"Хюман райтс уоч" призова Украйна да не използва забранените противопехотни мини

"Хюман райтс уоч" призова Украйна да не използва забранените противопехотни мини

Останки от касетъчни бомби, открити през октомври миналата година в Изюм от екип на "Хюман райтс уоч". Снимка: сайтът на неправителствената организация hrw.org

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова Украйна да разследва обвиненията, че нейните въоръжени сили са използвали хиляди противопехотни мини във и около източния град Изюм, когато районът бе окупиран от руската армия, предаде Ройтерс. "Хюман райтс уоч" е документирала използването на противопехотни мини в девет различни области в и около Изюм и е потвърдила 11 цивилни жертви на такива боеприпаси.

"Хюман райтс уоч" отбеляза, че миналата година е публикувала три доклада, в които е обвинила руските сили, че са използвали противопехотни мини в няколко украински области след инвазията си.

"Изглежда, че украинските сили са разпръснали мини в обширни райони около Изюм, което е довело до цивилни жертви и е създало постоянни рискове", каза Стив Гус от правозащитната организация. 

"Руските сили многократно са използвали противопехотни мини и са извършвали зверства из цяла (Украйна), но това не оправдава използването на забранени оръжия от (нейната армия)", допълни той. 

Украйна, за разлика от Русия, е страна по Конвенцията от 1997 г. за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване. Москва отрича да е нападала цивилни граждани или да е извършвала военни престъпления. 

"Хюман райтс уоч" заяви, че използването на противопехотни мини нарушава и международното хуманитарно право, тъй като тези устройства не могат да правят разлика между цивилни и военни.

На 24 ноември украинският заместник-министър на отбраната Олександър Полишчук е изпратил писмен отговор на запитване от страна на правозащитната организация. Полишчук е заявил, че Украйна се ангажира изцяло с всички международни задължения в областта на използването на мини. По думите му украинските сили се придържат стриктно към международното хуманитарно право и към Конвенцията от 1997 година. "Хюман райтс уоч" обаче отбелязва, че Полишчук не е дал конкретен отговор на нито един от въпросите на организацията и е посочил, че "преди края на войната няма да бъде коментирана информация за типовете оръжия, използвани от Украйна". 

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация каза, че е провела проучването си в периода от 19 септември до 9 октомври в украинския град Изюм, като е интервюирала 100 души, включително хора, които са били свидетели на използването на противопехотни мини или са пострадали от такива, лекари, украински сапьори и други. 

"Хюман райтс уоч" е документирала използването на противопехотни мини в девет различни области в и около Изюм и е потвърдила 11 цивилни жертви на такива боеприпаси. "Девет зони бяха в близост до места, на които са разположени руски военни части, което предполага, че те са били целта", посочва организацията. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • а и да спрат да прикриват личността на загиналите си чуждестранни бойци

    31 Яну 2023 18:59ч.

    с отрязване на главите и ръцете им! На светът е известно, че в Украйна се бият огромен брой полски и еврейски наемници... https://ussanews.com/2023/01/29/ukrainians-cut-off-foreigners-heads-and-hands-to-cover-up-their-numbers-and-nationality-18/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    31 Яну 2023 21:20ч.

    HRW са агенти на Путин, Амнести Интернешънъл - също. Накъдето и да са обърнеш, само агенти на Путин. Кошмарът на нациста е това, а не живот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Фев 2023 7:55ч.

    "Украйна се ангажира с...." казвал там някакъв нацист.Вълкът се ангажира да е вегетарианец, човекоядецът минава на маруля, кокорчо повече няма да е пасивен педал,тиквата повече няма да краде...Още лятото ги гледах тия мини (по ТВ ) как ги събираха и обезвреждаха из парковете на един град (не помня името).Бяха 2 вида тия пеперуди. Нацистите в уСрайна са същите като на Пол Пот и Йенг Сари в Камбоджа.Колкото повече ги избиват там,толкова по добре.Тая чума -украинският нацизъм- е рак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вчера имаше коментар с видео

    01 Фев 2023 9:15ч.

    какво са пеперудените мини PFM1, вече го няма, а е хубаво да се знае. Украинците ги изсипват в гъстонаселени цивилни райони, а това е мина, която не е направена да убива, а да осакатява. https://www.youtube.com/watch?v=B6wJbPJv0kk В канала на Ева има още много клипове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    01 Фев 2023 9:34ч.

    Въпросът с тези мини и усърдното им използване от украсите, за да трепят руско езичното населения на източна Украйна седи още от началото на войната, но Западът упорито си затваря очите не само за това, но и за зверствата на украсите още от 2008 насам, както и за обстрела на цивилни квартали, болници и детски градини... И какво от това, на западните дебили не им пука, целта е само една - войната срещу Русия да продължава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както и бройката на рускоговорящите жертви

    01 Фев 2023 10:01ч.

    да се увеличава, без те да си мръднат пръста директно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    01 Фев 2023 9:29ч.

    ""Хюман райтс уоч" призова Украйна да разследва..." Само, като видях това и спрях да чета нататък... Тия наистина са идиоти, щом очакват престъпникът да "разследва" сам себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от идиоти, за дебили

    01 Фев 2023 9:40ч.

    Вижте само, как завършва писанието и изводът на Хюман нещо си: Те, украинците, случайно ги били разхвърляли там тези мини, защото в близост имало руски военни, за които всъщност били предназначени... Просто чудесно! NICE, A?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи