Христо Проданов: Ако третият мандат дойде при нас, ще направим всичко възможно да има редовно правителство

Христо Проданов: Ако третият мандат дойде при нас, ще направим всичко възможно да има редовно правителство

„За да станат всички приоритети факт, първото и най-важното условие е да има парламент. По този начин ще може да се продължи в посока реализиране на приоритетите, които сме заявили. Ние наистина желаем да има редовно правителство и се отнасяме изключително отговорно с това, което правим в Народното събрание и в преговорите, в които участвахме.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на Euronews.

Той обясни, че от левицата са се отнесли уважително и сериозно към поканата на “Продължаваме промяната“. „Разговаряхме с тях, но все пак смятаме, че за да постигнеш някакви политически приоритети, не трябва да слагаш на масата това, което ти смяташ за важно. За да се постигне политическо съгласие в такъв разпокъсан парламент, е необходимо да се вземе това, което ни обединява. В декларацията на ПП има залегнали и наши приоритети, но има и червени линии, като продължаването на предоставяне на оръжие на Украйна. Само преди две седмици сме гласували против това и сме сезираме Конституционния съд“, припомни социалистът и допълни, че президентът и служебното правителство да видели тази грешка и са предприели стъпки, за да я поправят.

По думите на Проданов, от “Продължаваме промяната“ въпреки всичко не са пожелали да извадят текста до оръжията от декларацията си. „Имаше и други спорни въпроси относно данъчното облагане и кои група хора да бъдат подкрепени. Ние смятаме, че това не трябва да става на калпак, а да бъде за хората, които имат най-голяма нужда“, каза още той.

„Ние сме една от възможните опции за третия мандат, но решението е на президента“, заяви социалистът и продължи: „Ако мандатът дойде при нас, ще направим всичко възможно да се получи политическо съгласие и по политики да се преведе страната през кризата, да се създаде редовно правителство“, заяви той и допълни, че в този случай левицата ще свика Националния си съвет, за да реши какъв ще бъде подходът ѝ при разговорите. По думите на депутата от БСП, ако не може да се състави правителство, ще се отиде на избори, но социолозите не чертаят много по-различна ситуация.

„Ние се възмущаваме от кражбите и безобразията, които стават в момента – от това служебно правителство, което наистина се самозабрави“, заяви Христо Проданов и припомни, че още при встъпването си са започнали политическите чистки и слагането на калинки в голяма част от администрацията. „В Конституцията като основно задължение на служебния кабинет е да организира честни избори, а те започнаха да водят някакви дългосрочни политики. Първият законопроект на служебното правителство беше за вторите 8 F-16 – явно това е приоритет за Радев. По-добре е редовно правителство, което е избрано от българските граждани, да взема такова решение“, смята депутатът от БСП и допълни: „При някои въпроси бягат от отговорност и казват "Нека дойде редовно правителство, защото ние не можем да водим дългосрочна политика", а в същото време по други въпроси, които са още по-далеч във времето, се произнасят“, заключи Христо Проданов.

 

Коментари

  • Абе я се скрий

    05 Яну 2023 14:06ч.

    Не сте нужни. Къш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    05 Яну 2023 14:23ч.

    Язък ти за името!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи