Хърватия осъди по-високите цени на бензина в Унгария за чужденците

Хърватия осъди по-високите цени на бензина в Унгария за чужденците

Миналия петък Виктор Орбан излезе с постановление, обвързващо цената на бензина с това къде е регистриран съответният автомобил.

Хърватският премиер Андрей Пленкович осъди въведените наскоро по-високи цени на бензина в Унгария за чужденците, включително за гражданите на другите страни от ЕС, предаде ДПА.

"Унгария не трябва да дискриминира гражданите на другите страни от ЕС", каза той пред хърватските медии в кулоарите на днешната среща на върха на Евросъюза в Брюксел. Ако чужденците от ЕС трябва да плащат по унгарските бензиностанции по-скъпо от местните граждани, това е "явно нарушение на европейското право", добави той.

В петък унгарският министър-председател Виктор Орбан излезе с постановление, обвързващо цената на бензина с това къде е регистриран съответният автомобил.

Колите с унгарски номера ще продължат да зареждат бензин А95 и дизел на официалната цена от 480 форинта (1,30 долара).

Собствениците на коли с чужди регистрационни табели ще трябва да плащат на пазарни цени, които са с между 40 и 60 процента над официалните.

Орбан обоснова новата разпоредба с нуждата да бъде спрян така нареченият бензинов туризъм. Водачи от пограничните райони на съседните държави членки на ЕС Австрия и Словакия масово се стичаха към Унгария с колите си, за да заредят там, тъй като местната официална цена на бензина е значително по-ниска от тази в страните им.

Орбан обяви фиксираната ниска цена през ноември. Засега тя ще остане в сила до 1 юли.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Иванов

  01 Юни 2022 9:30ч.

  Хърватия /а и другите европрестъпници/ да не осъжда Унгария,а да даде обяснения на гражданите си какво е сторила,че цените на горивата в държавата им са по-високи.И е най-добре тия евроуправляващи да се заемат със строежи на нови,най-модерни затвори,снабдени с всякакви удобства - ще им потрябват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи