Хиляди протестираха в Братислава срещу високите цени на енергията

Хиляди протестираха в Братислава срещу високите цени на енергията

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Няколко хиляди души се събраха вчера в Братислава, за да протестират срещу правителството заради нарастващите цени на енергията, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрацията с искане за предсрочни избори бе организирана от партия "Посока - Социална демокрация" на бившия премиер популист Роберт Фицо. Той обвинява правителството на премиера Едуард Хегер и президентката Зузана Чапутова, че отчасти е отговорно за високата инфлация. Според него тя се дължи на твърдата подкрепа на правителството за Украйна във войната срещу Русия.

Повечето от ораторите на протеста критикуваха санкциите на ЕС срещу Русия и възхваляваха Унгария как се справя с енергийната криза. Унгария е силно зависима от доставките на изкопаеми горива от Русия и миналата година подписа 15-годишно споразумение с руската енергийна компания "Газпром" за купуване на природен газ. Унгарският лидер Виктор Орбан се бори яростно срещу европейските санкции, наложени от ЕС на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Словашкото правителство бе отслабено след оттеглянето от един от партньорите в четирипартийната коалиция по-рано този месец, което остави Хегер без мнозинство в парламента. Парламентът дебатира възможни промени в конституцията, за да бъдат свикани предсрочни избори или по решение на депутатите, или с национален референдум.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • nan

    21 Sep 2022 11:04ч.

    не, не, не, не сте разбрали! хората са се събрали за да подкрепят демократичните ценности и в защита демокрацията в демократична Украйна. това е същото като "Летсгоу Брандън!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    21 Sep 2022 11:22ч.

    Само началото наблюдаваме. Скоро запдняците ще бушуват по-бясно и от източните потърпевши от смазването на Европа от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи