Христо Иванов без да знае, че го записват: Корнелия го раздава все едно иска правителство (видео)

Христо Иванов без да знае, че го записват: Корнелия го раздава все едно иска правителство (видео)

Отчетът на съпредседателя на ДБ Христо Иванов за протичането на преговорите за съставяне на правителство с мандат на БСП бе публично разкрит. "Демократична България" проведоха заседание на парламентарната си група в една от залите на парламента, но забравени камери и микрофони направиха сбирката публична.

За излъчването на заседанието се разбра от фейсбук статуси на депутати от ГЕРБ.

Иванов изразил недоволството си от факта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не желае да предложи нова управленска формула, защото била доволна от досегашните си позиции.

Стенограма от срещата на групата на ДБ, записана от камерите в НС:

Говори Христо Иванов: Ива Митева се заяжда с писан текст. Спорният въпрос е как на практика се движи около измененията около закона за КПКОНПИ. И е в две посоки. Както знаете ПП казаха, искаме този закон да бъде приет като предварително условия за това да приемат подкрепа от ИТН, ИТН казват, приемаме го знаково на първо четене, обаче второто ще го гласуваме като има избран кабинет с условието, че ще има много корекции, които трябва да се направят.

Междувременно самите ПП в лицето, на парламентарното им крило, не на Лена Бориславова, заеха позицията,  че законът трябва да се ревизира сериозно. Тоест съдържателната част от аргумента на ИТН може да се намери компромис по нея, но Тошко казва, че ще гласуват след избиране на правителство, защото искат да са сигурни, че ако вие си направите бухалка ние ще сме в коалицията в която тази бухалка ще я управлява. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, после да отидем на избори и вие да я контролирате.

На следващ етап това, което предстои е в неделя Владо в 6 часа в МС среща на която Наско, Кирил и Корнелия, на която да обсъдим проектопрограмата и другата седмица по графика на Корнелия предстоят разговорите за персонален състав и структура на МС. Последно чисто от гледна точка на фактологията днес след срещата, Корнелия се хвана за измененията в КЕВР след решението на КС, като ефектът е че ще възстанови Иван Иванов на поста, не този на земеделието, имаше дългогодишен председател на КЕВР. (От залата се чува, че това няма как да стане).

Твърди се, няма никакво значение. Корнелия се хвана за това и каза ние спешно трябва да изберем нов и практически си реши въпроса с това, колко дълго може да държи мандата, казвайки, че на база на калкулации, които ПП са направили реалистично гласуването за нов председател може да се състои на 12 август. Тоест тя национално отговорно, за да се избере нов председател ще държи мандата, като за целта ще трябва да се вкара решение с което НС да си отложи отпуската до 15 август. Това е фактологията която мога да докладвам.

Владо и генерала, ако нещо пропускам фактологично от това което вчера се говори. От гледна точка на това оценката на тази фактология мога да кажа следното нещо: Корнелия го раздава все едно тя, така изглежда, че иска да състави правителство, но виждам следните проблеми. От една страна това което е позитивно е че има процес. Минахме точката в която ПП отказват изобщо възможността да се разговаря с ИТН, бяха меки китки, защото не допускаха възможността да се разговаря с ИТН.

Това означава, че те вече не могат да кажат ИТН са сто процентова мафия, а ние сме сто процентово бели. Тоест нещата започнаха да се размиват от което една позиция тяхна, която отхвърля възможност за съставяне на кабинет става по-трудна.

Това е така да се каже новина или ефект от това което се случва в полза, а покачването в това да има правителство. В обратната посока, обаче Корнелия Нинова на практика не е свършила важни неща. От моя гледна точка беше важно изначално да се постави въпросът за това кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво. ИТН получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което значително им се намаляват активите, които до сега имаха и срещу това беше умно да се каже, ако няма да си смените председателя на групата то поне излъчете друг преговорен екип. Освен това хайде изначално да кажем че вие няма да имате министри. В един момент Корнелия казва, че не знае дали няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде министър. Тоест възможността да се адресира основния проблем на ПП свързан с това с кого говорят и това кои ще са министрите на Слави. Щото то от там започва целия проблем – това са министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората на които той има доверие. 

Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и очаквам, че този проблем ще доведе до силен блокаж на втори етап, нещо което видяхме и на тази среща, защото пристигнаха Тошко и г-жа Митева и започнаха да се държат по същия начин, нагло, арогантно и т.н. Тоест за мен Корнелия не знам, защо може би от недомислица е пропуснала важна възможност при преговорите да изчисти важни проблеми които остават и подозирам че следващата седмица много лесно ще доведат до късо съединение – фатално.

От сорта на това когато Асен Василев ще трябва да разговаря с Тошко Йорданов или трябва да се обсъжда какъв министерски пост Кирил Петков ще трябва да заеме, защото тази тема... или кои са министрите на Слави. Причината Корнелия да го прави това нещо като ние имаме, че ако тя смени формулата как трябва да се състави кабинет, аз не казвам, че трябва да е това, но вижте сега, дайте да определим един премиер и да му дадем повече възможности той да си определи екип, за да няма че едни партийни лидери си пращат хора и трябва да ги изберете защото аз съм ги посочил, малко да прехвърлим инициативата на премиера.

Да де ама това всичко намалява нейните шансове да бъде в състава на министерски съвет и тя затова не иска да влиза в такъв предварителен разговор. Казвам това, защото го виждам като високо конфликтен потенциал, може и да се случат други неща, но като цяло с генерала като излязохме днес от тази среща си казахме, че отиваме на избори. А изборите при този календар за който говорим ще бъдат на 16 октомври, просто да си помислите.

Това е което аз мога да кажа чисто политически. Генерале, Владо, нещо ако искате да допълните като впечатления, наблюдения и анализи. Кажете колеги какво мислите за нашето позициониране и прочее. Сега нали ние си настояваме, че първо ние участваме в разговорите чисто с информационна цел, реално ще влезем в преговорите когато имаме излъчен министър-председател, че нашите колективни органи едва накрая ще вземат решение дали подкрепяме и под каква форма и до каква степен. Тези всичките словесни еквилибристики са важни да ги повтаряме, за да поддържаме все пак някаква дистанция от този целия процес, не че нали пропагандата на ГЕРБ и ДПС ще ни оставят много луфт, но все пак колкото е възможно да го поддържаме. Тези неща са важни да се кажат, че мандата не е на определена политическа сила, третия мандат е технически, че това не е на политическа формация която има собствено право да състави политическо управление и т.н. Тези всички неща, ако имате нужда да ги обсъдим, ще ги обсъдим като опорни точки. Чакаме да видим какво в крайна сметка ще се конфигурира, ако изобщо. Основния проблем е ПП и ИТН. Това е което аз мога да кажа, кажете вие как ви изглеждат нещата, имате ли въпроси и прочее.

Депутатка от ДБ взима думата: Ако това е сценария към който се движим – избори, който изглежда непреодолим.

Христо Иванов: Описвам ви различни фактори. Не мога да кажа към какъв сценарии. Нито мога да вляза в главата на Кирил и Асен, нито на Корнелия, на Тошко и Ивето, нито честно казано на Корнелия.

Депутатка: Мисълта ми беше, че започваме да плащаме цена за нещо което изглежда да не се случи. До скоро беше да плащаме цена за нещо което има вариант да се случи и тук според мен вече трябва да се намерят някакви баланси.

В залата се чува, че записът по Дарик не е спрян и се излъчва в ефира. Христо Иванов казва, въпросът е да се махне от сайта на Дарик и пита как са го видели. В този момент звукът в залата спира.

 

Източник: "24 часа", tribune.bg

 

 

 

Коментари

  • както каза Нинова, БСП работи да има сигурност за всяко българско семейство

    22 Юли 2022 17:27ч.

    Пък аз мога да им вляза в главите - българските зеленски не могат да управляват без десе. Оттука нататъка въпроса е колко ще бъдат натискани десе от партньорите, за да кандисат да има правителство. Тъй като се движим към война, въпроса е докога такъв натиск ще дава резултат. Имат ли десе възможност в един момент да откажат да изпълняват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    22 Юли 2022 19:10ч.

    тя ден и нощ работи за сигурността на едно специално семейство+още 20-30 богоизбрани бивши соц, текущи кап-номенклатури, Бедните ще попитате - "Да го духат бедните!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Юли 2022 22:24ч.

    При война, още на първата сбирка на командването, противника ще знае целия план !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    22 Юли 2022 18:08ч.

    Долни типове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • депутатите са

    22 Юли 2022 18:18ч.

    Отврат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вие сте прости, и аз съм прост..."...

    22 Юли 2022 18:28ч.

    Добре сте го подслушали разговора, ама поне сложете грамотно запетаите и точките!Антон Тодоров не ви ли е научил,докато ви беше главон редактор?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    22 Юли 2022 18:32ч.

    Хубаво сте подслушали разговора, ама поне сложете точките и запетаите по-грамотно.Антон Тодоров не ви ли е научил,докато ви беше главен редактор на сайта?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Словослагателю,

    22 Юли 2022 18:42ч.

    твоите интервали след точките и запетайките къде са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    22 Юли 2022 18:34ч.

    кейпитълизм по козяшки, айде г-да демократи, дайте син шут на червеният ристьо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяшкия стил му приляга на наш Пинокио Бойкикев

    23 Юли 2022 1:40ч.

    "Изтънчен" и с умен и красив изказ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • К'ъв ти стил, нищоправещата шушумига

    23 Юли 2022 11:35ч.

    не може даже да говори смислено...мишки...мишки са и всичките им избиратели, дето да хукнали в нета да обясняват, че к'во пък толкова бил тоя запис - мишки за мишки гласуват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изслушах този ъъъъ….тегав запис

    22 Юли 2022 18:54ч.

    Ъъъъъъ (това идва от Хр. Иванов)…..Е как сега да не са уникални идиоти? (това го питам вече аз).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Лоши хора", записи правят, че ги и излъчват.

    22 Юли 2022 19:01ч.

    "И тъй, от плодовете им ще ги познаете...Всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля в огън"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питков искал да е вътрешен министър

    22 Юли 2022 19:02ч.

    Да може да лови Боксъна по бели гащи. Ще киризи да го варди на боянските дувари, как рови пачките и чувалите с кюлчета под магнолията до зайчарника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро парапета вътрешен министър?

    22 Юли 2022 19:06ч.

    А Еуглена Главен секретар на МВР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде чупката!

    22 Юли 2022 19:22ч.

    Къде е горският, да разгони тая пасмина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    22 Юли 2022 21:49ч.

    Ние сме горския или трябва да бъдем горския!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    22 Юли 2022 19:23ч.

    Ама те направо събират сено за коня на Боксън (оня белия, дето уж беше умрял).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един Двама

    22 Юли 2022 19:53ч.

    Сега само си представете за секунда, че в България имаше Прокуратура и Съд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Master Class

    22 Юли 2022 19:54ч.

    Сега само си представете, че в България имаше НАРОД!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе то имаше. През 1990 г. преди изборите за ВНС имаше голямо пътуване насам натам из страната само и само хората да гласуват, за да няма капитализъм в България

    22 Юли 2022 20:02ч.

    Хората не искаха промени, освен козметични подобрения по соцалистическата система. Тя и нямаше нужда от друга. Но избраниците ни тогава вече са се били продали. И народа обърна гръб на петата българска държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    22 Юли 2022 22:10ч.

    На мен лично ще ми е интересно кой от ДБ ще е първи пред вратата на едно посолство,намиращо се на известна улица в София?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • искам да попитам избирателите на ДБ

    22 Юли 2022 22:21ч.

    Вие чухте ли на сбирката на тази сбирщина грантояди да се обсъди поне един, само един-единствен проблем на държавата и народа? Само по-малко от 3 месеца от отоплителния сезон газ няма, токът няма да стигне и ще е на космически цени, в България пристигат още натовски войски, мини и торпеда плуват на самия бряг на морето, инфлацията расте неудържимо, а Ицето върти пазара на властовите позиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мустафа,

    22 Юли 2022 23:54ч.

    ти ли си, не мога да определя, щото не си си сложил ударенията...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    23 Юли 2022 5:49ч.

    Ток има достатъчно.Проблемът ще е е в електропреносната мрежа за ония места където се разчита на парно от централа на газ.Тоест претоварване.Резултат-падат бушони, защити сработват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • искам да попитам избирателите на ДБ - 2

    22 Юли 2022 22:22ч.

    Чухте ли от устата на Ицето да излиза поне една държавническа мисъл? Видяхте ли загриженост за оцеляването на държавата и нейния народ? Наистина ли за това нещо гласувахте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    22 Юли 2022 23:26ч.

    Ай, стига, бе! Нинова като дрънка нот-стоп колко били отговорни и загрижени, ти да не би да й вярваш?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Мимето

    22 Юли 2022 23:44ч.

    Като казвам, че на Ицето не трябва да се вярва, защото е прозрачен като целофан, това как според теб, Миме, означава, че на Нинова трябва да се вярва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинските

    22 Юли 2022 23:34ч.

    Цял народ е сляп и глух за истината, че БКП чрез Вашингтон, предаде България и я унищожи. А защо се карат? За повече от кацата! Кметът Бойко изнудва Р. Овч. за пай от далавера ТЕЦ-София, но Станишев защити Р. Овч. като погна вуйчото на Бойко. Те използват законите за корупция просто като бутон за съгласие, ето защо няма осъдени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    22 Юли 2022 23:58ч.

    Четейки плиткоумните коментари разбирам как гербаджийските тъпаци се съревновават с възражданджийските малоумници, кой може да каже повече глупости в едно изречение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А в други ден

    23 Юли 2022 1:00ч.

    "гербаджийските тъпаци ... и. възражданджийските малоумници," съвместно ще опънат на стълбовете по бул. РУСКИ американските плиткоумни предатели. Пък ти SMB, продължавай да "разбираш".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Master Class

    23 Юли 2022 8:01ч.

    @SMB Един приятел навремето казваше за такива като теб: вместо мозък има гипсова отливка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а шопа казва:

    23 Юли 2022 11:42ч.

    нЕма нужда да го Фалиш, оно само вика...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като Киро, просто, Чехов

    23 Юли 2022 0:54ч.

    лъссна пред цял свят как побарва простоЛенена по "парапета", Христо ДъБъ-то успя да го надвие за приза "Американска издънка годината" и така 2мата успяха да общо 8 от останалите им 15 гласоподаватели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Върлият "ястреб" (а.к.а. подлога) Пинокио

    23 Юли 2022 1:10ч.

    се оказа проста кукувица, по-проста и от простокиро, и снесе нефелно яйце в гнездото на чалгаря, орнитолозите на Козяк изпаднаха в истеричеч делириум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • орнитолозите на Козяк изпаднаха в истеричеч делириум.

    23 Юли 2022 1:56ч.

    Тременс... неделни окупатори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега... Умните и красивите обясниха ли ви как стоят нещата според тях?

    23 Юли 2022 1:49ч.

    Обясниха. При това, на всеослушание. Какво повече да коментираме за тях. Американското посолство да замълчи в правдив срам , че и без туй ще го съкраъкращаваме с 90% поради липса на реципрочност още това лято.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оставка

    23 Юли 2022 11:19ч.

    умните и красивите са всъщност работодателите, които плащат данъци и ви плащат пенсиите, за да можете да висите по цял ден и да плюете по Ицо и да хвалите др. Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам кои са умните и красивите,

    23 Юли 2022 11:46ч.

    но генерала и Бойкиев са видни десаро-комунде издънки и ако това е лицето на умните и красивите - язък за крякането...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 24 часа също като вас

    23 Юли 2022 9:21ч.

    работи 24 часа за ГЕРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фиба

    23 Юли 2022 11:38ч.

    Друго ме удиви. Хр. Иванов решава какво да има на сайта на Дарик. Просто уникално. И като ми се запревиват ония от Дарик, колко били независими. Направо ми паднаха в очите. А бяха радиото, което слушах най-много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    23 Юли 2022 11:54ч.

    В записа няма нищо скандално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus „третият мандат е технически“ - това е скандалното, ще ти обясня защо

    23 Юли 2022 12:00ч.

    Не съществува такова нещо като технически мандат, това е връщане към епохата на комунизма, когато определени „другари“ стояха зад „народната“ власт. Дискредитирайки партии и партийни лидери, днешните комунисти дискредитират самия плурализъм, търсейки политически МОНОПОЛ! Те искат тотално авторитарен режим, който да нарекат „демокрация“!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    23 Юли 2022 12:08ч.

    Те виждат „корупцията“ в човешкия фактор, а точно човекът има „права“ и „свободи“. Когато отричаш лидерите, партиите им, а правата им да си избират екипи и политики наричат корупция, следва тоталитарен модел! Зад него пак ще стои човек, монополист, а не безпогрешна машина. Няма „право“ отвъд личността, Правото и Правдата са субективни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    23 Юли 2022 12:12ч.

    Тези хора копират древния модел, в който непогрешимостта на царя идва от доверието, че той е въплъщение на божеството, сега „царят“ или изкуствената уравновиловка на ценности ще бъде скрита зад фалшивото „божество“ на изкуствен интелект, закони, професионализъм и наука - абсолютно субективно контролирани от другарите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи