Христос воскресе!

Христос воскресе!

В полунощ патриарх Неофит възвести Възкресение Христово от храм-паметника „Св. Александър Невски” и даде началото на Пасхалната радост за всички православни християни у нас.

Христос възкръсна от мъртвите,
със смъртта си смъртта победи
и на тия, които са в гробовете, дарува живот!

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Радостната вест за Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и тържеството на живота сгрява сърцата и просвещава умовете ни, прогонва далеч от нас всяка тревога, мъка и отчаяние, укрепва и утвърждава вярата ни, и озарени от Светлината на Възкресението, ние отново ликуваме с пасхалния поздрав:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възкръсна Христос и смъртта завинаги изгуби властта, която имаше над човешкия род! Възкръсна Христос и мракът отстъпи пред Светлината, която не можеше да обземе! Възкръсна Христос и животът се възцари! И макар в нашия свят и днес да сме свидетели на изблиците на злото, ние обаче знаем, че неговото тържество е само привидно, защото цялата му власт беше „погълната с победа“ (1 Кор. 15:54). И затова вече не скърбим като такива, „които нямат надежда“ (1 Сол. 4:13), защото: „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари!“ (Тропар на Пасха).

Със Своето славно Възкресение Господ победи смъртта не за Себе Си, а заради нас, за да имаме ние живот. Той затова се въплъти, живя между нас, яви ни Своята божественост и светът видя „славата Му, слава като на Единороден от Отца“ (Йоан. 1:14) – защото такава беше Божията свята воля: „… всякой, който вярва в Него, да не погине, но да има живот вечен“ (Йоан. 3:15).

Христовото Възкресение е фундаментът на нашата спасителна вяра. Върху него се основава нашата светла и от нищо непомрачима надежда. А нашата вяра и надежда намират осъществяването си и се проявяват по най-добрия начин в любовта, на която пръв Христос ни научи. Тази любов Той ни завеща като неотменим белег за принадлежността ни към Неговото ново общество - Неговата свята Църква.

Като принадлежащи към Църквата Христова, ние познаваме и притежаваме Откровението за Божията воля - най-съвършеното и достъпно за човеците, затова Господ очаква от нас да принасяме и нашите плодове (срв. Йоан. 15:16). А своите плодове ние принасяме тогава, когато изпълняваме и най-важната Христова заповед към всички нас: „Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих“ (Йоан. 15:12). Без любовта към другия, към нашия ближен, християнството ни е само привидно и ние не сме Христови.

Христовото Възкресение, в чиято радост живеем днес и чрез което имаме надежда и вяра да наследим живот вечен, е резултат и плод на Божията любов към нас, човеците. Спасителят Господ Иисус Христос  пръв ни възлюби и ни възлюби „докрай“ (Йоан. 13:1), а затова и нашият път към Възкресението и вечния живот в лоното на Отца е път, който не може да бъде извървян без истински жертвената, безкористна любов, която е венецът на християнските добродетели и на християнското съвършенство.

Днес тази съвършена христоподражателна любов е по-нужна отвсякога. Днес, когато изпитанията и пред християните, и пред цялото човечество се увеличават неимоверно, когато живеем във все по-голяма несигурност и страхове, когато природни бедствия и военни конфликти осъждат стотици и милиони на изгнаничество и лишения, а преждевременно погубените човешки животи са безброй, в света все повече се засилва тягостното усещане за безсилие и безпомощност.

Неспособността ни като хора да живеем в траен мир и благоволение, в смирение, взаимно разбирателство и взаимопомощ, отсъствието на състрадание и милосърдие в отношението на човек към човека, а също така и нежеланието за осъществяването на Божията свята и съвършена воля – всичко това все по-видимо определя облика на съвременния свят и заплашва да ни лиши от увереност в самия смисъл на нашия живот и съществуване.

Като християни ние знаем, че единственото, което е в състояние да промени тази нерадостна картина, да върне и да укрепи увереността ни в смисъла на спасението, а с това да промени и реалността, в която живеем, това е упованието ни в Бога и в Неговия благ промисъл за света и човека. Като християни ние не забравяме, че по Божий промисъл човекът е създаден не за смърт, а за живот (срв. Прем. Сол. 2:23); че тъкмо за да имаме живот (срв. Йоан. 10:10), Сам Бог влезе в света, за да може чрез Своето Възкресение да върне човека на пътя към неговото богоуподобяване.

Тази е единствената наша истинска утеха и затова днес, независимо от всичко, на което сме свидетели в света, радостта ни е пълна. Христовото Възкресение е дивен плод на безпределната Божия любов към нас. Възкръсналият Господ е начало за всеобщото възкресение на всички, „които са Христови“ (1 Кор. 15:23).

Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки победата над смъртта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молитви към Всеподателя за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с дела на милосърдие и добротворство, на онази съвършена любов, която води до славата на Кръста и светлината на Възкресението.

Отечески всесърдечно поздравяваме всички чеда на светата ни Православна църква, в Родината и далеч от нея, с благопожелание за чиста и светла пасхална радост!

Мирът и благодатта на Възкръсналия Господ и Спасител наш Иисус Христос да бъдат с всички вас!

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ  И

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Русенски митрополит НАУМ

† Старозагорски митрополит КИПРИАН

† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ

† Видински митрополит ДАНИИЛ

† Доростолски митрополит ЯКОВ

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Атанас

    16 Апр 2023 0:28ч.

    ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Апр 2023 11:26ч.

    Сигурно е така щом агента от ДС " Симеонов " го твърди !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    16 Апр 2023 1:44ч.

    Наистина Възкръсна, честит празник на всички вярващи християни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 Апр 2023 1:47ч.

    Христос Воскресе да бъдем Хора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    16 Апр 2023 8:00ч.

    Воистина Воскресе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    16 Апр 2023 8:30ч.

    Воистина воскресе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мира

    16 Апр 2023 8:36ч.

    Воистину воскресе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    16 Апр 2023 9:20ч.

    Воистина воскресе! Светли празнични дни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димов

    16 Апр 2023 9:32ч.

    Воистину Воскресе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    16 Апр 2023 9:37ч.

    Воистину воскресе! Мир, любов и благополучие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    16 Апр 2023 9:49ч.

    Воистину воскресе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    16 Апр 2023 11:02ч.

    Воистина воскресе, уважаеми форумци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The floak of the pagan goat

    16 Апр 2023 16:15ч.

    срам и позор. Вместо да се почита истинския Бог на Българите масово се почита евреина Исус?? Как се чувствате като почитате обрязан евреин за спасител??? Лука 2:21: "И когато се навършиха осем дни и трябваше да обрежат Детето, Му дадоха името Иисус, както беше наречено от ангела, преди да беше заченато в утробата." айде сега приятно чукане и да не забравите да се намажете с кръвта Христова от първото яйце

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слава на Отца и Сина и на Светия Дух!

    16 Апр 2023 23:33ч.

    Бог е един и е истинският Бог в трите си проявления. А Иисус Христос, като единосъщ със Своя Отец и отпреди всички времена, няма народност преди да се въплати в Човек. Впрочем, след като народът на Израил предаде Бог Иисус Христос на осъждане, на поругаване и на позорната езическа смърт на римския кръст, народът на Израил се раздели на юдаисти и на християни в църквата на Иисус Христос. А евреи са само тези, които вярват в Бог, следват Бог, почитат Бог и славят Бог. В този смисъл юдаистите не са евреи, а още по-малко са евреи крайните юдаисти - талмудистите и кабалистите. Защото предадоха и съдиха Бог на Земята, в Неговото проявление като Син Божий, единосъщ с Отца и като Христос - Спасител на света, - и защото талмудистите го мразят, и заедно с другите юдаисти и сатанисти очакват техния си спасител и месия - Антихриста, който да ги направи господари на света, а народите да пороби и да превърне в роби на дявола, на сатанистите във всичките им разновидности. И както проповядва един равин талмудист, на всеки от 600-те хиляди "праведни" ще ли да се паднат по 2800 роби... Което свежда населението на Земята от 8 (осем) милиарда души до 1680 милиона (един милиард и 680 милиона) роби. Още по-далеч отиват сатанистите в САЩ, щата Джорджия, които още през 1980 г. издигат паметник (Georgia Guidestones) с 10-те заповеди на дявола, първата от които гласи: Поддържай човешкия род под 500 милиона (роби) в постоянен баланс с природата (тяхната природа - заграбената от сатанистите). "Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature." През 2011 г. Хенри Кисиджър защитава в обширна статия 10-е сатанински заповеди. Това означава само едно - на всеки 100 души 94 души сатанистите планират да бъдат убити/унищожени/елиминирани. Остатъкът от 6 на всеки 100 ще бъдат роби. Край на капитализма. Никакъв социализъм, никакъв комунизъм. Рестарт на Матрицата на злото. Рестарт на робовладелството. Планетата вече е парцелирана. Робовладелците са назначени - мулти милиардерите, собствениците на финансовия и на корпоративния капитал. А над тях - техният спасител - Антихристът - звярът на Молок, звярът на дявола. А ти, бедни езичнико, от кои си мислиш че ще бъдеш? От робовладелците? От робите? Или от умъртвените? А децата ти???? А духът ти след смъртта - във вечния мрак или в светлината на Бог?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The floak of the pagan goat

    17 Апр 2023 1:15ч.

    Милия толкова много писал а толкова безполезно. Голям страх ви гони вас "правоверните". Само сатанисти антихриста и конспирации са ви в празните глави. Уж религията ви се основава на любов пък сте пълни със страх и омраза. Абе аз да те питам патриарха нали беше в болница папата и той що така? Що не се помолят на Ичко и да ги изцели ми ползват тия научни постижения? Също така що патриарха трябва да праща някой си в Йерусалим да донесе на овцете огиИн ми не го инвокира или да му го прати Ристьо? Че и със самолет? Нещо като дедо Ники с ролекса и лимузините. Толкова сте смешни че няма накъде. Роби щели да бъдат че вие сега не сте ли роби? "Божият раб" Пастира на стадото - овчицата помислила си че не е роб:) Роби спазващи някакви канони живеещи в страх да не кривнат от "пътя" понеже ги чакат вечни мъки. "аз съм любов" ама ако не слушаш и не ми се подчиняваш ще гориш в ада и няма да видиш избавление. Сатанистите това сатанистите онова нета нали бил сатанинско изобретение що го ползвате ми не пращате там писма или гълъби? Овцете толкова си повярвали че решили че са им ясни плановете и какво щяло да стане. Всичко ви е ясно само не ви е ясно как да си оправите живота и да сте господари а не роби що така? Все някой друг ви е виновен я правителството я краварите я педалите я сатанистите илюминатите и кой ли не само не и вие нали така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Из глава 8 на Евангелие от Йоан (в спор с книжниците и фарисеите):

    17 Апр 2023 2:22ч.

    "31 Тогава Исус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици; 32 и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни. 33 Отговориха Му: Ние сме Авраамово потомство и никога никому не сме били слуги; как казваш Ти: Ще станете свободни. 34 Исус им отговори: Истина, истина ви казвам, всеки, който върши грях, слуга е на греха. 35 А слугата не остава вечно в дома; синът остава вечно. 36 Прочее, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни. 37 Зная, че сте Авраамово потомство; но пак искате да Ме убиете, защото за Моето учение няма място във вас. 38 Аз говоря това, което съм видял у Моя Отец; също и вие вършите това, което сте чули от вашия баща. 39 Те в отговор Му казаха: Наш баща е Авраам. Исус им каза: Ако бяхте Авраамови чада, Авраамовите дела щяхте да вършите. 40 А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви казах истината, която чух от Бога. Това Авраам не е сторил. 41 Вие вършите делата на баща си. Те му рекоха: Ние не сме родени от блудство; един Отец имаме, Бога. 42 Исус им рече: Ако беше Бог вашият Отец, то вие щяхте да Ме любите, защото Аз от Бога съм излязъл и дошъл; понеже Аз не съм дошъл от Себе Си, но Той Ме прати. 43 Защо не разбирате Моето говорене? Защото не можете да слушате Моето учение. 44 Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща. 45 А понеже Аз говоря истината, вие не Ме вярвате. 46 Кой от вас Ме обвинява в грях? Но ако говоря истина, защо не Ме вярвате? 47 Който е от Бога, той слуша Божиите думи; вие затова не слушате, защото не сте от Бога."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The floak of the pagan goat

    17 Апр 2023 14:24ч.

    Браво. Разбрахме че собствена мисъл нямаш както и голяма част от "правоверните". Всичко ви е цитати. Като ви питат нещо само с цитати говорите и като ви питат нещо което го няма като цитат във великата ви книга (според зависи кой вариант понеже е преправяна на всичките вселенски събори) и давате на късо. Жалки сте. Създателя ви е дал глави и мозък за да ги ползвате а вие сте наизустили една книжка и вместо да мислите и да си задавате въпроси на всичко отговаряте с чужди мисли. Като се научиш да ползваш това което ти е дал Създателя тогава ми отговаряй - до тогава се само хипнотизирай с измислени фрази които уж са Негови написани от неясно кого в някой от съборите за да може по лесно да се контролират овцете. Овцете които само могат да следват и са лишени от собствена воля и мисъл. Само могат да бъдат стригани клани и плашени че няма да влязат в небесната кошара ако не слушат а ги чака вечно гонение от страшния вълк

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината,

    18 Апр 2023 23:34ч.

    която ни прави свободни, е че ти си пропадналият и жалък козел и за теб няма спасение, защото си проклет от Бог, за разлика от овците на Христос. Нищо няма да познаеш освен собствената си смърт. То там си - до смъртта си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    16 Апр 2023 16:46ч.

    сутринта се засичам с комшия и ми викъ "весел праз-д-ник ,Христос възкреси!!! (впрочим енетелегент съ више) Азъ му ооооопониръм и викъм: "Светъл да е" (гласове, казъх ли нешту. штото не разбрах зашто ме триете.благодаря за коету)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патрагон

    16 Апр 2023 17:02ч.

    Пожелавам ви да бъдете малко по-човеци, идиоти мои! В това число включвам и себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи