия. Академик съм в две държави и съм член-кореспондент на БАН, почетен професор съм, доктор хонорис кауза, но никога не съм ги казвал тези неща", посочи Рашидов.

"Няма по-голяма титла от доброто име, което човек си създаде", подчерта Рашидов. Той отбеляза, че е бил тежкоболен, заради което е отказал да бъде депутат.

Рашидов благодари на ПП и ги поздрави, че са направили крачка към промяната. Извини се и на Корнелия Нинова, че е имало моменти, в които не се е държал кавалерски с нея.


Източници: NOVA TV, dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Необичаен

    20 Окт 2022 17:51ч.

    Мишките не искат да върнат "ресто" на американците. Страх ги е да не ги нагази мечата лапа от Изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евроатлантикус буларикус

    20 Окт 2022 18:04ч.

    Щом не сме поканили Зеленски , нищо не става !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    20 Окт 2022 18:19ч.

    Предлагам Зеленски за председател на парламенто, ама да командва по зеления потник . с уважение : Чоли-Боли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    20 Окт 2022 20:48ч.

    И неувяхващия сръбски турбо хит "Цели село шмърче Бело", за химн. За герб - три "бели линии", на фона на кухненски плот или малката масичка от холната гарнитура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    20 Окт 2022 18:20ч.

    Вдигане 10% бариера за влизане в НС, образователен ценз и специфичен опит. Това е единственото спасенеие от непрекъснатите избори, за които се харчат милиони левове на данъкоплатците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    20 Окт 2022 18:30ч.

    Също тест за наркотици, езикова култура и история. Почти всички ще са скъсани - Баце и Кирето първи :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Утре старейшината Вежди ще събере парламентарните мъдреци около себе си. Пуфтейки, като уморен параен локомитив, ще им рече тъй:

    20 Окт 2022 18:44ч.

    Чувал съм, че в далечна земя, в царството на дивна хубавица, извира жива вода. Умие ли се някой от тая вода - ако е млад, не остарява; ако е стар, ще подмладее; ако е болен, ще оздравее. Който от вас ми донесе жива вода, той ще стане председател на 48-то народно събрание. А сега - бегом!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    20 Окт 2022 19:24ч.

    След като изгоря Цирка, имаме си нов, да ни радва ... пъ както се казва, а дано да се сапикясат нарисуваните с американски софт депутати

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За добро е!

    20 Окт 2022 19:38ч.

    така ви искам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предлагам 99 годишен мораториум на всякакви избори

    20 Окт 2022 19:45ч.

    През което време да се оправим от последните 33 години с избори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    20 Окт 2022 19:56ч.

    Още не смея да се зарадвам, но все пак, да кажа и аз. Ако Херо Мустафа се чуди какво става в НС, да вземе най-сетне да прочете „Under The Yoke“ by Ivan Vazoff или поне Part І, Chapter ХVІ/ХVІІ/: Theatricals.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Папеса Йоана

    20 Окт 2022 20:37ч.

    И днес от комина на "Народното" събрание не се появи бял дим. За пореден ден. Но "народните" избранници са тъпи, но за сметка на това много упорити и опитите ще продължат! Докато не пламне не сградата. Или държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    20 Окт 2022 21:27ч.

    Шъ съ гърчат още....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разпускайте НС и нови избори

    20 Окт 2022 22:31ч.

    Не могат да се разберат за нещо елементарно. Какво ще е за сериозни неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • туф

    21 Окт 2022 12:15ч.

    Нови избори през март.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи