Христо Иванов: Да национализираме "Лукойл"

Христо Иванов: Да национализираме "Лукойл"

Евентуално трябва да поемем контрола върху имущество на „Лукойл“ и на лица, свързани с режима на Путин, обяви Христо Иванов
 

Правителството трябва да се готви евентуално да национализира руско имущество в страната. За това предупреди съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в декларация, която прочете от парламентарната трибуна от името на десницата. Той уточни, че има предвид активи на руската петролна компания „Лукойл“.

В декларацията на десницата се констатира, че България е сред най-силно засегнатите от руското „хибридно проникване в региона“. "Поредица от управления си затваряха очите за тази заплаха и, пряко или непряко, с действия или бездействия, обслужваха путиновата политика на нашата територия", заяви Иванов. И подчерта, че премахването на "всички форми на уязвимост, проникване и влияние от кремълския режим трябва да бъде изведено като основна национална задача в рамките на една системна политика по депутинизация".

Правителството прави значими усилия в тази посока, смята съпредседателят на ДБ. Те обаче не представляват цялостен курс, особено поради това, че четворната коалиция е затънала във вътрешни свади.

Той изреди редица приоритети, по които трябва да започне работа:

- в сектор Сигурност - реформа в специалните служби; модернизация на въоръжените сили; програма за развитие и поддържане на многонационални сили на българска територия и др.

- в енергетиката - нулева зависимост от Русия, включително чрез осигуряване на доставки на газ от други източници; гарантиране, че дейността на "Лукойл" ще съответства на българското и европейското законодателство, включително чрез постигане на прозрачност в ценообразуването и мерки за събиране на неплатените в миналото данъци; българската държава да избере нов свой представител в "Лукойл" на конкурсен принцип; подготовка за възможно поемане на контрола върху различни активи на "Лукойл България" на българска територия, ако националният интерес изисква това; решаване на въпроса за алтернативни доставки на гориво за АЕЦ "Козлодуй".

- санкции и извънредни мерки - разработване на български пакет от санкции спрямо Руската федерация и конкретни физически и юридически лица, свързани с режима на Путин, включително инструменти за замразяване и поемане на контрола върху активи на РФ и други санкционирани лица; механизми за осветляване на финансови потоци от Русия, включително такива, насочени към медии, политически и обществени организации в България; възможности за възпиране на руски капитали от навлизане в стратегически сектори; премахване на всички инвеститорски привилегии на санкционирани и свързани с тях лица; възможност за поемане на контрола върху стратегически обекти, които в момента са контролирани от свързани с РФ или режима на Путин лица, например по крайбрежието или част от критичната инфраструктура на страната.

- правосъдие и борба с корупцията - съдебната реформа е ключова в политиките на депутинизация, смятат в ДБ. Затова ускорено трябва да се предприемат мерки за преформатиране на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ; да започнат нови консултации за съставяне на парламентарно мнозинство за промяна в конституцията, като целта са промени във Висшия съдебен съвет и прокуратурата;

- медии и обществен живот - противодействие на руската пропаганда; забрана на символите на режима на Путин.

Иванов заяви, че десницата ще настоява тези приоритети да залегнат в управленската програма на правителството, както и да бъдат отразени в законодателната програма на мнозинството в парламента, и в предстоящата актуализация на държавния бюджет. Нещо повече - десните считат, че техните приоритети могат да се превърнат в основа за широк национален консенсус и, в тази връзка, ще започнат консултации с останалите парламентарни формации.

Той беше категоричен, че ДБ "няма да спекулира с ултиматуми и заплахи за напускане на управлението", защото страната няма нужда от поредни избори.

"Скъсването с путинския модел и влиянието на Русия в България означава страната решително да излезе от блатото; означава реална борба с корупцията; означава истинско оздравяване на институциите; означава амбициозна модернизация и отприщване на потенциала за икономическо развитие. В този труден момент ние имаме епохален шанс да освободим България от някои от най-тежките и упорити обременености, които спъваха нейния напредък", обобщи съпредседателят на ДБ.

Челен опит

В началото на април германското правителство пое временно контрола над дъщерното дружество на "Газпром" в страната - Gazprom Germania. Целта е да бъдат защитени доставките на природен газ във федералната република, тъй като не е ясно кой в момента е собственик на активите. По думите на икономическия министър Роберт Хабек германският мрежови оператор ще управлява Gazprom Germania до 30 септември.

Дъщерното дружество на "Газпром" управлява критична газова инфраструктура - газохранилища, както и извършва и търговия и транспорт на природен газ в Германия. На този етап германското правителство е категорично, че доставките на газ са гарантирани.

Австрия също предприема подобни стъпки, като целта е да се накара "Газпром" да запълни газохранилището край Залцбург, което компанията използва. Канцлерът на Австрия Карл Нехамер обяви в интервю за Kleine Zeitung, че правителството няма да национализира хранилището, но ще използва други средства, за да накара руския концерн да изпълни изискванията за запаси на газ. "Примерно принципът "ползваш или губиш". Ако ще го използваш, всичко е наред. Ако не, ще го получат други компании. Хранилището е важно и за Германия, и за Австрия", каза той.

Газохранилището край Залцбург е второто по големина в Европа.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • Ха, "батковците" на този от СДС пък преди го приватизираха. Следващите какво ще измислят?

    13 Май 2022 10:52ч.

    Писна ми от този театър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чистилище

    13 Май 2022 10:54ч.

    Мале, тоя се вкара в голямата беля. Не му завиждам. В чистилището е попаднал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пазарна икономика

    13 Май 2022 10:55ч.

    Да национализираме "Лукойл"! Комунизмът не се състоя, но за сметка на това сатанизмът уверено си пробива път!Сите заедно - роби на шепата свръх-богати капиталисти. Карл Маркс за абсолютния закон на капитализма, днес - сатанизма: Непрекъсната акумулация и концентрация на капитала във все по-малко частни ръце, а на другия полюс - непрекъснато обедняване на все по-големи маси от хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Май 2022 10:58ч.

    Което е: Да откраднеме Лукойл. Но ... Русия въведе санкции на всички отнети й фирми от чужди държави и спря бизнеса с тях. Което ще рече, никакъв нефт за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    13 Май 2022 11:03ч.

    Да съзидаваме не можем, но да крадем можем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българка

    13 Май 2022 14:31ч.

    Психо Десен Дегенерат иска да върне Комунизма ! Национализация на Лукойл, Натоден съд за обичащите Русия и т.н. Нямали Психиатри в тази държава ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Май 2022 11:03ч.

    "германският мрежови оператор ще управлява Gazprom Germania до 30 септември" Но без газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Май 2022 11:03ч.

    На практика се предлага национализация и то от "стожерите" на пазарната икономика. Предлагам да не се деПутинизира е деДейБазира България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    13 Май 2022 11:05ч.

    изумително е как без изключение, всички правителства на ЕС са изцяло васални и напълно безотговорни. няма политик в ЕС, който да носи за каквото и да било, каквато и да било отговорност. САЩ така са се разпищовили с техните васални подлоги (начело с прибалтийските кретени и Полша), че сякаш са обявили състезание за най-голям дух@ч на англо-сакски пишк!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bot

    13 Май 2022 11:06ч.

    "Да България" трябва да се преименуват на "Дейб@ България". С всичките си действия показват, че не им дреме за държавата, а само как да угодят на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    13 Май 2022 11:07ч.

    Лукойл не е руска фирма. Мажоритарен собственик е ING Bank, която пък е собственост на групата Ротшилд. Това впрочем обяснява защо русофобът Костов продаде рафинерията на една ''руска'' фирма. Следователно национализацията не е възможна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куролация

    13 Май 2022 12:06ч.

    Точно така. Но явно сороските пудели искат да национализират само руския дял в Лукойл,а Ротшилдският няма да посмеят на вземат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    13 Май 2022 11:08ч.

    Я виж ти каква метаморфоза се извърши с пазарният фундаменталист-демократ и либерал!Същото като с комунистите-капиталисти,да не говорим за родната интелигенция,която обаче винаги и при всякакви обстоятелства и промени си остава "гнила".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    13 Май 2022 11:08ч.

    Аз предлагам също, да изкопаем костите на баба му Светлана и да ги върнем на Русия, белким тоя сектант се кротне от болшевишкият си плам! Това че служиш на Сорос, мравояде, не те прави нито десен, нито демократичен, нито западен! ТИ си по гнусен комундел от баба ти Светлана! Безроден и откачен глобалист, това представлява този мерзавец...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    13 Май 2022 11:12ч.

    Някой наричат тези зли талибани "десно сектанти" ЕТО СЕГА ГИ ВИЖТЕ И РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ СА ЛЕВИЧАРИ! Не признават частната собственост, не признават телесното право на личността, никога не са изкарали собствено един лев добавена стойност, само глобалните грантове на Сорос, за да правят извратен и подривна дейност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Признават Сорос и нагоре по пирамидата на Луцифер -

    13 Май 2022 11:32ч.

    само тяхната частна собственост признават - само тази на дявола и на неговата най-богата прислуга. Комунизмът на народите се подменя със сатанизма на "избрания" един милион свръх-капиталисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Май 2022 11:12ч.

    Смело напред към светли бъднини, да не изостанем от примера на европейските джендърски неоколониални крадци! Даже няма какво да национализираме, направо да експроприираме и закриваме, обратна перестройка . Смахнато към новите тъмни векове! То международното право, без това отдавна е умряло, ако въобще някога го е имало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Май 2022 11:13ч.

    За 2022г инфлация в ЕС - 7.8%, Литва - 15.6%, Естония - 14.8%, Чехия - 11.9%, Холандия - 11.7%, Латвия - 11.5%, България - 10.5%, Полша - 10.2%, Испания - 9.8% и т.н. А все още е май месец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ноле

    13 Май 2022 11:18ч.

    Христо,подлого мръсна! Да знаеш,че скоро сте аут капути! НАТО вън! Да живее Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видният демократ предлага национализация

    13 Май 2022 11:21ч.

    А злотодобива в Челопеч и "Аурубис " може ли и тях да ги национализираме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стево

    13 Май 2022 11:22ч.

    След като я национализираме и се знае, че рафинерията е проектирана да работи с руски нефт, дали Русия ще иска да продължи да ни доставя нефт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    13 Май 2022 15:41ч.

    Колега не е сигурно дали ще доставя нефт.Ако се изпълнят лумпенските съновидения на мравоядя,по вероятно е да доставят руската армия в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Иванов: Да национализираме "Лукойл"

    13 Май 2022 11:26ч.

    Ейййййй, това кръв вода не става. Тези са имали снощи семеен съвет и мама го е посъветвала да постъпи като комунистите след 9.IX.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като въшка

    13 Май 2022 14:12ч.

    Така е. КарА-варА,караА-варА и болшевик-коминтерновското му зачание изби като въшка на чело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зла хлебарка

    13 Май 2022 11:29ч.

    Като искат нацинализация да национализират и : 1. Електроцентралите вкл. фотоволтаици , ветрогенератори и електропреносната мрежа. Сиреч да няма ерп- ета. 2.бензиностанциите 3 мобилните оператори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 13 Май 2022 11:21ч. А злотодобива в Челопеч и "Аурубис " може ли и тях да ги национализираме?

    13 Май 2022 11:30ч.

    Да национализираме ли Софийска вода, ЧЕЗ-овете, ОМВ-ито, Шеловите бензиностанции, Летищата в София, Варна и Бургас, другите две електроразпределителни дружества, фирмите, чистещи София и големите градове на концесия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мърсол

    13 Май 2022 11:30ч.

    Нещастен джендър, обявил се за педерастията, подкрепящ извратеняците, подлога на човекомразците....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На най-хубавото място

    13 Май 2022 11:35ч.

    Оттук нататък, ице всичко ще си върнем в държавата. Не бой се. И теб ще те вкараме в държавата най-после, на най-хубавото и топлото място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    13 Май 2022 11:48ч.

    Айде ся, Путин вече забрави кога национализира западните фирми избягали като от пожар от Русийката, да не говорим, че вътрешните полите /то външни почти няма/ там са с откраднатите самолети за които не се плаща лизинга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Май 2022 11:53ч.

    Немате кохонес за тая работа. ахаха..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    13 Май 2022 12:16ч.

    Къв е тоя идиот???/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Депутинизация

    13 Май 2022 12:20ч.

    Дедепутатизация е необходима на българското общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • слънцето изгрява от Йерушалаим

    13 Май 2022 12:28ч.

    То вече стана безсмислено да се коментира! Аз това с национализацията го предложих преди няколко месеца, Хр. Иванов ми е прочел поста и сега го прави като негово предложение! Преди това ГЕРБ ме копираха - няколко пъти! Млъквам и да ви видя какво ще измислите САМИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • каква цензура?!

    13 Май 2022 12:29ч.

    Гласовете нещо много взеха да преписват от Сега, почнаха ли да ви треперят крачолите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    13 Май 2022 12:47ч.

    Вън от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    13 Май 2022 13:25ч.

    Десните, които 30 години пееха мантрата "да приватизираме", сега са запели "да национализираме". Ами нали техния десен гуру, Костов, приватизира Нефтохим и го продаде на Лукойл?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    13 Май 2022 13:41ч.

    Тоя е невероятен идиот! И заради идиотията на тоя шебек, трябва да страдаме ние ?!? От какъв зор ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    13 Май 2022 13:50ч.

    Поредните фойеверки на коминтерн Бойкикев. Наистина е невероятен идиот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташунко Сапа

    13 Май 2022 14:01ч.

    Аз пък имам оферта - да му национализираме чифутския дирник на Бойкикев. И после цял народ да му се израдва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мда…

    13 Май 2022 14:02ч.

    Решението е едно. Да идват руските БДК , ВКС , десантници, морпехота… От остров Змийний до Шабла няма 200 км.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина

    13 Май 2022 14:10ч.

    Няма да минем бе ново Освобождение от Русия ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ZZZ

    13 Май 2022 14:25ч.

    До Христо Иванов:Комунистите национализираха,после имаше реституция.Ти Комунист ли си? Национализирането си е Кражба,ти крадец ли си? Дано руснаците те гледат и слушат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Белене, Слънчев бряг

    13 Май 2022 14:46ч.

    После се чудите защо имало лагери в България, като го слушам тоя напудрен духач, разбирам все повече къде му е мястото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    13 Май 2022 14:50ч.

    Тъй, тъй. Първо Лукойл, после имотите на руснаците по морето, после на 25% путинофили, после на останалите до 84% русофили, а накрая – изненада, същото и за оставащите 16% клакьори на светлозеленото глобално утре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    13 Май 2022 15:03ч.

    Ристе,когато вашия вожд Иван Костов го продаде,лесно се продава от " лошия социализъм". Късно е либе за китка.Продажника Костов и пак някои медии му дават думата да дава акъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    13 Май 2022 15:15ч.

    Този нали е "десен", защо иска национализация!? Беше в правителството на Глъстото кюлче, вече забравих защо го изхвэърлиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    13 Май 2022 16:15ч.

    Първо ще национализираме на Русия имотите,после на евреите,накрая ще направим концлагери за руснаци ,а най накрая ще гледаме Иванов като подсъдим в мейдународен трибунал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    13 Май 2022 16:45ч.

    Дясната партия обявява национализация и то на неруска фирма. Джендър - троцкиската партия в деййствие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    13 Май 2022 16:50ч.

    Въйй, това са новите болшевики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Kostov го продаде

    13 Май 2022 17:09ч.

    Тоя ще го национализира.А 'Плама'' я съсипаха. Трябва да стана диктатор за едма седмица.Белене и стадионите ще свършат работа.След седмица сам ще си тегля крушума.Но няколко кохорти ще ме чакат в 9тия кръг.За националните предатели никаква прошка.Никога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Май 2022 17:12ч.

    Немците национализираха фирмите в Германия с участие на Газпром. Сега тези фирми са безсмислени, защото не получават газ от Русия. Те снабдяваха Германия с 30% газ. Полша няма да се радва на реверс на руски газ. Национализация на Лукойл = България да остане без горива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Путин

    13 Май 2022 17:16ч.

    ДОокато запада национализира,блокира,замразява Путин предоставя възможност на компаниите му спокойно да се отеглят ако решат.Шел например продаде бизнеса си на Лукойл.Ако тва мекере имаше грам мозък ще е наясно,че за национализация собствените му спонсори ще му счупят врата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-невероятно посредствени хора

    13 Май 2022 17:24ч.

    Се подвизават в т.н ''десница''При излети милиарди да ги поддържат.Разликата примерно с ДПС е очевадна.При все че ДПС едва ли имат и 1/10 от бюджета на ''демократите'' ''либералите'' ''десните'' ''европейците'' .Труден за обяснениие факт.Ако щете вярвайте но не се сещам и за един дето бих го изслушал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мемо

    13 Май 2022 17:35ч.

    Този "апологет" на политиката (т.н.демократ Хр.Иванов) пропусна да предложи две неща : - Прекъсване на депломатическите отношения с Руската федерация - Забрана на творчеството на ИВ.Вазов, чийто основен обект на товорчеството му е Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    16 Май 2022 11:48ч.

    Ицко с неговите плямпания да не се вкара верно в голяма баля

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи