Хиляди хора излязоха на "Общобългарски поход за мир и неутралитет" в София и редица градове у нас и в чужбина

Хиляди хора излязоха на "Общобългарски поход за мир и неутралитет" в София и редица градове у нас и в чужбина

Снимка: Яна Боянова, БНР

В София и редица други градове у нас днес се провежда Поход за мир, организиран по инициатива на личности и организации, настояващи България да остане зона на мир и да не участва във военни конфликти. По данни на организаторите около 12 хиляди души в столицата са излезли, за да подкрепят каузата.

В София старт на събитието беше даден от Националния дворец на културата. С възгласи: "Да живее България!" участниците в петия поред Поход за мир и неутралитет започнаха да се събират още преди 14:00 часа. 

Походът е под надслов: България зона на мира, като се провежда в столицата още 34 града в страната и чужбина. Преди шествието да тръгне по централните софийски улици организаторите събираха подписи от гражданите за организиране на референдум за мир и суверенитет. Въпросите в допитването са общо 6, сред които: " Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти", също: "Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум", като при над 100 хиляди подписа Народното събрание задължително да взема решение за произвеждането му.

Оратори заявиха пред участниците: "Желаете ли тази земя да бъде рай и това да бъде решавано от българския народ. И нека подпишем тази подписка и нека покажем на тези, които се мислят за вездесъщи, че не те, а ние управляваме нашата България".

"Всеки един от вас не е просто присъстващ или участник в поход за мир. Всеки един от вас в момента е боец,  воювайки с подписа, с гласа и с химикала днес, да не воюва с автомата, гаубицата и манерката утре".

Походът се организира от  "Брод - Българският род обединен за децата", "Български национален съвет за мир", "Свободна и мирна България" и други организации. На събитието има представители на левицата и на други политически формации, които подкрепят инициативата и нейните послания. Шествието премина от бул. "Витоша" към президентството, сградата на Народното събрание, БНТ, Орлов мост, като ще приключи около 20:00 часа пред сградата на парламента. 

Пред БНТ беше поискана оставката на директора на телевизията Емил Кошлуков. Според протестиращите БНТ не изпълнява  обществените си задължения по закон. Тя не  отразила един от техните протести през март.

Към 18:00 трафикът в центъра на София е невъзможен между  пространството между Орлов Мост и улица" Раковски", в района на бул. "Цар Освободител." Движението се контролира от полицията.

Следващият такъв поход за мир ще бъде на 21 май. 

Десетки варненци участваха в подписка за организиране на Национален референдум за мир и суверенитет по време на Похода за мир, свикан до сградата на Общината в морската столица.  За да си тества отношението на българите към войната в Украйна и участието по какъвто и да е начин на страната ни в конфликта.

Поискаха неутралитет на България, което да съхрани независимостта ни. Хората носеха националното знаме и плакат с призиви за мир. 

Милен Събев, който е един от организаторите на Похода за мир, обясни мотивите за събирането на подписи за свикване на референдум за мир и суверенитет:

"Българските граждани не искат да участват в чужди войни. Ние не участваме, но нас ни карат по някакъв начин да даряваме оръжие... НАТО не е обявила война на Русия, нито Русия е обявила на НАТО, така че ние нямаме никакво касателство с трети войни".

Какви са шестте въпроса: "Първите 3 са свързани с това, че искаме да се допитаме до хората дали искат България да взима участие изобщо във войни, които не са свързани с нас. А вторите три въпроса са свързани с това, че искаме да се допитаме първо до хората дали са съгласни да бъдат олекотени изискванията за свикване на референдум".

С призив за мир и военен неутралитет на България в Габрово се събраха десетки хора и потвърдиха с подписите си искането за произвеждане на национален референдум. 

За ненамеса на България във военния конфликт между Русия и Украйна и провеждане на национален референдум за мир и суверенитет призоваваха събралите се около 80-90 души в Габрово. Демонстрацията в Габрово не прерасна в шествие, а събралите се останаха на централния площад "Възраждане". Под разветите български знамена споделиха тревогата си:

"Повечето хора не се замислят, че войната е на прага ни"; "Да не влизаме във война, която не е наша. Очевидно е, че нещата са в тази посока, което и да е правителство сега - дали ще е служебно, или избрано от парламента...то си има определени задачи, които ще изпълни, с или без нас. Затова ние сме тук, за да кажем какво искаме. Защото в парламента няма кой да го каже"; Тези хора, които сме ходили в казарма, в най-скоро време ще ни привикат под един или друг под предлог. И никой нищо не знае", казаха габровци.

Един от мъжете, получил повиквателна да се яви за военен отчет, коментира, че откакто е излязъл от казармата, вече 25 години никой не го е търсил, затова сега свързва инициативата на военните с конфликта в Украйна.

Стотина излязоха на кюстендилския пл. "Велбъжд" в подкрепа на "Общобългарския поход за мир и неутралитет". На митинг на площада те изразиха категоричното си искане България да е извън всякакво участие във военни конфликти, да спазва последователен неутралитет:

"Не желаем България да бъде включвана във военни конфликти по какъвто и да е начин - било то с жива сила, или с оръжие, което преминавайки от нашата държава към друга, ние ставаме съучастници в тази война, братоубийствена война. Ние искаме мир. Заедно с днешния Поход за мир се инициира и референдум - за провеждане на национален референдум за мир и суверенитет", каза една от участничките в демонстрацията пред микрофона на БНР.

Някои от демонстрантите бяха дошли със своите деца: "Да възпитаме в децата си гражданско самосъзнание, да разберат, че тяхната съдба зависи изцяло от  тях, да разберат, че ние не сме малка държава, че ние не сме бедни, че ние не сме беззащитни и че не е задължително да зависим от някой голям. България е най-старата държава в Европа, мястото ни винаги е било и ще бъде в Европа. България не е бедна държава, тя е ограбена държава! "

 

Снимка: Мария Йорданова, БНР

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ретранслатора

    23 Апр 2023 18:42ч.

    https://www.plovdiv-press.bg/2023/04/23/%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%85%d0%be%d0%b4-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d0%b2-%d0%bf%d0%bb%d0%be/332632/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коко

    23 Апр 2023 18:45ч.

    Имах път през НДК, доста хора имаше, голяма част млади и добре изглеждащи. Чак се учудих. Ораторите бяха малко слаби, ама важното са хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дъщерята беше там

    23 Апр 2023 19:41ч.

    Ядосваше се, че хората като се подписват за Референдума не пишат четливо и никой не им казва, колко е важно. Каза, че нашписала името и ЕГН-то на един дядо набор 1932г, беше много впечатлена от годините му, бил бургазлия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    23 Апр 2023 18:51ч.

    Беше вълнуващо и окуражаващо - искане на МИР, защита на МИР, защита на България от нахъсаните войнолюбци, които са за пращане на оръжие в Украйна, после и на жива сила. Многохиляден поход на съзнателни Българи! Продължаваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    23 Апр 2023 18:51ч.

    Женчовци. А руснаци и украинци не искат мир! Те искат мъжка битка. Поредно видео от работата на руските спецчасти в Украйна. Няколко трупа на украински бандити... https://t.me/boris_rozhin/83702

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    23 Апр 2023 21:45ч.

    ЗИП, нека се избиват.... само нас да оставят намира. Ние си имаме наши проблеми. Тия от бившия СССР и бивша Югославия ще се избиват още 100 години. Да одат да се Шл-кат.. сичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Членуваме в ЕС и ОТАН. Не можем да бъдем оставени на мира. Проблемът е на Запад, не в СССР или Югославия

    23 Апр 2023 22:24ч.

    Само се подредихме при поредните губещи, които сега се опитват да ни използват като дилаф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления за "Гласове"!

    23 Апр 2023 18:57ч.

    Бяхме (пред НДК), видяхме, чухме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    23 Апр 2023 19:04ч.

    а сатанисткият конгрес SatanCon е насрочен за 28-30 април в Бостън. конгресът ще се проведе под егидата на църквата Temple of Satan и организаторите му обещават да стане "най-големият в историята". очаква се да присъстват стотици участници...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    23 Апр 2023 19:14ч.

    Крайно време е Светът да изпрати Големия Сатана там където му е мястото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да живее България!

    23 Апр 2023 19:44ч.

    Вън натовските окупатори барабар с политическата ни пасмина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    23 Апр 2023 19:58ч.

    Едно младо момче с количка с бебе, очевидно млад баща, мина покрай похода и ни нарече малоумници. А всъщност ние правим тези походи и за него и детето му. Дано да се осъзнае, че активните хора трябва да се уважават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • младият баща

    23 Апр 2023 20:16ч.

    Със сигурност е бил "меринджер" , с 4-5 хиляди лева заплата и мисли че е хванал Господ за пардесюто. Тези същества приемат всяко несъгласие съ статуквото като директна заплаха за парите си, освен това се смятат за "висши". Превърнали са житейското си невежество в гордост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господ (без пардесю)

    23 Апр 2023 21:25ч.

    https://twitter.com/TheFirstonTV/status/1628056954835804160 За жалост синчето му Алекс е в по-добра форма, и се надява да продължи семейното дело... Филантропи, Сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Кире Петков мина

    23 Апр 2023 20:02ч.

    напреки през шествието, биде освиркан, докато гледаше в земята, и не пожела да се включи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Били са мир, но

    23 Апр 2023 20:07ч.

    Не и за прекратяване на войната. Болни мозъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой да я прекрати?

    23 Апр 2023 22:14ч.

    България ли? Която формално не е страна в конфликта. По същата логика може да искаме и от Парагвай да я прекратят, нищо че не участват и нямат нищо общо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не си разбрал

    24 Апр 2023 9:40ч.

    Напротив, отдавна сме включени в тази война, без народът да е дал съгласие. Според международните стандарти участие във война означава: 1. Участие с армия 2. Участие с оръжие или снабдяване с такова 3. Оказване на финансова помощ - безвъзмездна или кредити на воюваща страна. 4.Изказване на ярка позиция и заемане на страна в конфликта чрез налагане на санкции и причиняване на вреди на една от страните. Без първото, по останалите три точки ние вече участваме. Скоро ни подготвят и първото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    23 Апр 2023 20:16ч.

    "подписка за организиране на Национален референдум за мир и суверенитет " Червените боклуци отново надигат глава с глупави идеи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сократ

    23 Апр 2023 20:20ч.

    Убий простия с мълчание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изборни резултати

    23 Апр 2023 20:32ч.

    Изборите показаха нижожна подкрепа за БСП. Ти какво имаш предвид? 40–годишните "червени боклуци", ли? Тези, дето излизат на този поход, са твоят народ, твои сънародници, ако съдя по ползването на български език в поста. Ти може да не му принадлежиш и да не живееш на "територията", но той – да. Тя все още е негова, смята я за своя държава и той все още е суверенът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добра идея

    23 Апр 2023 20:32ч.

    Дигай мешката и чупката на фронта, госпожице!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Казаха си (по време на предишната подписка)

    23 Апр 2023 21:27ч.

    Влизането в Еврозоната е много важно, не можемЕ да оставимЕ такива важни въпроси да ги решават "простаците"! Я!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    24 Апр 2023 8:03ч.

    сократе, май, мерхаба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винаги съм бил сигурен, че медиите манипулират

    23 Апр 2023 20:17ч.

    Бях на събитието от НДК до БНТ. Хора участващи в похода за мир запълниха цялата Витошка между НДК и Св. Неделя. Досега видях само 10 секунди отразяване по бТВ. Всеки сам си "преценя" за какво става въпрос! Очаквам на 21 май организацията да се подобри, не като критика, а като набиране на опит. Дано се събуди тоз народ и осъзнае, че нещо може да зависи от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво може да се очаква от зависими журналисти...

    23 Апр 2023 21:35ч.

    да говорят без спир за "human caused (global) climate change", да мълчат "като комунета" за последните "новини" (издънките на БигФарма на тема CovID-19 като свръхсмъртност, трайни увреждания, стерилизация и пр. depopulation детайли), да призовават за още повече оръжия за U-crane, да споделят фейкове за здравословното състояние на ВВП и победите на украинската армия на бойното поле, да хвалят украинските земеделски продукти, вносът на които планомерно убива нашите земеделски производители...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Апр 2023 21:58ч.

    Беше редно някой от шефовете в БНТ да излезе и да говори с хората. Нали претендират, че са обществена тв. А те се покриха като мишки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Геша

    24 Апр 2023 1:35ч.

    Разбира се, че е трябвало да излязат пред множеството началниците, но вероятно не са се сетили да дойдат специално до сградата на БНТ в неделя, която може би силно изненадващо за някои е какво - почивен ден. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Геша

    24 Апр 2023 4:37ч.

    Ама сериозно? Защото е неделя, в сградата няма никой, който може да взема решения ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пред БНТ

    24 Апр 2023 10:41ч.

    Имаше трима от БНТ на терасата,които бяха излязли да пушат и като видяха хората от похода веднага се скриха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ @Геша

    25 Апр 2023 21:41ч.

    Естествено, че няма. Не знам защо нещо подобно трябва да е изненада. Все едно да седнеш да викаш пред някое министерство с група приятели, че съответния министър, или който и да е работещ вътре е negaл и да очакваш да излезе някой, за да ви зачете. В БНТ със сигурност се работи и в неделя, но са хора на сменен режим и новинари. Началници със сигурност няма - абсолютно същото важи в пълна степен и за другите държави учреждения и/или институции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    23 Апр 2023 21:03ч.

    къде бяха русофилите - няма ги. Къде беше Нешка - не се изказа на митинга. Къде бяха хилядите от Възраждане - нямаше ги. Ето затова - война - и с тази нещастна и несъществуваща България е време да се свърши. Всеки млад българин заслужава единствено да си вземе смартфона и да си набута отзад, с 200.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, пропуснал хапчета! Недей, личи ти!

    23 Апр 2023 21:30ч.

    Това е общонародно, не партийно дело! И, козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! Ако може нещо по-друго! С, и евроджендърче, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    23 Апр 2023 23:26ч.

    roso, за твое сведение всички изброени от теб бяха там

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    24 Апр 2023 0:39ч.

    "Христо Лафчиев на Поход за ☮️ и неутралитет... гр. София пилоните на НДК"-https://www.youtube.com/watch?v=4bz4HJsfQI0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    23 Апр 2023 21:09ч.

    Много хора имаше в този пек и от всички възрасти, но много седяха в кафенетата безучастно. Ораторите бяха много и с дълги речи, което умори хората. Трябва да има по-стегнат дневен ред и да не се повтарят посланията. Остават 80 дни за събиране на 7 500 подписа на ден т.е. половината от София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нещо като това ли?

    23 Апр 2023 21:51ч.

    https://obektivno.bg/kampaniya-za-referendum-protiv-izprashtaneto-na-orazhie-za-ukrajna-zapochna-v-italiya/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цитат от Достоевски

    24 Апр 2023 18:08ч.

    Преди повечеот 150 години Достоевски е писал: Толерантността ще достигне до такива нива, че на умните хора ще се забрани да мислят, за да не се обидят глупавите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шкембе Чорба

    23 Апр 2023 21:19ч.

    Ако беше бирен фестивал с евтина бира и няколко гаражни "рок" банди щяха да се съберат поне 120000 софийски безделника. Затова, аз съм за война. Всичката безделническа градска пасмина на фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    23 Апр 2023 21:55ч.

    Тия идиоти от бившия СССР и бивша Югославия ще се избиват още 100 години. Ние си имаме наши проблеми. Не може вечно с тях да се занимаваме... Да одат да се Шля-ат, сичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миролюба

    23 Апр 2023 22:20ч.

    Бях на събитието във Варна. Участниците бяха над хиляда, а не "десетки", както пише в материала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vladimir Petrov

    23 Апр 2023 22:39ч.

    Де ди тия хиляди бре???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Де ги тия хиляди ли?

    24 Апр 2023 0:19ч.

    Ето видео, ако искаш, можеш да пробваш да преброиш хората: https://www.youtube.com/watch?v=Y5iXVHqSWJY Има, разбира се, и много други видеа в YouTube, не е само този канал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четете бе хора

    23 Апр 2023 22:58ч.

    около 12 хиляди души в столицата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Успокойте се

    23 Апр 2023 23:20ч.

    Протестът не беше отразен, нито на национално. Нито в световния обмен. Едно е ясно, че прилагат информационно затъмнение над волята на народа. Не искаме война, и това не им харесва на Европа и щатите. Не им харесва че в мирен. Ако имаше бой щяха да го отразят. Българи срещу българи сигурно е приемливо за световните новинари. Поздравления за организаторите! Следващият път дори да играем хора и ръченици, пак няма да го отразят. След като е срещу войната и нат.о. Факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В самата Русия никой не може да протестира

    23 Апр 2023 23:22ч.

    За каквото и да било щото ще го опандизят, тия дебили протестиращи за мир

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    24 Апр 2023 8:12ч.

    ти дИбил ли си или...? русия е държава в... специална военна операция, да речем. ;) правилата са други. и... уеко с калпавите опорки, не вървят - били сме там, видели сме. сега се опитват да си върнат държавата хората, след нашествието на либер.астите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледайте ли във Франция

    23 Апр 2023 23:38ч.

    Новата армия срещу човечеството, като срещу животни? Ей това ще става. 70 години труд, за да има благополучие за 100 годишните мъдреци и техните наследници. Програмистите работят "здраво" за новото робство, но колко от тях ще достигнат до пенсия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Si vis pacem, para bellum

    23 Апр 2023 23:46ч.

    Пълен неутралитет. Статут на офшорна зона. Абсолютна монархия. Може би това е пътят на България към оцеляване във условията на сегашния свят. Но , великите сили няма да позволят такива волности и за това България трябва да декларира самостоятелно поведение , а не робско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай шиле

    24 Апр 2023 0:20ч.

    Абе вие нормални ли сте? Какви хиляди, 24 часа казаха че са десетки, не хиляди.. На всички ви е счупен брояча, аз на 24 часа само вервам, на снимки и видео не вервам. А да не забравим и дневник, те щом не писаха нищо, значи наистина са били десетина - дванаесе души...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    24 Апр 2023 6:51ч.

    Дневник никога няма да отразят това. За тях не е имало такова нещо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    24 Апр 2023 8:17ч.

    Жалки Би Ти Ви. Показаха протеста за 1 секунда, те така показват или въобще не показват още по-големите митинги на франсетата, чехите и германците! Как не ги е срам, като че ли не са българи! Поздрави на всички приятели и съмишленици по въпроса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • милитарист

    24 Апр 2023 8:18ч.

    Абсолютно убеден съм че този ракиено-салатен унес в БГ изисква мобилизация и изпращане на фронта на всички салато-ракиджии. Щом някакви си смешни 10 000 шестват за мир, а останалите седят по масите на заведенията и ги зяпат с присмех, очевидно ! Те са за Войната ! Тогава да се пристъпи към мобилизацията, всеки който не е за мир и неутралитет на България - да получава повиквателната и да го изпращат в центровете за подготовка ! Кеф им Полша, кеф им Великобритания, кеф им Днепропетровск. Олигофренизацията на България напредна черезмерно и такова едно кръвопускане би имало оздравителен ефект. Защо трябва да продължава тихата гражданска война у нас вече цял век ? Просто да се изнасят за 404 и там да ги трепят, аутсорсинг ! Така че - ДА на войната, мобилизация за олигофрените !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    24 Апр 2023 8:56ч.

    Видя се разликата между платените СОРОСОВИ протести със маскирани мутри, яйца, домати, боя, ковчези, подпалена слама, пиратки и бомби, изровени павета и бой с полицията и мирен, спокоен и разумен протест на ХОРАТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    24 Апр 2023 9:16ч.

    Централните медии гръмогласно мълчат! Липсата на информация също е информация, а мълчанито съобщава за страх, страх от хората, страх, че някои няма да могат да си изпълнат поетите задължения! А митингът беше голям!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нашето име

    24 Апр 2023 9:34ч.

    а дали походът е минал и пред руското посолство? все пак русия е едната страна в конфликта, меко казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    24 Апр 2023 10:19ч.

    Да беше тук, за да видиш, твърдо казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    24 Апр 2023 9:38ч.

    ...Пробуждането започна! Възраждането следва!... Изобщо, GOOD NEWS! ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Похода

    24 Апр 2023 11:41ч.

    Ще ви кажа истината за похода - истината, каквато я видях субективно през моите очи. Масово, народно мероприятие, което поне по брой участници беше далеч от най-масовите прояви през 2020 г. Все пак, когато челото на колоната достигна Св. София, последните участници още бавничко напускаха площада пред НДК. Броят на хората в кафенетета пред НДК, по протежението на Витошка и безцелно мотаещите се наоколо, кумулативно бяха сходно количество на протестиращите. Организацията имаше слабости. Допуснаха до микрофона твърде много хора, които не бяха подготвени да говорят пред такава аудитория, импровизираха неубедително, дори понякога дразнещо. Мероприятието се проточи, поради което значителен брой хора съкратиха престоя си. Броят на напускащите и постоянно прииждащи хора вероятно е бил съпоставим, което подсказва, че една по-стегната организация, може да помогне да посплашим по-резултатно властите. Под яркото слънце в началото имаше прилошавания, доктор се търсеше по микрофона. Организаторите разбираемо ползваха случая да събират подписи за референдума, но това създаваше хаос и откъсваше мнозина от събитията на площада. Въпросите за референдума са неподходящо формулирани и комбинирани. Такова нещо се подписва като резултат на силен, емоционален порив. Замислиш ли се, поне половината въпроси тежко смущават. Усеща се и елемент на търсене на реванш от хора, които не успяха да прокарат тезите си при референдума за еврото. (Искаха да се включат и други въпроси.) Добре подготвени юристи, конституционалисти е трябвало да поработят повече. Властта търси и най-малки поводи да прати народа си в девета глуха! Поводи са и дадени! Отбелязано е, че контактът с очи (и не само) със седящите по кафенетата и висящите по Витошка е определено неприятен. В очите на тези хора можеше да се прочете богата палитра от отношение на отрицание и отблъскване. Имаше и погледи, в които можеше да се види неподправена изненада, дори страх. Протестът беше изключително мирен, дори условно вял откъм лозунги и скандирания. Около президентството оредяхме чувствително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mahatma

    24 Апр 2023 14:37ч.

    Българите като народ са със смачкано самочувствие. Това е резултат от 500 години робство плюс 100 години експерименти - провинция , монархия, социалистическа държава, капиталистическа държава . Никой народ не може да оцелее след такива гнусни експерименти, но българите все пак оцеляват, но на предела. Ако сегашните поколения не успеят да възродят България като българска държава , а не циганска бутафория, просто България ще изчезне като държавата на маите и ацтеките и даже няма да остави следа. Онези поне са оставили пирамиди и постройки които удивляват целия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха-ха

    24 Апр 2023 15:23ч.

    Световният конгрес на идиотите в Минск (по Уди Алън).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи