Храните поскъпнаха с нови 10% през октомври

Храните поскъпнаха с нови 10% през октомври

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Само за последните 3 седмици цените на основните хранителни стоки по тържищата в страната поскъпнаха с нови 10%, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Тенденцията не е само в България, това се случва в целия ЕС и икономисти предричат, че тази нова вълна ще продължи и догодина, предаде БНР.

През последната седмица няма драстичен скок на цената на едро на никоя стока, но от началото на октомври вече се е натрупал значителен ръст на цените от около 10%, след като от юли до септември по тържищата имаше известно затишие.

Това оскъпяване обхваща всички основни хранителни продукти, като при някои от тях вече има абсурдно високи цени.

Например кренвиршите, чиято цена на едро до началото на лятото беше около 4,20 лв. за килограм, през третата седмица на октомври стигна 5 лв.

 


Източник: dksbt.bg

Коментари

 • Бай Иван

  24 Окт 2022 21:09ч.

  Този процент поскъпване е далеч от реалния! Само си помислете преди 5-6 месеца кашкавалът бе по 15-16 лв., а сега е 32 и нагоре! Същото е със сиренето. Само месото е поскъпнало с тези проценти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин в чужбина

  24 Окт 2022 22:45ч.

  Стига баламосвайте читателите си. Инфлация на Запад има, но е много по-малка от българската. Познаваме и двете места, не лъжете ! В момента в абсолютни стойности храната в България е по-скъпа от Германия или Франция. Да не говорим че качеството е долно и няма общо със западните магазини. Спрете пропагандата ! Спрете лъжите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • храната като оръжие

  25 Окт 2022 6:23ч.

  Западът провежда геноцид.Средствата на този геноцид прозират кристално,ако се направи общ преглед на изискваните от МВФ,СБ и ЕС "реформи" в законите и стратегиите у нас.Ще се търси ли отговорност!?Кой изби животните на България с измислени зоодемии,превърна огромни части в икономическа пустиня!?Кой ликвидира животновъдството,обезобрази земеделието, до степен българите да нямат храна!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С цитираните проценти не всеки може да се оправи

  24 Окт 2022 23:55ч.

  Става дума за нещо много лошо. Проценти върху проценти. Поскъпване с 10% е по-малко, отколкото две поскъпвания с по 5%. А тук става дума за ново поскъпване с 10%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи