Хиляди израелци протестираха срещу уволнението на министъра на отбраната и спорна съдебна реформа

Хиляди израелци протестираха срещу уволнението на министъра на отбраната и спорна съдебна реформа

Хиляди израелци излязоха снощи на протест, след като премиерът Бенямин Нетаняху уволни министъра на отбраната заради несъгласието му със спорната съдебна реформа, предаде агенция Ройтерс. Тълпи от хора блокираха основната магистрала в Тел Авив, а група протестиращи запали голям огън на пътя. Кметовете на три израелски общини обявиха, че ще започнат гладна стачка пред офиса на Нетаняху в Ерусалим. Междувременно израелският президент призова правителството да спре незабавно плана за съдебна реформа.

Бенямин Нетаняху уволни вчера своя министър на отбраната Йоав Галант, след като Галант заяви на пресконференция, че няма да подкрепи съдебната реформа на правителството.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант. Снимка: АП

Това бе първата публична проява на несъгласие в коалицията на Нетаняху. Галант поиска да се изчака края на еврейския празник Пасха, който започва на 5 април, преди да продължи противоречивият план за преразглеждане на съдебната система. Той заяви, че се опасява, че плановете за съдебна реформа представляват заплаха за сигурността на страната. Планът предизвика най-масовото протестно движение в историята на Израел, което всяка седмица изкарва хиляди хора на улицата, където те влизат в сблъсъци с полицията, отбеляза Асошиейтед прес.

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците в цял Израел късно снощи в знак на протест срещу плана за реформа на съдебната система и решението на Нетаняху да уволни министъра на отбраната Йоав Галант. Демонстрации се проведоха в Тел Авив, Беер Шева, Хайфа и Ерусалим, където хиляди хора се събраха пред частната резиденция на Нетаняху.

Полицията влезе в сблъсъци с протестиращите и разпръсна тълпата с водно оръдие. Протестиращите в Тел Авив блокираха главната магистрала "Аялон" и запалиха големи огньове. Пътната артерия се превърна в море от синьо-бели израелски знамена.

В. "Йедиот Ахронот" съобщи, че кметовете на градовете Кфар Сава и Херцлия, както и на района Цихрон Яков са обявили, че ще започнат гладна стачка и призоваха правителството да прекрати спорната съдебна реформа и да започне преговори с опозицията. Те също така поискаха да бъдат защитени единството, безопасността и сигурността на израелския народ.

Междувременно президентът Ицхак Херцог отправи призив към правителството да спре предизвикалия бурна съпротива план за съдебна реформа, ден след като премиерът Бенямин Нетаняху уволни министъра на отбраната заради противопоставянето му на мярката, което, на свой ред, предизвика нови масови улични протести. "В името на единството на израелския народ, в името на отговорността ви призовавам да спрете незабавно законодателния процес", написа държавният глава в "Туитър".

Говорител на Белия дом заяви, че Съединените щати са дълбоко разтревожени от събитията в Израел и „силно призовават“ лидерите там да постигнат компромис възможно най-скоро. 

Премиерът Бенямин Нетаняху, който е съден за корупция, настоява, че неговият план за съдебната власт ще укрепи демокрацията и ще възстанови баланса между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    27 Март 2023 8:49ч.

    След 3 месеца протести там, едва днес се споменават тук... това си е напредък ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @рукола Z 27 Март 2023 8:49ч.

    27 Март 2023 9:02ч.

    бе цветнеят тези протести нещо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Март 2023 9:54ч.

    Ми не, не цветнеят, ако цветнееха, щяха да са новина номер едно от доста време насам ? Ако ти върнат БОКО отново /както се гласят/, и го коалират с тези, които УЖ го свалиха - какво ще направиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Март 2023 9:56ч.

    В Грузия протестите бяха много важна новина, но в Бразилия - не, Лула да силва едвам го закрепиха, ама някой тук да разбра? По това се разбира кое е цветно и кое не ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100% цветнее

    27 Март 2023 11:52ч.

    Тук https://www.breitbart.com/middle-east/2023/03/06/report-state-department-funding-anti-government-group-in-israel/ и като провериш кои седи зад въпросното движение " Движение за качествено държавно управление" https://en.wikipedia.org/wiki/Movement_for_Quality_Government_in_Israel, веднага лъсва задника на ФАЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Март 2023 13:18ч.

    Ходи чети арабски източници, остави тия глупости... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @рукола Z 27 Март 2023 13:18ч.

    27 Март 2023 13:37ч.

    бе слушам Кедми в момента. точно си е американска работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Март 2023 8:51ч.

    Протестите са срещу Бибитко не Таняху... всичко останало е допълнение ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по голям анализатор

    27 Март 2023 10:51ч.

    сорос и умните и красивите протестират срещу всяка страна, която иска е независима

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    27 Март 2023 10:54ч.

    "източникът" бта поне да си бе направил труда да каже с две думи в какво се състои пустата съдебна реформа, ние не лягаме и не ставаме с нея. да не е като териториалната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Март 2023 14:00ч.

    Таняху знае много добре слабостите и вратичките на израелската колониална правна система, където няма писмена конституция, към която да се придържа... сега с нови закони може да създава закони, които „служат лично на него“ или за незаконното анексиране на земята на местните хора, какъвто е планът. Той може да прави закони с обикновено мнозинство. Сега само Върховният съд може да го спре ? Това за финансирането от САЩ го пусна синчето му, онова малко злодейче. Не забравяйте нито за секунда, че Таняху изпълнява новият световен ред буква по буква!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи