Хинков: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Хинков: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в предаването „Събуди се” по NOVA министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той отчете, че през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са пет. "Основният проблем е свързан с търговците на едро - няма връзка между тях и аптеките. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони”, заяви Хинков.

Според него проблемът не е толкова сериозен и няма повод за притеснение. Министърът не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин, въпреки забраната на здравното министерство. „Беше изнесена информация от ДАНС - не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях”, добави Хинков. Той каза още, че ще удължават периодично забраната за износ на инсулин, за да бъдат гарантирани необходимите количества за българския пазар.

Здравният министър смята, че евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар. „Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук”, обясни Христо Хинков.

Здравният министър беше категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Дивергент

  02 Март 2024 11:30ч.

  Абе толкова ли е трудно да се разбере, че България е превърната умишлено в гето чрез фалшифия си обменен курс към еврото, към който са вързани една камара регулативни ценови репери, катп започнем от МРЗ, държавни и общински такси, минем през средни заплати и цени на локален пазар и завършим с разни продукти на европейски (уж отворен) пазар, които сами си намират реалната цена (в този случай непосилна за общите ценови нива на лекарствата). Еми то е очевидно, че ще се случва реекспорт към по-скъпите европейски пазари. Българи, излъгаха ви жестоко и в момента ви обират пладнежки с брутално фалшив обменен курс. Лева има крайна нужда от ревалвация!.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ринги-ринги-рае

  02 Март 2024 12:17ч.

  Г-н Министър, това Вашето е т.н. "Бял кахър"! Ние сме една дължава, в която практически на Конституционно и Законово основание превърнаха Лекарите в търговци- продавачи, да не споменаваме фармацевтичните хищници, а пациентите в клиенти-купувачи, ама специални КУПУВАЧИ, хванати с чатал за врата, имащи огромен проблем, много притеснени хора, често не смеещи да гъкнат, които нямат домакински мачове, а играят все "КАТО ГОСТИ НАВЪН И КАТО ТАКИВА БИВАТ ЖЕСТОКО МАЧКАНИ". зДРАВНИТЕ УСЛУГИ И СНАБДАВАНЕТО С МЕДИКАМЕНТИ СА ДЕЙНОСТ, КОЯТО СЕ ПОДЧИНЯВА НА ВОДЕЩИЯ МОТИВ - МАКСИМИЗИРАНЕ НА ПЕЧАЛБАТА! НАПЪЛНО СПОРЕД ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА! Следователно, Вашият хленч е необоснован и неподходящ. Ще Ви го докажа, като опиша дереджето в една друга ДЪРЖАВНА, ОБЩЕСТВЕНА СФЕРА, ТА ДА ВИДИТЕ КАКВО ЗНАЧИ ИСТИНСКИ ПРОБЛЕМ! Без НИКАКВО КОНСТИТУЦИОННО ОСНОВАНИЕ, БЕЗ НИКАКВО ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ, БЕЗ НИКАКВИ МОТИВИ И АРГУМЕНТИ, без ОПИРАНЕ НА МОРАЛА И СПРАВЕДЛИВОСТТА - областта на ПРАВОРАЗДАВАНЕТО КАТО ЦЯЛО (СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И АДВОКАТИ) се оказа изведнъж ЕДНА ИЗЦЯЛО НОВА, СПЕЦИФИЧНА ПРЕДПРИЕМАЧЕСКА ДЕЙНОСТ, ПРЕДНАЗНАЧЕНА ДА ОТКЛОНЯВА И МАКСИМИЗИРА ПАРИЧНИ ПОТОЦИ В "ПРАВИЛНА" ПОСОКА, КАТО ДОРИ Е ИЗГРАДИЛА ОСОБЕНА КЛУБОВО-НОТАРИАЛНА-ДЖУДЖЕШКА-РЕСТОРАНТСКА ИНФРАСТРУКТУРА, която да спомага за протичането на ПРАВИЛНИТЕ ПОТОЦИ. При това налични са всички основания да смятаме, че нотариалните джуджета са просто някаква минимална част от цялата картина (като връх на айсберг), цъфнала пред обществото със случайно открита прелест. Представете си само, какво се случва под повърхността, при зверовете и демоните! Това е истински проблем и КАХЪР, г-н Министър Хинков! Това Вашето е като невинна, детска ИГРА! Нещата са докарани до положение, че дори да преместим тук Содом и Гомор, шанс за оправия НЯМА НИКАКЪВ! Целият красив и прекрасен НОВ СВЯТ, последният в историята на човечеството и обществото, последен заради своето "съвершенство", вече може да се оправи само при кумулативно случване на земетресение, ураган, мор, дълбок слой огненотечнва лава и всичко запечатанано с океанско наводнение! А ние още пращаме децата да си играят вън - Ринги-ринги-рае! Ето това е проблем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хинков: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

  02 Март 2024 12:20ч.

  ...но пък целогодишно е пълно навсякъде с евтини банани. Кой не скача е червен. Руснаците са виновни, защото ни агресират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Март 2024 12:50ч.

  Нерегламентиран износ? То има и нерегламентиран внос. Дефицита доведе до купуване на лекарства от Турция.Често цената е по-ниска на свободна продажба , отколкото субсидираните от Здравната каса. А и ги има. Проблемът наистина е хроничен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  02 Март 2024 12:54ч.

  най-голямата мафия е здравеопазването- бплниците убиват за да крадат , крадат лекарства от пациентите, изписват за джоба си! време е да бъдат елиминирани гнидите от системата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  02 Март 2024 14:01ч.

  ВСИЧКИ далавери и кражби в здравеопазването се държат от ДПС. Или изритваме като кучета пеевски и оня чакъров и доган без оглед на етническите им циганьорщини или смърт и рекет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитно

  02 Март 2024 13:07ч.

  Ами като е казал А, да каже и Б! Та колко хора си отиват заедно с евтините лекарства, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  02 Март 2024 13:16ч.

  Здравните заведения -търговски дружества! Такъв срам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  02 Март 2024 18:01ч.

  Това е защото черен ваньо хариза държавната фармацвтика!!! От там започват проблемите!!! черен ваньо отдавна трябваше да е в затвора, вметсто това ръси акъл по медиите... Сбъркана държава сме отвсякъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи