Христов: Кабинетът "Петков" е договарял с 30 % по-скъп газ, което е довело до ръст на цените

Христов: Кабинетът "Петков" е договарял с 30 % по-скъп газ, което е довело до ръст на цените

Следвайте "Гласове" в Телеграм

По време на правителството на Кирил Петков е купуван природен газ с 30% по-скъпо и не е направено нищо, за да имаме устойчиви и дългосрочни договори.Това заяви по време на изслушване в парламента министър Росен Христов.

Той подчерта по време на изслушването, че липсват данни правителството на Кирил Петков да е правило стъпки за дългосрочни доставки на природен газ, които да гарантират енергийната сигурност на страната. Министър Христов каза, че краткосрочните договори са подписвани в нарушение на закона за енергетиката. В закона ясно е записано, че краткосрочни договори се правят на енергийния борсов пазар, а не чрез имейли и събиране на оферти или пък някакви договаряния, както се е случвало при правителството на Петков. 

Служебният министър на енергетиката разкри още, че при встъпване в длъжност е установил, че няма осигурени количества за месеците септември и октомври. Имало е заявени два танкера, но слотове за разтоварване не били договорени.

Към днешна дата доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени и криза в този сектор не се очаква, според него.

Министър Христов изтъкна, че благодарение на своевременните мерки на новото ръководство на "Булгаргаз" цените са овладени и за ноември те са значително по-ниски от тези, които бяха за септември. Освен това те са по-ниски и от борсовите цени. Той посочи, че през месеците от април до август доставките на втечнен газ се движат идентично с борсовите цени. В момента "Булгаргаз" купува газ от същите компании при приблизително същата криза на доставките, но на цена, която е с отстъпка над 60 евро за мегаватчас. "В момента купуваме газ наполовина на борсовата цена", изтъкна Росен Христов.

Депутатът от ГЕРБ и настоящ председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев многократно заяви през последните месеци, че заради действията на Кирил Петков и Асен Василев  държавата е ощетена с 200 млн. евро само от газа. Газът е изцяло руски, но по-скъп с 30% заради посредниците.

От трибуната на парламента депутатът от ДПС Рамадан Аталай настоя Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова да отговарят за цените на газа. В отговор на това енергийният министър Росен Христов каза, че прокуратурата, ГДБОП, ДАНС и следствието проверяват сделките с газа, както и посредниците по сделките. 

По думите  на Росен Христов към края на ноември ще има информация относно доставките на втечнен газ за 2023 г., като паралелно с това се водят интензивни преговори с гръцки, турски и италиански контрагенти за осигуряване на слотове.

Търговете, които са организирани от "Булгаргаз" с прозрачните процедури и с ясно обявените критерии за оценка, са върнали на "масата за преговори" компаниите с възможности и добра репутация.

Благодарение на тази конкуренция, която се създаде, се получават тези големи отстъпки, добави служебният министър на енергетиката.

 

Източник: "Епицентър"

 

Коментари

  • Е, и?

    09 Ное 2022 15:41ч.

    Защо не е в затвора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    09 Ное 2022 16:29ч.

    не са ли това тия, които ще правят правителство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    09 Ное 2022 16:38ч.

    Къде е прокуратурата? Докога ще се изнасят факти за престъпления, а последствия никакви?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе,

    09 Ное 2022 16:52ч.

    Сигурен съм, че това е престъпление по много точки. Сигурен съм, че ще продължават безнаказано. Сигурен съм, че не искам да имам нищо общо с тази държава, в която подобни неща са възможни и безнаказани. Сигурен съм, че двата танкера, които са поръчани, но неразтоварени никъде, са препродадени с тлъста комисионна и са разтоварени в друга част на света, където е било по-изгодно. Сигурен съм, че понижаване на цените за потребителя няма да има. Сигурен съм, че на никой не му пука за моето мнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И значи

    09 Ное 2022 17:31ч.

    И значи Петков ще го вкарваме в затвора, нали?... (мълчание) Нали?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    09 Ное 2022 19:02ч.

    Крайно време е българските граждани да осъзнаем, че ни управляват чужди политически проекти, които могат да съсипват държавата и гражданите колкото си искат, стига стриктно да се подчиняват на интересите на поредния голям брат в нашата история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    09 Ное 2022 22:05ч.

    .... което е довело до повишаване на цените на газа.... на холандската борса. Егати, този ни взема за канарчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    09 Ное 2022 23:08ч.

    Христов е истински бисер в това правителство фрашкано със сланина, шпекована с глисти. Той е истинско романтично изключение, един волен бабоеб, превозващ с яхтата си позастарели мераклийики. Зърна ли лика му и мигом се сещам за прекрасния стих на Багряна - "Вземи ме, лодкарьо, в своята ладия лека".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...не е направено нищо, за да имаме устойчиви и дългосрочни договори".

    10 Ное 2022 2:27ч.

    нахалното мишле Росенчо с черв. вратовръзка предлага да е имало дългосрочен договор за газа, сключен по времето, когато на пазара газът поскъпваше ежедневно и даже стигна $350 за мгвч? Откъде се пръкват тези нахални мишлета, които вярват, че когато на пазара газът поевтинее, това е тяхна заслуга? Това мишле дори и сега не знае кой е преговарял с Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи