Хърватският парламент отхвъли предложението в страната да се обучават украински войници

Хърватският парламент отхвъли предложението в страната да се обучават украински войници

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След целодневно обсъждане хърватският парламент не прие решението на правителството за обучение на украински войници, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ. За участието на Хърватия в мисията на ЕС за обучение на украински войници - EU Military Assistance Mission in support of Ukraine (EUMAM), днес хърватският парламент събра 97 от нужните 101 гласа.

Хърватският президент Зоран Миланович, който е и главнокомандващ на въоръжените сили на Хърватия, отказа да даде съгласието си за участието на Хърватия в EUMAM, защото според него мисията не е съобразена с хърватската конституция и европейските договори. Правителството на Андрей Пленкович предложи в мисията да участват 80 членове на въоръжените сили на Република Хърватия и до 100 членове на украинските сили да могат да влязат в Хърватия.

Пленкович коментира вчера, че отговорността за решението дали страната да участва в обучението на украински войници не зависи от управляващото мнозинство, а от опозицията, а резултатът не е състезание за надмощие между премиера и президента на страната.

В началото на заседанието днес Пленкович призова опозицията да приеме решението за участие на Хърватия в EUMAM като избор между Украйна и режима на Путин, а не като момент за изразяване на позицията на депутатите спрямо правителството.

„Няма да има второ гласуване, защото съдържанието на тази мисия не излиза от рамките, които са предвидени за останалите страни в ЕС, нито от това, което генералният щаб на въоръжените сили на Република Хърватия, познавайки опита на Хърватия и способностите на нашата войска, предложи като експертиза, за да участва“, каза Пленкович в началото на заседанието днес.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Румен Мустафа Радев

    16 Дек 2022 18:05ч.

    Това е невъзможно за нашата туземна колониална администрация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лукаво лавиране

    16 Дек 2022 18:23ч.

    Спрямо марионетно-данъчния ни конгломерат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ са сатанисти

    16 Дек 2022 19:36ч.

    Аууу, ами евроатлантическите ценности?! Ами евроатлантическата солидарност?! Ехх, да му се невиди.... Значи трябва да обявим имената на българските национални предатели и военолюбци, водещи България към война: ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци, рошен офшорнелиеф, создормон прасе и банкянската тиква!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсула

    16 Дек 2022 19:44ч.

    На тея май не им се влиза в еврозоната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИП

    16 Дек 2022 20:07ч.

    Хирватите са умни и не искат да им опърлят задниците с некоя ракета. А българските чок серсеми гледат да набутат България във войната . Защо България през цялата и история я управляват тъпоумни и малоумни серсеми ? Кармата ли е лоша , накриво ли стои нещо, неудобна ли е на някого ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София и България трябва да се разделят

    16 Дек 2022 20:24ч.

    От избирането на това прокълнато място за столица всичко върви наопаки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тес

    17 Дек 2022 13:17ч.

    Най- после попадам на мнение, което споделям напълно!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    16 Дек 2022 22:47ч.

    фашаги, спряхте излъчването на руските телевизии, защото СА РУСКИ. а какво ще правим с хората, завършили руски училища, филологии, преводачи на книги, филми? с тях КАКВО ПРАВИМ?! … искам да съм уведомена за предстоящото. а с тези - смесените бракове? с тях какво правим? да се развеждат ли вече хорицата? а тези, които са завършили в Русия? дипломите им сега важат ли или не? а с русизмите какво правим, че в езика ни има много такива? и добре че имаме само остатък от дателния падеж, че ако и падежите бяха налице, щяхме да видим зор. ей, да не сте посмяли да затворите “Березката”. утре ще се разхождам из къмпинга с фланелка на “Березка”. и ще изям парче от торта “Медовик” (за ЧРД на внучката) в името на отхвърляне на глупостта ви, мръсници евро-атлантически...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко! "Березката" отдавна е Германска...

    17 Дек 2022 3:38ч.

    Няма да я затворят ... само ще я прекръстят, евентуално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ са сатанисти

    16 Дек 2022 23:37ч.

    В ГЕЙсащ започна масова дискриминация и забрана за реклама на БЕЛИТЕ хетеросексуални мъже и жени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на Хърватия!

    17 Дек 2022 2:13ч.

    Хърватите, които говорят на развален български език, т.е. са част от народите на Словото, писано на старобългарски (църковнославянски), макар и католици, отказаха да се набутат между шамарите на войната на САЩ и нАТО срещу братска Русия. Но ние, които дължим свободата, Третата българска държава и може би живота си на православния руски народ, избрахме продажниците от ДПС, ГЕРБ-СДС, Дебилна България (ДБ), ПП и БВ, с помощтта на машинната фалшификация, които образуваха антибългарската коалиция на войната на САЩ и нАТО срещу православието, Русия и цялото славянство, което противопоставиха в текущата гражданска война. Срам и тежък позор за България... Бог наказва продажниците, неблагодарниците, предателите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво

    17 Дек 2022 3:34ч.

    Като имате предвид, че там открай време е пълно с фашисти (усташи). Но пък ние сме по-големи католици от Папата, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи