Христо Проданов: След 31 май украинските бежанци ще бъдат настанявани в държавни бази

Христо Проданов: След 31 май украинските бежанци ще бъдат настанявани в държавни бази

"Приблизително 30 хиляди са украински бежанци в хотелите в морските курорти. След 31 май голяма част от тях ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази. Никой от тях няма да остане на улицата. Ще разговаряме и с хотелиери, които да ги задържат още, ако в държавните бази няма достатъчно места". Това заяви пред БНР министърът на туризма Христо Проданов.

Той подчерта, че действащото правителствено решение е със срок до 31 май, но предстои да бъдат проведени разговори за продължаване на тази мярка, ако се наложи. 

Министърът потвърди, че на 20 април е бил първият превод на средства към хотелиерите, които са се включили в мярката за помощ на бягащите от войната хора от Украйна: "Има някои дублажи и грешки, които в момента се изчистват. първият период, който беше от 24 февруари до 31 март, в голямата си част е платен. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 30 април. ... Нашата задача е да бъдем коректни с хотелиерите, както те бяха коректни към държавата, но втората ни задача е да бъдем бдителни и да следим за честното и правилно изразходване на тези средства".

По думите му, усилието на правителството е постепенно включване на бежанците в пазара на труда в България:

"Има мобилни групи, които посещават местата за настаняване и правят анкети с бежанците. Около 90% от тях заявяват желание да започнат работа", каза още министърът пред БНР.

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  01 Май 2022 11:20ч.

  А тия със знамената, плакатите и гнусните си фашистки призиви, кога ще бъдат върнати на собственика си ? Няма нужда такива пропаднали МИШОЦИ да ни обогатяват културата и граматиката ! A СОС да сформира и предвожда батальона им лично .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислещ

  01 Май 2022 11:21ч.

  Някой още съмнява ли се, че правителството на Кирчо и Кокорчо си е избрало нов народ? Украинците повече им харесват от българите и затова българите ще мрат от глад, а на украинците ще платим да заселят територията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сия

  01 Май 2022 12:02ч.

  В България украинските бежанци са богопомазани. Държавата им дава по 600 евро месечно. Плюс безплатно паркиране, здравеопазване и т.н. Само за справка, в Германия отпускат по 300 евро месечно, сно са обещали да станат 450. Има да ни догонва такава бедна държава като Германия. А в Румъния дават по 240 евро. А останалите бежанци у нас защо не са в хотели, а в концлагери с охрана?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приблизително 30 хиляди са украински бежанци в хотелите в морските курорти.

  01 Май 2022 14:07ч.

  И да не пропуснат да им връчат крем против изгаряне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи