Хиляди на протест в Атина заради наводненията, настояват за спаведливост за жертвите

Хиляди на протест в Атина заради наводненията, настояват за спаведливост за жертвите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Стотици гърци протестират пред парламента в Атина. Исканията им са да бъдат открити хората, които са в неизвестност в наводнените райони. Протестиращите настояват и за справедливост за жертвите. Те се обявиха още за 100% обезщетения на всички пострадали.

Към демонстрацията се присъединиха и депутати от опозицията.

Стотици роднини на хората в неизвестност в наводнената област Месения са пред парламента в Атина. Те поставиха голям плакат, а който пише "Наводнихте низината, нашият гняв ще ви потопи", предава БНР. Скандират с искане незабавно с всички средства да се намерят хората, които се издирват, и да им бъде оказана помощ.

"Животът на нашите близки има значение", казаха протестиращите. В декларация към медиите те обвиняват цялото политическо ръководство от премиера и правителството до представителите на местната власт- областни управители и кметове, че не са приложили програмата за превантивни мерки срещу природни бедствия, което е довело до жертви.

Междувременно в магистралата от Солун до Атина отново бе затворена, движението се насочва към Козани. Причината е прелялата река Пиниос при Лариса. Вчера тя достигна рекордните 10 метра и нивото й продължаваше да се вдига. Кварталите около реката бяха предварително евакуирани. Центърът на Лариса е незасегнат, но има тежко наводнени предградия. Нивата на водата в в четири квартала са се покачили между два и половина до три метра, каза говорителят на противопожарната служба Янис Артопиос, цитиран от в "Катимерини".

В района на Тесалия преляха 5 реки, там цели села изчезнаха под вода. В засегнатите места няма ток и вода. Над 2000 души са спасени. Стотици са блокирани - до някои все още не са достигнали провизии.

Бурята "Даниел" според метеоролозите е най-лошата, ударила Гърция от началото на воденето на статистика през 1930 г.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • А у нас кога???

    09 Sep 2023 21:40ч.

    Това наводнение около Царево как е "подготвено" от "демократичната" общност - със застрояване на ретензионните блата по южното черноморие? В момента какво се прави от нововъзникналото селище Свети тома, та до Созопол? България преди 10 и кусур години изяде сумати пари уж за изучаване на риска от наводнение по една Евродиректива от 2006та, но тогава далаверата беше предадена само на хидроинжинерите от ВИАС и МОС - там за дъждовно наводнение и методика никой не се напъна ни на йота! А дъждове 300л на ден!!! е имало и във Варна, и около Бяла-Обзор, че даже и около Севлиево, а капацитет за превенция, че и управление на бедствието - НУЛА. По проекта на възможно наводнение за Китен беше излязло, че Караагач ще се вдигне на 5 метра и ще отнесе тамошния къмпинг, а половината от Китен щеше да му се залеят първите етажи - потенциално 10 000 души пострадали от теоретично 50 000 (в максимален курортен сезон Ама кой да се замисли за юруша на частното строителство и мутренските инвестиции... Нищо чудно след месец или два да се окаже, че целия комплекс Нестинарка край Царево да трябва да се рути , щото небостъргачите-хотели са станали като Кулата в Пиза при потъване в блатата съживени от наводнението... А иначе на Шипка всичко е спокойно - държавата даже не уведомила Европейския съюз за бедствието, само гдето Лапчев подвиква по мас-медиите - мерак му е на човека още да Лапа - ако може взесто 30 милиона да дойдат 300 , а защо не и 3000 - все ще ги излапаме, все ще ги пласираме покрай изборите, но района по-здрав и сигурен няма да стане - срутения мост е още от Татово време строен,т.е. е бил добре направен, и той обаче е отишъл фира - значи никаква превенция срещу пикови наводнения в района на водозбора на Велека не са правени- и гората се сече наред и деретата не се чистят... Само се Лапа! Пък после Климата бил виновен и трабвало да се спре горенето - да се връщаме в горите като маймуни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    10 Sep 2023 11:20ч.

    "Мълчанието на агнетата"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи