Хотелиерите с позиция против военни бази в Черно море

Хотелиерите с позиция против военни бази в Черно море

Следвайте "Гласове" в Телеграм

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се обявиха срещу позицията на военния министър Тодор Тагарев за евентуално разполагане на военна база в акваторията на Черно море. Освен че е нарушения на конвенцията от Монтрьо подобно действие би било последният забит от държавата пирон в ковчега на българския туризъм, обясняват от бизнеса.

„От години от БХРА апелираме управляващите, независимо кои са те в момента, да успокоят политическите страсти и временните крамоли и вместо това да помислят за интереса на страната ни и за възможностите за икономическо развитие. Безспорно туристическата индустрия е скритият икономически коз на страната. Секторът, въпреки проблемите, пряко и косвено допринася за около 13 на сто от БВП. В една съседна Гърция, с която непрестанно сме принудени да се сравняваме обаче този процент е близо 40 на сто. Според БХРА българският туризъм има много по-големи резерви, но за това е необходима държавна политика и управляващите да припознаят секторът като приоритетен“, се казва в позицията.

От браншовата организация твърдят, че политиците са им обещавали мерки в подкрепа на туризма преди всеки избори, но след това удобно са забравяли обещанията си.

„И за малките деца е ясно, че там където има военни бази, има специален режим и развитието на ваканционния туризъм ще стане още по-трудно, ако не и невъзможно. Нужни са ни не военни бази, а яхтени пристанища, за да развиваме туризма си“, казват от БХРА.

Според тях резултатите от водената в близост до страната ни война са видими за туризма - намалели резервации, отказ от чартъри, липсата на адекватна реакция от институциите за това, че морето ни е чисто, а курортите ни предлагат добра услуга на изгодна цена. „В момента повече от всякога този бизнес, който внася в хазната всяка година средства и работещите в сектора имат нужда от адекватни мерки от страна на държавата“, допълват от БХРА.

Те предлагат например да се преговаря с европейските институции за специални помощи за засегнатите заради близостта с военните действия сектори и основно туристическия такъв. „Необходими са работещи стимули за привличане на повече български и чужди туристи – разширяване и усъвършенстване, както и наистина заплащане, на помощта от 35 евро за заета седалка в чартърните полети към родните курорти, но и за пристигащите с друг вид транспорт почиващи, ваучери за български туристи за здравна превенция, за пост ковид лечение“, поясняват от БХРА. И допълват, че има нужда от определяне на статута на националните курорти и решаване на редицата проблеми в тях, които пречат на бизнеса – транспорт, паркиране, шум, охрана, поддържане на инфраструктурата, озеленяване, единна политика по застрояването, липса на реклама и т.н.

„Вместо държавата да предприеме сериозни действия за подпомагане на сектора ние отново искаме да обслужим чужди интереси за сметка на инвеститорите в туризма.

От БХРА призоваваме за поне малко държавнически разум, за да можем да работим и да плащаме заплатите на всички чиновници и министри, както сме го правили през последните десетилетия“, се казва още в позицията на браншовата организация.

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

Коментари

  • софиянец

    06 Юли 2023 20:33ч.

    га ранехте укрите за наша сметка ни ривахте, сега яжте на морпехите от канадистан и сошуа опинците, за туристи ще ревете пред Посолството да ви пратят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 06 Юли 2023 17:33ч. га ранехте укрите за наша сметка ни ривахте, сега яжте на морпехите от канадистан и сошуа опинците, за туристи ще ревете пред Посолството да ви пратят.

    06 Юли 2023 20:37ч.

    Сурва, но правдива оценка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нахендриха ви укри !

    06 Юли 2023 20:38ч.

    Затапиха ви нормалните туристи. Укрите си размазваха изпражненията по стаите ви. Бандитската държава не ви плати обещаното. Загубихте руснаците. Сега ще си загубите и хляба ... Още да не ви е ясно за какво става дума ? Долу окупационната власт !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    06 Юли 2023 22:16ч.

    Това е много добро - долу окупационната власт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истина

    06 Юли 2023 20:43ч.

    масово хората от запада решиха да отидат в Албания, няма Зеленски, няма част от война, няма скъпотия, няма замръсяване-

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    06 Юли 2023 20:47ч.

    Хотелиерите, а знаете ли, че масово отказват визи на руснаците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    07 Юли 2023 2:55ч.

    а колцина от "хотелиерите" "спонсорират" предизборните кампании я на Оногова, я на умнокрасивитета, я на про100киро...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Столичанин

    06 Юли 2023 20:49ч.

    Ние традиционно сме в Гърция и не се интересуваме от осраното ви бетономорие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупак си ти

    06 Юли 2023 21:10ч.

    Не столичанин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Столичанин

    06 Юли 2023 21:16ч.

    Глупаците вече оформихме цели квартали около Неа Перамос, (и пловдивчани има бол), както и около и в Ханиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дане мислиш, че в този форум пишат само хора живеещи в България?

    06 Юли 2023 21:39ч.

    С какво изобщо се хвалиш? Що не си в гръцките форуми, какво дириш в българските!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И емигрантите от

    06 Юли 2023 22:17ч.

    БРИКС ли пишете тук?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българи има в България, в чужбина има чужденци

    06 Юли 2023 22:27ч.

    Напусналите страната са го направили с крадени от всички нас пари. Те ще бъдат наказани и за предателството си и за кражбите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българи има в България, в чужбина има чужденци 06 Юли 2023 19:27ч.

    07 Юли 2023 0:18ч.

    В чужбина има печалбари с претенции, огромна част, от които са зарязали на произвола на съдбата възрастните си родители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В България има всякакви

    07 Юли 2023 0:33ч.

    Българи,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българи,

    07 Юли 2023 0:36ч.

    цигани, турци, помаци,арменци, евреи, мигранти от близо и далече. Последните години и по интелект и морфологично преобладават циганоподобни българи. Мургави, ниски, трътлести, женорят с джуки, мъжлята със шкембета... Нормално изглеждащите българи, можещите, образованите, отдавна са извън България. Те са десет пъти по-българи от цигано-подобните българи на територията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 06 Юли 2023 21:36ч. Те са десет пъти по-българи от цигано-подобните българи на територията.

    07 Юли 2023 11:19ч.

    Както се казва в една стара санкритска поговорка: Никой не го е гнус от собствените му фекалии. Бъдете здрави и честити! Чакаме ви с отворени обятия в Булгаристан, след като започне да се руши социалния ред в Европата, в която вие отидохте да измекярствате с достойнство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    07 Юли 2023 13:48ч.

    Значи чарът на гръцкото море е загубен, щом вие сте там. Така е, всички БГ селяндури са на първия ръкав на Халкидики. Не щем да ви срещаме. Отиваме в Созопол :) Разкош!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен това

    07 Юли 2023 19:47ч.

    Цигано-подобните българи в България са главната причина да управлява мерзостта ПП/ДБ-ГРОБ-ДПС . Самият факт че в чужбина средният процент гласували за Коцето е 16,5 % , докато в България е 14 % е красноречив. Българите зад граница по ги боли за ставащото в България, циганоподобните българи ги боли ..ро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бизнеса

    06 Юли 2023 20:55ч.

    Значи сега вкарват България във войната - Трета и последна. Обаче цените на имотите по Черноморието стават нула. Цените на имотите в цяла южна България отиват под нулата, включително в София. Щото бомбите не признават тъп ли си или глупав. И остана Княжество България както в добрите стари времена. Язък за всичките милиарди дето ги тъпкаха по пловдив, софия , бургас и т.н. Изгореха. Ама нищо , България пак си остава .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как точно ?

    06 Юли 2023 21:18ч.

    "Княжеството" остава цяло, а Южна България, по далечна от военната зона, "отива под нулата" ? Нещо сте скаран с географията. Ама нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    06 Юли 2023 21:47ч.

    Не е зле с географията, а е наясно с геополитиката! На колегата му е ясно, че без руска помощ Южна Бългаария рамно или по-къно ще се прилапа от Ердоган! А пък лелеещите за евроатлантизма не ви жаля, че повечето кинтите и имотите им са на Запад и щре си дигнат чукалата на там! Лошото е за овчия български народ, който не гласува или вярва на средствата за масова ДезИнформация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехе... "А пък лелеещите за евроатлантизма не ви жаля, че повечето кинтите и имотите им са на Запад и щре си дигнат чукалата на там!"

    07 Юли 2023 0:20ч.

    Там на Запад с удоволствие чакат парите им, но на никой няма да му пука за бълранацитв, които са инвестирали там на Запад. Ще бъдат окрадени и ще гледат тъжно като обрани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Дън

    06 Юли 2023 20:58ч.

    Какво искате повече - войници и украинки по морето. От това по убаво , здраве . Ще се наемат хотели нон стоп, българите ще ме обслужващ персонал, може и с фенери.Колкото повече украинки, толкоз повече бази с войници. Ще избиете рибата .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По съшия начин

    06 Юли 2023 21:01ч.

    е сложено началото на Патая в Тайланд, войници и масажи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    06 Юли 2023 21:22ч.

    Мисля, че трябва да ги подкрепим. Смятам, че всички разумни хора в България са против базите, т.е. интересите ни съвпадат. Както са написали дедите ни на входа на НС - "Съединението прави силата."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    06 Юли 2023 21:33ч.

    Отвратителни са, но трябва да ги подкрепим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    06 Юли 2023 22:01ч.

    Що бе? Ще сключите договори с Нато и МО. Ще приютявате батальони с войници. Така и така Черно море вече ще се превърне в военноморска база. Ще трябва да си оправите обаче паркингите, защото там ще спират танкове (и да видим каква такса ще им слагате).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    06 Юли 2023 22:08ч.

    Ха сега де. А кой ще пази украинските ви гости от лошите руснаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Келнер

    06 Юли 2023 22:21ч.

    На всички хотелиери пожелавам приятен фалит! Дали поради бази, замърсяване или откровено с бомби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз не искам да фалират,

    06 Юли 2023 23:16ч.

    а приносът им към БВП да се увеличи на 20%. Но това няма да стане, ако дори по 2 самолета на ден вдигат врява по Черноморието като тази в Пловдив днес. Борете се хотели и ресторантьори, а ние другите трябва да им помагаме, защото добри или лоши те допринасят за по-добро бъдеще на всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хотелиерите

    06 Юли 2023 23:23ч.

    И те реват за туристи, без значение какви. Държавата ще настанява военни там, приготвяйте се за война. Зеленски я обяви на Русия, от България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    06 Юли 2023 23:25ч.

    Ще търсите вие руските туристи, ама няма да има, избрахте евроатлантическите ценности, е те това са!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямаш представа

    07 Юли 2023 0:04ч.

    какво хубаво място е Европа без северноазиатските диваци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямаш представа 06 Юли 2023 21:04ч. какво хубаво място е Европа без северноазиатските диваци.

    07 Юли 2023 0:25ч.

    Европата не знам какво място е с или без кого, но видях Германия на какво е замязала с колорираните, които дойдоха под лозунга - Wir schaffen das, та с една дума замязала е на кенеф. Няма и помен от Германия през 90-те. Халал да ви е измекярстаеането в Европата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смотан охлюв

    07 Юли 2023 0:40ч.

    Поне да пишеше от Европа ! А не от панелката в Люлин, цървул...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истина

    07 Юли 2023 3:47ч.

    напълно вярно, Германия не съществува, а в детските градини създават усамотени кътове за сексуално обучение на дечицата…това е една отвратителна страна, едно джендърно, зелено , фашистко тресавище…7 известни лекари, известни пеотивници на .овид геноцида си отидоха при. неизеснени обстоятелства, някой от които известни професори…, но това не оправдава случващото се в България, една вече несъществуваща страна..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 06 Юли 2023 21:40ч. Поне да пишеше от Европа ! А не от панелката в Люлин, цървул...

    07 Юли 2023 11:14ч.

    Тъжното в цялата история е, че пиша от Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо от Банкя

    07 Юли 2023 0:08ч.

    Нека ви кисне на зеления оная работа,нали обичаме Америка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    07 Юли 2023 1:15ч.

    Сетила се Мара да се побара! Сега ви светна, че отивате на кино, досега мълчахте като прибирахте пари от бюджета за укроидиотите! А ДПС-ската измет що се натиска, поне да гледат бете си Ердоган...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 06 Юли 2023 22:15ч. А ДПС-ската измет що се натиска, поне да гледат бете си Ердоган...

    07 Юли 2023 11:16ч.

    Имаше един слух в зората на демокрацията, че някой си предал някому списък с агентурните мрежи на НРБ в Турция и Близкия изток? Каква беше тази история?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хитрата сврака с двата крака

    07 Юли 2023 2:26ч.

    Хората са казали, "лаком г@з глава затрива" и това важи за нашите алчни хотелиери. Добре им беше държавата да им плаща за настаняване на наглите и нахални укри в луксозни хотели, за разлика от всички други страни, където са в бежански лагери, докато българите бедстват и много от тях и море не виждат, та даже и реваха и протестираха заедно с тях за удължаване на мерките, че лапането да продължава. Да не говорим и че се заговори за милиони отклонени от соросоидката Калина Константинава от мерките и никой нищо не разследва. Козяшкото правителство даде де що се сети на кокаиновото джудже, а българите изчезват и без война от мизерията, наложена от безродните продажници от престъпното управление и евроатлантическата сглобка в НС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    07 Юли 2023 11:03ч.

    Тия от първа линия първи ще са под обстрел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи