Хиляди португалци протестираха срещу повишаващите се цени на жилищата

Хиляди португалци протестираха срещу повишаващите се цени на жилищата

Хиляди португалци излязоха на по улиците на Лисабон и други градове в страната, за да изразят недоволството си от рязкото покачване на наемите и цените на жилищата в условията на увеличаваща се инфлация, предаде Ройтерс.

"Днес има огромна жилищна криза", заяви Рита Силва от организацията "Хабита" по време на протеста в Лисабон. "Това е социална криза", допълни тя.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа, като според правителствени данни през миналата година повече от половината от работещите са получавали месечно възнаграждение, което възлиза на по-малко от 1000 евро. Минималната заплата в Португалия е 760 евро.

Наемите в Лисабон, гореща туристическа точка, са се увеличили с 65% от 2015 г. насам , като през същия период продажните цени са скочили със 137%, показват данни на агенция "Конфиденциал Имобилиарио". Само през миналата година наемите са се увеличили с 37%. Ситуацията е особено тежка за младите хора. Средният наем за двустаен апартамент в Лисабон е около 1 350 евро, показва проучване на жилищния портал "Имовиртуал".

Миналия месец социалистическото правителство обяви жилищeн пакет, който, наред с други мерки, прекратява спорната "златна виза" и забрани издаването на нови лицензи за "Еърбиенби" (Airbnb), но според някои критици това не е достатъчно, за да се намалят цените в краткосрочен план.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • хамалин

    02 Апр 2023 11:32ч.

    нямът си работъ. днес е уййййййкиндъ. дреми ни нъ кавала

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще ми протестират

    02 Апр 2023 13:45ч.

    Не ви е срам. Антисимити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи