Хиляди сърби протестираха в Косово, обвиниха Вучич в държавна измяна

Хиляди сърби протестираха в Косово, обвиниха Вучич в държавна измяна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Хиляди хора излязоха на протест в южния косовски град Щръпце. Повод за демонстрацията стана стрелбата срещу двама сърби, единият от които дете, в Косово в петък. Заподозреният стрелец е задържан. Той е идентифициарн като 33-годишен албанец, войник от Силите за сигурност на Косово.

Недоволни сърби от цялата страна се събраха на протеста в знак на солидарност с пострадалите и техните близки. Протестиращите развяваха плакати и скандираха лозунги за прекратяване на „омразата срещу сърбите”.

Демонстрантите разпънаха транспарант с надпис: "Вучич - Косово не те иска, ти ни предаде, не искаме дори твоя Съюз на сръбските общини, ти ни продаде".

Участниците в протеста носеха и плакати с надписи: "Няма да ви простим за децата!", "Стефан, сърцето на сръбския герой", "Изстрел в Стефан и Милош е изстрел в сърцето на Сърбия!", "Европа, за какво са виновни нашите деца?", "Нашите деца не са предназначени за куршума на (Албин) Курти!".

Двамата пострадали - 21-годишен мъж и 11-годишно момче - са оперирани в болница и са в стабилно състояние, посочват от полицията. Инцидентът стана в село Готовуша, близо до южния косовски град Щръпце. Мнозинството от хората, които живеят в района, са сърби.

Косово, където голяма част от населението са етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Белград не признава бившата си провинция за независима държава. Напрежението между сърби и етнически албанци е осезаемо, особено в северната част около разделения град Косовска Митровица.

 

 

Косовската полиция бе разположена в Северно Косово през декември, след като косовските сърби се оттеглиха от местните институции в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни табели на автомобилите с косовски. Косовските сърби напуснаха постовете си в местните институции, включително в полицията. Този ход наложи и свикване на местни избори в сръбските общини в Северно Косово, което допълнително нажежи ситуацията и в крайна сметка изборите бяха отложени за април.

На 10 декември на граничния пункт Ярине бе арестуван бившият косовски сръбски полицай Деян Пантич по обвинение, че е участвал в нападение срещу действащ полицай и офис на Централната избирателна комисия в Косовска Митровица. Косовски съд постанови Пантич да остане в ареста за 30 дни, което предизвика гнева на местните сърби и те издигнаха барикади по пътищата и на граничните пунктове със Сърбия. Барикадите бяха отстранени в края на годината след натиск от САЩ и ЕС и след уверение от страна на косовското правителство, че не съществува списък с косовски сръбски граждани, които ще бъдат арестувани или преследвани заради мирни протести или издигане на барикади. 

Присъстващите на днешния протест в Косовска Митровица повториха предишните си искания, отбелязва Ен1. Те призоваха международната общност да се намеси, за да бъдат освободени всички арестувани сърби, а специалните части на косовската полиция да се изтеглят от Северно Косово. Протестиращите поискаха от сръбското правителство да прекрати преговорите с Прищина и да ги замрази, докато тези две искания не бъдат изпълнени.

Участниците в демонстрацията поискаха също мисиите на НАТО и на ЕС в Косово - КейФОР и ЕУЛЕКС, да "свършат работата, за която са дошли".


Източници: БТА, dariknews.bg, NOVA

 

 

 

 

 

Коментари

  • Бат Ваньо

    08 Яну 2023 19:31ч.

    Вучич е мека китка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    08 Яну 2023 19:46ч.

    Тук и железен юмрук няма да помогне! На Вучич не му остана полезен ход! Сърбите на територията на това изкуствено обединение наречено Косово обаче са смели хора! Това не е краят, а началото на решението на косовската криза, което ще дойде след решението на украинската. Тези дни сам Вучич обяви, че още девет държави са оттеглили признанието за независимост на Косово. В момента са 106, които не го признават. Западняците пак стъпват на динена кора. Мислят си, че могат да отиграят украинската си загуба на балканска територия! Ну - ну!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавите, оттеглили признаването на Косово хахахаха

    08 Яну 2023 20:07ч.

    Somalia, Burkina Faso, Gabon, Eswatini [former Swaziland], Libya, Guinea, Antigua and Barbuda, St Lucia and the Maldives

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавите , които не са признали Косово

    08 Яну 2023 20:33ч.

    Русия, Китай, Индия, Испания, Гърция, Словакия, Румъния, Кипър.и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косово е държава, колкото държава е Харманли

    08 Яну 2023 21:53ч.

    Тъпако, Кво не са държави ли? Или викаш само САЩ е държава, те ми плащат, аз има свиря, адругите не са държави, щото не има свиря.Дей гиди малък ибрикчия Хахахаха , Аре бегай в “държавата” Косово, смяяях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • западът се провали на Балканите, време е за евразийски обединителен проект

    08 Яну 2023 21:48ч.

    Русия трябва да проведе активна дипломация на Балканите, за да приложи своя мултиетнически и мултирелигиозен модел, с цел преодоляване на разделението и враждите, изкуствено насаждани от запада от 90-те години насам. Югославските войни не могат да бъдат забравени. Поддържаните от запада националистически партии също са задънена улица. Балканите и басейна на Черно море са обособена зона от евразийския геопроект. Балканите няма какво да спечелят от членство в западните проекти /ЕС, НАТ0 и Триморие/, но близостта им до руските евтини, качествени и неизчерпаеми ресурси и руската научна мисъл, им гарантира големи перспективи за взаимообвързано развитие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маке от Северот

    09 Яну 2023 7:21ч.

    Смели люде,не са кат татарците да рипат по прадове!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руската научна мисъл

    09 Яну 2023 11:06ч.

    е с таван самовари и лекговая машина "масквич"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи