Христина Христова: Само 36% от пенсиите ще бъдат повишени

Христина Христова: Само 36% от пенсиите ще бъдат повишени

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

След преизчислението на пенсиите ще бъдат повишени само старите пенсии. Ощетени пенсионери няма да има, но може би ще има разочаровани, защото само 36% от хората с пенсии ще получат увеличение. Това каза в предаването "Денят започва“ на БНТ бившият социален министър Христина Христова.

Тя уточни, че ще се преизчисляват всички пенсии, но тези, които са по-новите и са сметнати първоначално на по-високи средни доходи, няма да имат увеличение или ако имат, ще бъде символично.

По думите ѝ, целта е да се намали разликата между пенсии получени по-отдавна и по-нови пенсии, за да бъдат при еднакви осигурителни условия.

Иван Нейков, също бивш социален министър, уточни, че ще бъдат преизчислени само пенсиите, свързани с трудова дейност. "Идеята първоначално е добра, т.е. да преодолеем това, което стана през годините. Поради бързото нарастване на заплатите на хората се стигна до ситуация, в която разликата между стари и нови пенсии е стотици левове за една и съща работа“, допълни бившият социален министър Иван Нейков.

Според него от гледна точка на справедливостта, това решение внася повече такова, но заедно с това ще има и разочарование поради непрофесионалната комуникация. Тъй като хората са останали с впечатление, че всички пенсии ще бъдат увеличени.

Вижте разговора с двамата във видеото.

 

Коментари

  • митето

    29 Sep 2022 9:16ч.

    Да-а,много пенсионери има на тази територия,и все още живи ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XXL

    29 Sep 2022 11:50ч.

    И много дебили има на тази територия и все още живи. Трябва да ви редуцираме, дебил, преди да дочакате пенсия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    29 Sep 2022 13:28ч.

    От 2019 не съм си гледал каква е.На влог е в ДСК.Със сигурност инфлацията я хруска. Но не ми се връща в колонията.Мразя я.Някъде 2024 може би ще посетя.Може би?Не ми липсва.Слава на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТУФ

    29 Sep 2022 14:01ч.

    Нещто не разбрах с тавана на пенсийте. Е, чакам до седми. А иначе чакайте на Оров мост с букети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи