Христо Иванов: Преговаряме и с ДПС за рестартиране на парламентарната република

Христо Иванов: Преговаряме и с ДПС за рестартиране на парламентарната република

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република, казва Христо Иванов в интервю за "Дойче веле"

 - Господин Иванов, ще има ли конституционна реформа?

- Трябва да има.

- Какво точно ще променяте в Конституцията?

- Очертава се минимален консенсус в две насоки. Първата е преструктурирането на ВСС, така че да гарантираме, от една страна, структурната независимост на българския съд в съзвучие с европейските стандарти. А от друга - да преформатираме кадровия орган, който управлява прокуратурата, така че да гарантираме ефективна отчетност пред обществото за функционирането на тази институция.

Втората позиция е премахването на функцията на главния прокурор като център на власт. В зависимост от това как ще се осъществи консенсусът ни, може тази позиция да се премахне изцяло или да бъде максимално лишена от всички онези правомощия и йерархично функциониране, породили настоящата система, в която главният прокурор концентрира у себе редица формални и неформални лостове на влияние, превърнали го в параполитически играч.

- Други дефекти на Конституцията, които спешно се нуждаят от ремонт?

- Има още две теми. Първата е въвеждането на пряката конституционна жалба, а втората е свързана с дискусията около възможностите на конституционно ниво да бъде преосмислен моделът на служебните управления, така че занапред да не се допуска възникването на такъв квази президентски режим.

- Включва ли това и някакви промени в правомощията на президента по отношение на тайните служби?

- Това се решава на законодателно равнище, не на конституционно. Но във Вашия въпрос се крие обстоятелството, че ние разглеждаме конституционната реформа само като върха на айсберга от всички онези мерки, които трябва да бъдат взети за рестарта на парламентарната република. Ние трябва да разбираме, че в момента политически се намираме в криза на парламентарната република. Тази криза започна заради високите нива на корупция, които предизвикаха големи публични сътресения. Тя се изрази в политическо разделение и блокаж и така доведе до президентски управления по един всъщност непредвиден в Конституцията модел. Така че, за да решим политическата криза, ние трябва да отстраним дефицитите в политическия модел на управление на парламентарната република.

- Това ли е Вашият отговор към всички онези привърженици, които са недоволни и огорчени от решението да седнете на една маса с ГЕРБ и с Борисов?

- Ние трябва да приложим цялостна програма от мерки, която да възстанови институциите на парламентарната република, да ги рестартира. В момента всички те са в криза: законодателната, изпълнителната и съдебната власт. В криза са службите, в криза са регулаторите. И всъщност задачата на този парламент - при положение, че бъде излъчена изпълнителна власт - е да използва това време, за да рестартира всички тези елементи на парламентарната република. Тоест, да бъде направена конституционната реформа като върхова изява, а заедно с това да се проведе поредица от други реформи, свързани както със статута на службите, така и с партийното финансиране.

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, така че да имаме консенсус как ще гласуваме в България, за да имаме доверие в изборния процес. Трябва да се преразгледа антикорупционното законодателство, да се преразгледа и допълни статутът на регулаторите, така че да гарантираме висок интегритет и професионализъм на екипите.

Всичко това, което Ви изброявам, е де факто един мини политически преход, един институционален преход, насочен към това България да се рестартира и модернизира, за да се изчисти от корупцията моделът на парламентарната република, който имаме. Без това ние не можем да решим политическия проблем. Това налага търсенето на възможност за разговор с широк периметър политически сили, така че това усилие да интегрира широки обществени слоеве. На практика става дума за предоговаряне на ключови параметри от обществения договор в България.

- За тази цел трябваше да седнете и с ДПС край масата за преговори, така ли? Много Ваши привърженици са недоволни, че преговаряте с човек като Делян Пеевски, над когото висят доста съмнения…

- За тази цел, за това, което описвам като програма за рестартиране на парламентарната република и предоговаряне на обществено-политическия договор в България, ние наистина трябва да седнем на една маса с максимално широко представени слоеве от българското общество през партиите, представени в парламента. То не е просто аритметичен проблем на събиране на гласове, без които това не може да се случи. Не, става дума за устойчивостта на това наше усилие. Нека пак да подчертая: в момента тук върви преход, за който е необходимо голямо усилие.

- С всички партии, представени в парламента, така ли?

- Ние от "Демократична България" винаги сме казвали, че за рестартиране на парламентарната демокрация в България ние ще разговаряме с всички политически партии, с изключение на "Възраждане", които са явно антидемократична формация и със своята реторика се самоизключват от това усилие.


Източник: dw.com, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • spirit

    04 Юни 2023 18:35ч.

    Всичко се движи по сценария от Посолството. Защото Кире е гламав. И не може сценарий да напише. Боко ще бъде… полусготвен. За да са доволни масите. Хляб и зрелища. Тази древна максима важи и до днес. В България е дошло времето на Посолството и подопечните му сарафи, кирчовци, мустафовци. Гешев също ще бъде изхвърлен. След това , т.е. след сготвянето на Борисов и свалянето на Гешев, в един прекрасен тв ден Цънцарова ще направи заключението, че в България е нанесен сериозен удар срещу корупцията и е направена съдебната реформа. И ще дойде Светлина и всички ще се заобичаме. След това иде ред на Конституцията. Ще я сложат на парапета. И ще я парапетят. Кой как може или като Кир4у онази, но няма да и казвам името, щото е бременна сега. А после, обруганата конституция ще роди. Рожбата на своите изнасилвачи. Вероятно евроатлантическо изродче. Нещо средно между Манол Пейков и генерал Наско. За имунитета на Бойко не ме е еня, хич даже. Страхувам се обаче да не арестуват ПКП от гр.Къджали. Щото е проста и може да разкаже за неща, за които трябва да се мълчи. А брат Галев умря Здрав като бик, ама гушна китката… Или му я турнаха. БИГ БРАДЪР ГЛЕДА ВСИЧКО!!! Кликата започна да хапе, наляво и дясно. Моля, бг гражданите да се пазят от инфаркти, инсулти и от самоудавяния в басейните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    04 Юни 2023 20:31ч.

    Сготвянето на Борисов е , че го принудиха заедно с Пеевски да приключат Гешев!!! Посолството, както и Борисов са били наясно, че Гешев ще отговори! Дори главния лично е предупредил Борисов, какво може да му се случи!!! Борисов предприема всичко което може да го спаси, а именно политически догиворки с ПП и ДБ, помощ от Румен Николов /Пашата/, Алексей и др. от Мафията да опитат да се справят с главния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умиращите САЩ искат да вземат колкото се може повече от васалите си в отвъдното

    04 Юни 2023 19:11ч.

    Всички васални на САЩ протекторати ще се изправят пред риск от загуба на досегашната си държавност. Няма да ми е мъчно за петата българска държава? Но ще има ли шеста? Със злонамерени нищожества като Христо Иванов начело едва ли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакаш

    04 Юни 2023 21:00ч.

    на козела да му паднат клатещите се, ще почакаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виждам кървящите рани, останали след тях

    04 Юни 2023 22:48ч.

    Те са вече откъснати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    04 Юни 2023 19:17ч.

    На никой ли не му прави впечатление, че този екземпляр от дузина години се храни от повтарянето на "реформа" и "главен прокурор". Министър беше ! Сега го игра архитект на най-гнусното и безпринципно съешателство в българската политика след оня с 800-те дни и последващата му коалиция ... Меркантилна отрепка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от партийните лидери, който слиза и се качва по бизнесменски джипове, вече бил взел толкова МНОГО пари, че дори и бизнесменът, от чийто джипове се качва и слиза, не можел вече да го контролира.

    04 Юни 2023 19:42ч.

    По 500 000 лв. са раздадени вече на партийните лидери, които се целунаха за бъдещо правителство, както и останали, които уж минават за опозиция, за да бъдат строени депутатските им редици да гласуват против даването на имунитета на лицето Бойко Методиев Борисов. Плюс опция – по още 500 000 лв., когато мине гласуването за НЕдаване на имунитета на лицето Бойко Методиев Борисов, разкри АФЕРА от топ източници, които кешят кинтите. Освен това огромни суми пари са пръскат персонално към депутати за да мине продажното правителство на ГЕРБ – ПП/ДБ с подкрепата на ДПС. В накупуването безразлични към чувалите с парите НЕ остават и т.нар. уж опозиционери, които врещят патриотарски. Един от партийните лидери, който слиза и се качва по бизнесменски джипове, вече бил взел толкова МНОГО пари, че дори и бизнесменът, от чийто джипове се качва и слиза, не можел вече да го контролира. АФЕРА настоява незабавно – ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ ДА БЪДАТ ПОСТАВEНИ НА СРС ОТ СЛУЖБИТЕ И ГЕШЕВ ДА ПРЕСТАНЕ ДА СИ БЪРКА ОТЗАД! ТЕЧЕ БРУТАЛНА КОРУПЦИЯ И КУПУВАНЕ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ МАФИЯТА ПОД НОСА ИМ! По този начин България ще има най – продажното предателско правителство на войната, а подкрепилите го депутати ще налапат огромна сума пари от мафията и корупцията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    04 Юни 2023 19:47ч.

    Ето зарати това трябва да се въстанови панделата в Белене. И тоа да е един от първите квартиранти там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както и гоненията

    04 Юни 2023 20:07ч.

    срещу русопедомили, комундери и всякакви антиглобалисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не можа да кажеш

    04 Юни 2023 20:18ч.

    Ела пак, като изтрезнееш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ти

    04 Юни 2023 20:19ч.

    Трябва да си рестартирам мозъка, за да не живееш в пещерни времена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ти

    05 Юни 2023 0:44ч.

    ФАШИЗИРА "модерната" главата бе мунчо? Да кажа ли кои?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    04 Юни 2023 20:18ч.

    Тези се сдушиха и ще ни унищожат и нас и псевдодържавицата ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да им се получи

    04 Юни 2023 20:29ч.

    Толкова мъртвородено правителство е прекалено даже за специалист по хаитянско вуду. Нашенските зомбита ще им дойдат в повече на козяшките политтехнолози. Няма да работи такава власт. Само ще довършат остатъците от реномето на САЩ, ЕС, НАТО, евроатлантическите таквоз и останалите таковата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо 2021

    04 Юни 2023 20:31ч.

    Хр. Иванов беше категорично против БСП(Корнелия Нинова) и ДПС(ДП) през 2021. След като провали тогава създаването на редовно правителство, редно беше да подаде оставка и да изчезне от политиката, както правят политиците в демокрациите и сега наследниците му да започват начисто. Неговата е като на политически шизофреник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • LuJa

    04 Юни 2023 22:25ч.

    Не съществува парламентарната република.Тя умря от записи ,снимки-компромати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КоРуМпЕ

    04 Юни 2023 22:28ч.

    Цялата страна е залята от Гербаджийската смрад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От евроатлантическа

    04 Юни 2023 23:32ч.

    и къде смяташ да избягаш, къде ще се скриеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ооох,

    05 Юни 2023 0:03ч.

    Прехвърляте своята вина от болна глава на здравата и ще рестартирате. Не става на гнили основи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горчиво

    05 Юни 2023 0:42ч.

    Абе тоя не акостира ли с една лодка на плажа на Росенец да бори Доган и прави пърформанси в стил Волен Сидеров? Така му изгря изгасналата звезда - като борец срещу корупцията и модела. ДПСарите беха докарали няколко автобуса башибозук от Родопите да пазят бея от красивите и интелигентните. А сега уста в уста като Живков и Брежнев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гристо мож ли ма гвана за гуя?

    05 Юни 2023 1:53ч.

    Предлагам да се махне буквата Х от азбуката щото няма приложение. Така де, да предложа и аз нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Шизофреннов

    05 Юни 2023 10:12ч.

    А кой надничаше зад диванчето с букет рози през 2021? Кой хвърли страната в поредни избори тогава, заедно със служебните министри Пеков, Денков и Василев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господи помилуй!

    05 Юни 2023 11:45ч.

    Сценарият е ясен. Тулупа трябва да бъде премахнат. Всички са и продължават да работят срещу него. Той успяваше да удържи фронта до сега, но момента е сюблимен. Ето какво става (извън и във теорията на конспирациите): 1) изгони агента апартаментаджия, защото го шпионираше и издаваше на партньорите. 2) подобен е случая с каскета, който е получил задание от партньорите да „мачка всичко с руски произход“ – той няма да бъде помръднат от поста си. 3) Простетата и кокоретата служат вярно на дявола и в съюз със защитника на каскета и мислят схеми срещу Тулупа за да го изпържат вътре в пералнята. 4) Тъпетата са на площада и викат „Тук е фашингтон“ „искаме кръв“, „майдан-оз“. 5) Готвят правителство на срамът, чието начало ще бъда с „кървава сватба между два колещи се рода – крадциманови и лъжоманови“. Чака се бебе за да бъде захранвано с лютеница от чичо тошко. 6) Политагитацията от мисироците е непрекъсната и преобладава в полза на превратаджиите. 7) Интересен е момента в който беквокалите от гроп ще се обърнат срещу чичо им тулупчо. Момента наближава. Този от снимката е от същото семе комуно-фашаги, защото генетиката е вярна наука и пръв ще се дупи на всеки само да е показан. Господи пази нашата България от родоотстъпници и предатели! Моля ти са Господи пази нашата България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай Марков, о.р, подполковник

    05 Юни 2023 12:43ч.

    якой знае ли какъв е смисъла от "парламентарната република" след като вече всички разбрахте, че България се управлява от престъпни кланове, а депутатите са парцалени кукли? Заедно с президента, премиера и председателя на народното събрание. Всички тези органи съществуват напълно формално, а представителите им са статисти в един престъпен сапунен сериал. Трудно ми е да говоря, защото огорчението и обидата ме задушават, а гневът ми се превръща във все по-голяма и мощна тъмна ергия. Сега вече всички сте убедени, че в управлението на държавата ни няма чисти хора. Никъде! Зависимите също не са чисти. Приятели, поставени сме пред много тежки изпитания, които все още не знаете. Българските политици са превърнати в гумен печат на мафиотските фактури, които унищожиха милиони мечти за светло бъдеще. Метастазите на тумора са проникнали в костите, тялото, кръвта и мозъка на унижената ни страна. Пригответе се. Кацането ще бъде без колесник. Но приземим ли се веднъж, заложници не ни трябват! Така се прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бени

    06 Юни 2023 12:51ч.

    Ристе е готов и с арменския поп да говори, само и само да се намърда във властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи