Хиляди чехи протестираха в Прага срещу правителството и бедността

Хиляди чехи протестираха в Прага срещу правителството и бедността

Хиляди хора протестираха в Прага срещу чешкото правителство и бедността на събитие, проведено под лозунга „Чехия срещу бедността“ и организирано от новата политическа партия "Право. Уважение. Професионализъм" (ПУП), предаде Франс прес.

„Събрахме се днес, за да се надигнем срещу тази бедност“, заяви Индрих Райхъл, адвокат и лидер на партията ПУП, която организира митинга, пред тълпата, събрала се на Вацлавския площад в Прага.

Чешката република е изправена пред рекордни нива на инфлация през последната година, главно поради скока на цените на енергията, причинени от войната в Украйна, отбелязва АФП.

През февруари годишната инфлация в страната с 10,5 милиона жители, членка на Европейския съюз и НАТО, достигна 16,7 процента.

Демонстрантите призоваха правителството на десноцентристкия премиер Петър Фиала да подаде оставка, а Индрих Райхъл каза, че иска да бъде създадено правителство, което "е загрижено преди всичко за интересите на чешките граждани".

Демонстрантите критикуваха също така НАТО и призоваха за незабавен мир в Украйна, която се бори с руската инвазия повече от година.

Чешките медии съобщиха, че протестиращ с мегафон е призовал тълпата да събори украинското знаме, закачено на сградата на Националния музей, който се намира на площада.

Противниците на правителството на Петър Фиала твърдят, че той се грижи повече за Украйна, отколкото за собствения си народ.

Чехия е изпратила значителна военна и хуманитарна помощ на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., посочва АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Михаил

    12 Март 2023 9:44ч.

    Днес 12.03. пред НДК в 12 ч. стартира антивоенния протест-шествие с София. Майки и сестри, съпруги и дъщери ще кажат НЕ на войната. Мъжете, които не искат да получават повиквателни ще бъдат там с бащите и синовете си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е

    12 Март 2023 10:03ч.

    В 14ч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля си,

    12 Март 2023 10:08ч.

    че и за този протест ще научим от руските канали ане от нашите тв.Успех,приятели.Цяла България ще бъде с Вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корнелий Нинов

    12 Март 2023 10:39ч.

    Тръгването е в 16:00 от пилоните на НДК

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил

    12 Март 2023 10:40ч.

    /Поглед.инфо/ МИТИНГ-ШЕСТВИЕ „БЪЛГАРИЯ – ЗОНА НА МИРА, БРОД ЗА МИР“ „НЕ НА ВОЙНАТА И ВЪВЛИЧАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В КОНФЛИКТА В УКРАЙНА“ София – 14.00 НДК, 15.30 – пред Президентството, 16.00 – пред Народното събрание Пловдив – 14.00 ч. Джумаята /Копчетата Варна – 14.00 ч. Община/Паметник на приморци/, ВИНС/Валентината/ Община Русе – 14.00 ч. Паметник Альоша Стара Загора – 14.00 ч. Областна управа Силистра – 14.00 ч. Площад Албена /паметник на капитан Георги Мамарчев/цветя/, Липата От Български Национален съвет за мир и още 21 граждански организации. Включете се и вие!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    12 Март 2023 12:40ч.

    Много ясно. За неудобни протести не се съобщава, но ми е странно че за начален час се появяват различни числа. 12, 14 и 16. Това нарочно ли се прави? Аз знам за 14 пред ндк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано да съберете

    12 Март 2023 13:57ч.

    50 лумпена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    12 Март 2023 10:16ч.

    Дайте повече и точна информация. Къде, кога ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    12 Март 2023 10:19ч.

    Поход за мир 12 март /неделя/ 2023 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    12 Март 2023 10:19ч.

    https://pogled.info/bulgarski/pohod-za-mir-12-mart-nedelya-2023-g.153344

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • През февруари годишната инфлация в страната с 10,5 милиона жители, членка на Европейския съюз и НАТО, достигна 16,7 процента.

    12 Март 2023 10:51ч.

    В нашата подмандатна на чичо Сам територия годишната инфлация достигна 46,1 процента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    12 Март 2023 12:35ч.

    Така е, но това не са официални данни. Предполагам че и в Чехия, е повече, но се съобщават само официалните данни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Да ядат ряпа“. Съдбата на Европа зависи от съвременни Марии-Антоанети

    12 Март 2023 11:46ч.

    Забележете колко много невежи политици има в цяла Европа! Тръс, Кофи, Бербок и други постоянно учудват с липсата и на най-малка ерудиция. Хенри Кисинджър насочи вниманието към проблема с качеството на западните политически лидери в последната си книга „Лидерството“. Той обясни това с преминаването на жителите от четене към визуална култура, което води до спад в качеството на грамотността. Така политици като Кофи или Бербок наистина не се интересуват от своите избиратели. Затова кризата на съвременните политически елити на Запада става все по-заплашителна, за което е все по-трудно да си затворим очите. Когато Мария Антоанета е на поста, подобни проблеми се решават просто - с гилотина. Сега те не могат да бъдат решени с оставка: Кофи ще дойде след Тръс, след Кофи - някой друг гений, който ще започне да издава "съвети от космически мащаб и космическа глупост". И щеше да е добре, ако единствено рафтовете на супермаркетите в Англия зависеха от такива некомпетентни хора. Но от тях зависи съдбата на мира и войната в Европа. И понякога на човек му става наистина страшно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    12 Март 2023 11:54ч.

    Протестна тръпка е обзела цяла европа .Хората се надигат навсякъде срещу войната на НАТО срещу Русия . А къде сме ние ? Ние сме пак на погрешната страна ,благодарение на нашите продажни политици .И затова и този път ще си платим предателствата към Русия и Православието на много висока цена .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    12 Март 2023 11:58ч.

    Предлагам да съборим всички паметници в България, един да не остане. На тяхно място да издигнем паметници на Бойко Борисов, Иван Костов, Росен Плевнелиев, Иван Кръстев, Андрей Райчев, сър Ахмед Доган, Корнелия Нинова, Асен Василев, Йордан Цонев, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Петър Стоянов, Надежда Нейнски, Соломон Паси и прочее демократични личности. Тези титанични духове са заслужили не само величествени паметници, но и всички улици в страната да бъдат на тяхно име, на техните съпруги, любовници, бизнеспартньори, деца и внуци. Да няма улица с друго име освен на доказани демократи, които направиха една велика европейска страна в която да живеем с чест и достойнство. В която да умираме с гордост, че сме българи. И която да завещаем. Нали щяха да сменят името на улицата пред руското посолство с новото име "Украински герои". Направиха ли го? След това взеха да преследват и гонят руски шпиони на откита служба в руското посолство. Да приемем ли, че вече няма руски шпиони в посолството и извън него, а работа е свършена? - Не, разбира се. Нищо не свършиха. След нищо казано и несвършено решиха по изборно време да премахват паметника на Съветската армия. Всичкото Мара втасала, до паметника го докарала! И тая работа ще свърши като тия преди нея, защото само с едно махване на пръсче от Кремъл в България няма да остане един политически герой. И ще останем без държавници, без политици, без енергетика, без горива, без пари и без никаква надежда за спасение. За вечни времена! И всичко това ще ни се случи само за няколко часа, защото от нашите крадливи и корумпиани политици, по-големи в света няма. И всички се водят на учет в руското посолство. И на къса каишка. Евроатлантическите ни чучела се клеха в небето и земята, че не утре, а още днес ще изгонят госпожа Митрофанова, защото се намесила във вътрешните ни работи с думите: "Българският народ няма нищо общо с българските политици и държавници. Ние знаем, че този народ е с Русия и Русия ще бъде винаги когато се наложи до българския народ. Ние имаме историческа съдба на два братски народа, които никой не може да раздели. Връх Шипка стои най-високо във всяко българско сърце" И въпреки това, изгониха ли госпожа Митрофанова, както се заричаха пред господарите си? Не, разбира се. Защото нейно превъзходителство руския посланик ги разстреля по руски от упор: "До един час очаквам решението ви, дали искате да има дипломатически отношения между България и Русия?" На дипломатически език това означава, че е получила одобрение от Кремъл да заключи руското посолство ако излезе от него. Последва едно голямо и всеобщо политическо насиране! И разговора приключи. Написал полковник Николай Марков

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    12 Март 2023 12:07ч.

    Всичкото Мара втасала, до паметника го докарала! И тая работа ще свърши като тия преди нея, защото само с едно махване на пръсче от Кремъл в България няма да остане един политически герой. И ще останем без държавници, без политици, без енергетика, без горива, без пари и без никаква надежда за спасение. За вечни времена! И всичко това ще ни се случи само за няколко часа, защото от нашите крадливи и корумпиани политици, по-големи в света няма. И всички се водят на учет в руското посолство. И на къса каишка. Евроатлантическите ни чучела се клеха в небето и земята, че не утре, а още днес ще изгонят госпожа Митрофанова, защото се намесила във вътрешните ни работи с думите: "Българският народ няма нищо общо с българските политици и държавници. Ние знаем, че този народ е с Русия и Русия ще бъде винаги когато се наложи до българския народ. Ние имаме историческа съдба на два братски народа, които никой не може да раздели. Връх Шипка стои най-високо във всяко българско сърце Ето това е кратко ясно и разбрано Българският народ няма нищо общо със продажните си политици и да го запомним много диобре Русия винаги ще бъде до братският Български народ ,дори когато се наложи да ни освобождава пак този път от либерал фашизма .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти

    12 Март 2023 13:35ч.

    На уруспето откакто и подариха поста европейски комисар, Европа тръгна надолу, не говоря за войната в Украйна. Не й дреме нито за европейците, нито за европейската икономика. Тя най-открито се подиграва на всичките 500 млн. жители на този стар контиент - зелена сделка, къпане за 5 минути, далаверата с ваксините, данък на въздуха, който дишаме, буболечки за храна и пагубните санкции. Не бива да й позволяваме да ни занули. Молете се и собствената й злоба ще я затрие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логореята

    12 Март 2023 13:38ч.

    Започна масовото събуждане от неведението и сладката дрямка из целия Запад. Поляците от Бидгошч - и те на протест, техният срещу войната в угода на укрорайха и ястребите от НАТО - https://t.me/RVvoenkor/40358

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А мужика си трае

    12 Март 2023 13:56ч.

    Мизерства, пращат го на фронта даже без да му обясняват за какво се бие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • третополов евроидиот

    12 Март 2023 14:29ч.

    Стягай се и ти, иде ти редът да те пратят и теб. Ти не си мужик и затуй като жена ще се надупиш на началниците и ще разтвориш бузките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Румен Мутафчиев

    12 Март 2023 14:36ч.

    Хайде пак чешка пролет. Тия не знаят какво искат вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи