Христо Иванов: Станахме свидетели на попълване на конституционната комисия и не стана добре

Христо Иванов: Станахме свидетели на попълване на конституционната комисия и не стана добре

"Вчера станахме свидетели на попълване на конституционната комисия и не стана добре", коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в декларация от името на парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) от трибуната. Вчера Делян Пеевски от ДПС беше избран за член на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание, посочва БТА.

"Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос на майтап, друга се отрече от това, че с нейното неучастие стана този избор", посочи Иванов. "Колегите от ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този парламент – „ала карт“, „шведска маса“, и то точно в тази компания", коментира той. И попита това ли е борбата със себе си, за която иначе много уместно се говори.

"Трябва да си дадем сметка, че този процес е толкова крехък, че трябва да подхождаме много внимателно към него", отбеляза той. "Първата ми реакция беше да излезем от процеса, но си казах, че може би не сме си свършили работата, че не сме били достатъчно диалогични", посочи Иванов.

"Това, което днес ще ви предложим е да си дадем няколко дена малко да се успокоим, след което другата седмица ще проведем още един кръг консултации, ще проговорим идеите ни за това каква трябва да бъде тази комисия, така че да си свърши работата убедително, така че всички граждани да могат да повярват в това, което можем да направим, и да предложим нейното реконструиране, за да може този процес наистина да има ефект не на майтап", заяви съпредседателят на ДБ.

Той посочи, че се отнасят с уважение към правото на всяка парламентарна група да предлага членове на комисии, но тази комисия не е като всички останали. "Трябва да направим всички усилия в тази комисия – нейният състав, нейната дейност, нейният формат да не предизвикват никакви спорове и никакви разделения", заяви Христов Иванов. "Опитваме да направим базата, на която да продължим да живеем заедно", отбеляза той. И посочи, че тук не става дума някой да бъде посочен с пръст, но не става дума и някой да рискува целият процес в тази комисия да бъде фокусиран върху един или няколко души. Иванов посочи, че не е в тази комисия и естествено му се иска да си сложи името върху нея, обаче го е страх, че ще си сложи името върху нейния провал.   

Той коментира, че оставката на Гешев трябва да се случи, но неговото отстраняване от същите хора по същия начин, по който той беше "инсталиран", няма да донесе усещане за изчистване и за възстановяване на баланса. "Неговата дейност беше белязана от години прикриване на всякакви казуси и сега изведнъж той ги откри и започна да бомбардира НС с тях", посочи Иванов. 

"Необходима е много сериозна реконструкция на базата, на която стъпва нашето правосъдие", заяви съпредседателят на ДБ. "Това започва с конституционните промени, които на нас ни предстои, надявам се да разгледаме, след което ще трябва да попълним реконструирания Висш съдебен съвет и Инспектората към него", отбеляза той. "И промените в Конституцията, и попълването на тези органи, трябва да се случи по начин, по който има шанс да убедим обществото, че даваме ново начало, не можем да продължим сякаш всичко си е както преди", допълни Иванов.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • джо гладника

    08 Юни 2023 13:51ч.

    ааа, много добре си стана. точно съгласно диалектическата логика. каквито сте, с подобни ще правите и "конституционна реформа". каквито сте, не за каквито се имате. капиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    08 Юни 2023 14:03ч.

    Безсрамният негодник ни демонстрира наглия си "морал"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Юни 2023 14:09ч.

    Лодкарят и сицилианците сътворили декларация и " ... НЕ СТАНА ДОБРЕ". Наясно са какви са ДПС, но им трябват за ''РЕФОРМИ" и всички непопулярни действия, които тепърва ще предприемат под натиск от Посолството /Посолствата. Жалки сте, и не сте за парламента, а за някое НПО - там няма да вредите толкова на държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    08 Юни 2023 15:15ч.

    не е точно така - през последните 3 десетилетия тази територия се управлява точно чрез нпо. вредата от тях, в този им вид, е колосална.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Юни 2023 17:24ч.

    Имах предвид да се приеме ''Закон за чуждестранните агенти'' и да се включат задължително НПО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мафиозо сицилиано

    08 Юни 2023 14:53ч.

    Не е успял да получи някоя апетитна хапка и сега е недоволен. Това си е жив пазарлък, замаскиран като мрънкане. И без това нещата са безвъзвратно загубени. Просто не искам да гледам как ни евтаназират. Тъй или иначе ще се случи, поне да не се ядосвам толкова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантически уроди:

    08 Юни 2023 17:36ч.

    След лебедовата шия пращаме мравоядски нос за еврокомисар. Едната си смени българското име, другия - фамилията си! Конспирация? Срам, срам, срам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи