Христо Гаджев: Износът на оръжие се е увеличил 3 пъти за два месеца

Христо Гаджев: Износът на оръжие се е увеличил 3 пъти за два месеца

Износът на оръжие се е увеличил три пъти или с 400 млн. лева повече за последните два месеца, това заяви Христо Гаджев от ГЕРБ на брифинг в Стара Загора.

Запознахме се с два полета, извършени от Летище София за летище в Полша, които са за износ на 600 000 броя 30 и 40-милиметрови боеприпаси. Те са извършени от българска авиокомпания, украински авиооператор товарен, да, фирмата е полска, която ги получава, но те са кацнали на границата на летището до границата с Украйна, добави Гаджев. На 4 и 5 април са били полетите с 30 и 40 милиметрови боеприпаси за гранатомети, коментира още той.

Ето какво написа Гаджев във Фейсбук:

От отговор на г-жа Нинова, качен на сайта на парламента, се вижда, че в периода от февруари до 13 април износът от България на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба е увеличен три пъти - с над 400 млн. лв.

Този износ е към частни фирми, а не към държави. Можем да направим обаче предположение, че голяма част от него стига до Украйна. Правилно е да предоставяме оръжие на Украйна, но защо се прави по потаен начин?

Има две товарителници за два полета, извършени на 4 и 5 април от летище София за летище Режов по договор между българска и полска компания. Това летище е на 100 км. от украинската граница. Става дума за 600 000 броя 30 мм. и 40 мм. изстрели на стойност 23,5 млн. лв.

Индивидуалното разрешение за трансфер на продукти е издадено на 25 март 2022 г. от междуведомствената комисия. Председателят на комисията е Корнелия Нинова.

Предполагаме, че тези оръжия са стигнали до Украйна - в което няма нищо лошо. Руски медии са снимали оръжия от българско производство в Украйна.

Въпросът е и за какво са им тези изделия на полската фирма, след като полската армия не ги ползва.

Правителството трябва да спре да бъде лицемерно и да каже как подпомага Украйна, а не да се разхожда до Киев за селфита.

Коментари

 • рукола Z

  25 Апр 2022 17:17ч.

  Докато България не дари оръжия на Усрайна, реално не я подпомага! Те и престъпници от "ислямска държава made in USA" стрелят с калашници, ама Русия не им ги е подарила 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Patricksnamp

  25 Апр 2022 17:24ч.

  Plastic, Reconstructive, and Aesthetic Surgery treat congenital and acquired aesthetic, shape, and functional disorders. Specialist plastic surgeons meet the requirements of the branch. Cosmetic surgery in Turkey includes plastic, Reconstructive, and Aesthetic Surgical operations. if there's anything else that you need you can write me. thanks in advance for your services

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • DavidbepsY

  25 Апр 2022 17:27ч.

  <a href=https://vk.com/otmostka_nk>отмостка дома</a>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой май е прекалил с яйцата и

  25 Апр 2022 17:31ч.

  козунаците...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fmzcwg

  12 Май 2022 11:48ч.

  bactrim drug - <a href="https://bactrimx.store/">order bactrim without prescription</a> order viagra without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sjbmov

  29 Май 2022 17:39ч.

  buy prednisone 20mg online cheap - <a href="https://accutanpll.com/">order accutane 10mg generic</a> order accutane 10mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zrmvul

  28 Юни 2022 21:32ч.

  order generic cozaar 50mg - <a href="https://promethazinen.com/">promethazine buy online</a> order promethazine 25mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  25 Апр 2022 17:33ч.

  Тъпака предполага тук, предполага онуй, значи държавата изнася оръжие за Украйна. Щом няма нищо черно на бяло, значи предположенията не струват пукната пара. Нинова може да осъди тъпанарите и ще се позове на официалните документи, а те нека се осланят на предположенията си. Щом в никакъв документ няма Украйна като дестинация, никой не трябва да дрънка по темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що да Вида

  25 Апр 2022 17:58ч.

  Педположението е логично, така че трябва да се провери, дали не ги продаваме на преферентни цени на Полша, за да ги дадат на Украйна.Но даже и да са на реална цена Украйна купува всичко със заеми, които е малко вероятно да върне някога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  25 Апр 2022 18:06ч.

  ами връзва се малко или много, все пак руската артилерия и калибрите изчепкаха от една страна тежки въоражения, тоя кенеф е близо до брест, демек границата, от друга страна, режима на тиквоча, който изнасяше яко за ид и ко цру-та???:https://dilyana.bg/who-and-how-exported-bulgarian-weapons-to-ukraine-documents/, пък 30-60мм са жалки..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  25 Апр 2022 18:09ч.

  типична г*йберастия, тия съ]ите дето мечтаят да снабдяваме осрайна със снаряди за Грд, Тайфун и Смерч, с които снабдяваха съюзниците си от ид/цру, все пак всякаки дето се отчитат гебреви трябва да са с приоритет, що си мислят, че няма да има "Ответка"???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  25 Апр 2022 18:10ч.

  Щом не им харесва на герберасти може да предложат пълна забрана за износ на оръжия към Полша, ЕС и изобщо целия свят без любимата им Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, лъжат, лъжат грозно и безсрамно, проблемът има и морална страна, но документите твърде вероятно са безукорни. Полша да се оправя с католическиа Бог!

  25 Апр 2022 18:31ч.

  Колеги, прочетете внимателно изказването на Нинова. Тя акцентира, че няма нито един"сертификат за краен протребител", който индикира потребление на спец. продукция в Украйна и Русия. Купувачи са частни полски компании. Сертификатът е сериозен документ, който се издава от съотв. полска държавна комисия на сертифициран търговец. Не можем да държим сметка на Полша!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • buratinob

  25 Апр 2022 21:10ч.

  Не можем да държим сметка на Полша! А на РФ що държим сметка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Провинциален маниер да държане на сметка

  26 Апр 2022 1:04ч.

  Въобще не може да става дума да държим сметка н а Русия. Тя беше безкрайно търпелива и изчака прекалено много. Сега просто върши неизбежното. У нас с/ка държат едни много тънки прослойки от хора, но прекалено шумни, което дава лъжовно усещане за сериозно общ. присъствие. Изненадващо се констатира, че дори соф. жълтопаветници почнаха лееко да вдяват, но Пловдив Р-н Централен е чугунен бетон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи