Христо Иванов призова френското предложение за РСМ да получи политически консенсус у нас

Христо Иванов призова френското предложение за РСМ да получи политически консенсус у нас

Доброто предложение на френското председателство за Северна Македония трябва да получи вътрешнополитически консенсус у нас, въпреки тежката криза, коментира председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов пред журналисти в парламента, предаде БТА.

Той отговори на изнесена от "Възраждане" пред медиите информация по-рано, според която на председателски съвет е казал, че е разговарял с посланика на Франция у нас и е попитал дали може, ако следобед депутатите приемат решение за РСМ, да изпълнят необходимите критерии.

Исках да изясня как френското председателство в последните си дни планира организацията на работата си, това е елементарна координация между българския суверенен парламент и Европейския парламент, обясни Иванов. И подчерта, че решенията се взимат в пленарна зала с гласуване. Става дума за последните часове, в които ние всъщност можем да приемем това наистина добро предложение, абсолютно нормално и въпрос на елементарна политическа отговорност е ние да поддържаме комуникация с институциите, продължи председателят на ПГ на ДБ.

Да защитим националния интерес, да престанем "да се замеряме с тази тема като деца с възглавници", а да подходим отговорно като български политици, призова председателят на ПГ на ДБ.

По думите му е очевидно, че Бойко Борисов, след вчерашното му изявление, както и президентът Радев разбират, че имаме добро предложение и, ако не се възползваме от него сега, няма да го има на масата.

Ако някой продължава да се съмнява дали това предложение е добро или не за България, да вярва не на нас, а на лидера на опозицията на Северна Македония, който каза, че това предложение е равнозначно на българизация, посъветва Иванов.

Според него предложението на френското председателство няма нужда да бъде прието от Скопие, защото Северна Македония не е член на ЕС. Това са условия, които ЕС поставя, защитавайки нашите интереси, в лицето на своя председател, в лицето на президента Макрон, застана зад България, изработи предложение, което е силно в полза на страната ни, подчерта Христо Иванов.

Междувременно на брифинг в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че въпреки че "1/3 поискахме извънредно заседание на външна комисия, до този момент то не е свикано". Председателят на комисията не си вдига телефона, обясни Атанасова, цитирана от БНТ.

Вчера от партията обявиха, че подкрепят "френско предложение" за решаване на спора София - Скопие и призоваха за свикване на заседание на парламентарната външна комисия, където темата да бъде обсъдена.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • рукола Z

    23 Юни 2022 12:03ч.

    Тоз горкия и той не може да се изправи, толкоз навътре са му го наврели... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    23 Юни 2022 12:05ч.

    Това е генетично, той така си е роден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    23 Юни 2022 12:09ч.

    Ето коалиция на национални предатели- пп, дб, герб. Определена от налгането на френското предложение. Навярно има и други, но не следя темата навсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е желания от Козяк управленски формат

    23 Юни 2022 12:16ч.

    проблемът е, че е трудно да бъде легитимиран като приемлив за обществото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Загрижили се в ЕС и САЩ

    23 Юни 2022 12:43ч.

    за българското "общество". То беше едно време, бай Тодар когато обясняваше на Брежнев, че еди какви мерки няма да се приемат добре от народа, та да компенсираме я петролец, я дървен материал и пр и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй де

    23 Юни 2022 12:46ч.

    Ама Брежнев компенсираше, а тия анексират

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    23 Юни 2022 13:55ч.

    Където герб, там и дпс, където дпс, там и козяк. А българите да го духат, те са срам и позор за ЕС е казал Еди Рама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    23 Юни 2022 12:11ч.

    Ристьо, докога ще ни занимавате с чужди предложения? Защо не се сетихте, че българския народ тъне в мизерия и идва зима?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си дойдем на приказката

    23 Юни 2022 12:36ч.

    новата инструкция на САЩ в условията на разпадащия се украински фронт в Донбас - "широка евроатлантическа коалиция", която в тоя парламент няма разбиване. И ще гласува - не оръжие, ами и война на Русия ще обяви. Забравете чекмеджета, мисирки, магистрали, мафията, шиши, миши... Врагът е московеца, че ни възстанови като държава преди 150 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Moronic variant

    23 Юни 2022 12:39ч.

    Вчера под някоя от статиите имаше един много хубав, кратък и изчерпателен коментар, че в момента родоотстъпниците имат мнозинство в парламента (бих добавил - конституционно!), но конюктурни причини пречат за легитимацията му. Та няма да се учудя да приемат "френското предложение".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    23 Юни 2022 13:14ч.

    Предателите се надпреварват.Днес за 2ри път за 14 години във Франция видях стока от Колонията-олио по 3 Евро и 62 цента за литър произведено в БГ. 1 вият път бе дреха.Това е присъствието на БГ стоки.Може и други да има но най много да ги докараме до 10.Сравнявам с масираният износ на краен продукт преди 1989 по 1во и 2ро направление.Краен продукт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    23 Юни 2022 13:34ч.

    То много голям наплив за резервиране на коледни топки за овесване по Айфеловата кула ! Чудо на чудесата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи