Хората на Терзиев приветстваха решението на Тодева и искат нов избор за комисиите в СОС

Хората на Терзиев приветстваха решението на Тодева и искат нов избор за комисиите в СОС

Автор и снимка: Павлета Давидова, "24 часа"

Минути след пресконференцията, в която общинските съветници от ГЕРБ в София обвиниха областната управителка Вяра Тодева в политически активизъм и поискаха смяната й, ПП-ДБ-СС защитиха решението й да отмени избора на председатели на комисии.

Общинарят Христо Копаранов обобщи, че тя върнала решение, което е взето набързо извън всякакви срокове. "Всички имаме интерес правилата да се спазват. В правилника на СОС има такива - кога се насрочва заседание, кога се внасят доклади и кога се взима решение", каза той.

Копаранов уточни, че това е трябвало да стане най-късно в 16 ч. "Предложенията за тези решения бяха внесени в 18,38 ч. след началото на заседанието. Толкова бързаха да оползотворят "червената сватба", че след като започна заседание предложенията бяха разпределени в 19,59 - час след началото на гласуването им. Решенията се четяха в залата, хората не знаеха че са номинирани", настоя общинарят.

Той обясни, че не възприемат представата на БСП, ГЕРБ и "Възраждане" за прозрачност и информираност за вземане на решения.

"Съгласни сме с връщането на решението. Сега при спазване на нормална процедура всички съветници ще се запознаем с решенията и на следващото редовно заседание ще бъде прието по нормален начин", каза той. От коалицията още в началото предупредили, че изборът ще е незаконен. "Новата сглобка не се съобрази. Слава Богу, сега ще има нормална процедура", заявиха от ПП-ДБ-СС.

ПП-ДБ-СС отрекоха да имат мнозинство в комисиите - нямали такова в нито една.

"Нека се успокоят страстите, имаме седмица до следващото заседание, знаем кои ще са номинациите за зам.-председатели на ОбС, кои членове на комисии искат да са общинските съветници Знаем,че има много доклади, нека в четвъртък да приемем законосъобразно решение за членовете на комисии и спокойно да започнем в нормално работа", казаха общинарите от най-гокямата група в СОС. Те така и не разбрали какво е налагало спешното избиране на шефове на комисии - нито едно заседание все още не било проведено след това.

Копаранов каза, че Георги Георгиев е наредил лично спиране на тока в залата, коото не му попречило да твърди че има саботаж.

"Колегите от ГЕРБ са свикнали да се взимат решения по непрозрачен начин и някой да им диктува какво да правят", атакуваха от ПП-ДБ-СС.

От формацията се възмутиха, че докато се водели официални преговори, комисиите били разпределяли по различен начин от официалните разговори

Решението на Тодева пък било добре аргументирано. В залата се гласуваха решения, с които съветниците не са запознати, настоя Копаранов.

А на въпрос очакват ли промени в ръководствата при новия избор, ПП-ДБ-СС казаха, че това зависи от "управляващото малцинство". Ние сме склонни да говорим, зависи дали искат диалог. Важно е да има пропорционалност на председателите на комисии предвид избора на хората, казаха те. А основен момент се оказа фактът, че ГЕРБ са взели две икономически комисии, пред които минават финансите на общината.

"Когато премине и тази пречка по избора на комисии, която е по-скоро техническа, ще развържем работата на ОбС и ще наваксаме с всички забавени преписки и доклади. Забавихме се, но нека всичко е законосъобразно, за да не се оспорва всяко решение" казаха от ПП-ДБ-СС.

 

 

Коментари

  • Как е, софиянци ?!?

    15 Фев 2024 18:17ч.

    Расте И старее ли? Найс, а..... гъбари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Екстра е.

    15 Фев 2024 18:51ч.

    Бивш софиянец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    15 Фев 2024 19:12ч.

    Залога е на друго ниво ....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи