Харалан Александров: Никой не ни попита за Зелената сделка, просто ни съобщиха, че трябва да приемем светлите цели на ЕС

Харалан Александров: Никой не ни попита за Зелената сделка, просто ни съобщиха, че трябва да приемем светлите цели на ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Социалният антрополог Харалан Александров обясни пред БНР, че проблемите, които предизвикаха протести в енергетиката, са дълбоки. 

"Тази криза можеше да бъде избегната, ако хората от предишното правителство, които са изработили тези планове,  си бяха свършили работата. Когато не е добре направено предварителното обяснение, винаги се отприщват различни конспиративни теории. Кабинетът трябва да спасява положението. Този батак е забъркан преди една година. В момента берем плодовете".
Не са отразени страховете на хората в плановете и те не са участвали в този процес, посочи Александров. 

"Има легитимно подозрение, че някой е претупал нещата, движен от други съображения - да се наместят приятелски фирми, които да усвоят парите за компенсиране. По-лошото е, че се развихри още по-тежка конспирация и тя е, че българските правителства или част от българските партии са превърнати в изпълнител на една политика за съсипване на българската енергетика".

Става дума за мащабна технологична трансформация от един вид енергетика към друг, разясни социалният антрополог. 

"Тя е мотивирана от ценностни и идеологически съображения. При Зелената сделка се оказва, че загубите са повече от печалбите за България. Причината за това е, че ние имаме добре развита енергийна система. Съществуващото статукво устройва всички. Очаква се да се плати цена, за да има повече природа и по-малко замърсяване. Някои ще изгубят работата си, на други ще се увеличат сметките, трети ще фалират".

Изобщо не знаем дали българските граждани са склонни да влязат в тази сделка, посочи Александров. 

"На нас просто ни съобщиха, че трябва да приемем светлите цели на ЕС. В една тревожна и възбудена среда – с ниско доверие към управлението, това е взривоопасно. Не става въпрос за обичайна трансформация, която идва с логиката на пазарните механизми, а за силно контролиран политически пазар, с много тежки квоти. Ясно е, че ще е политическо решение и че ще има цена. Това означава изключително отваряне към обществото – не просто да му съобщиш нещо, но хората трябва да бъдат приобщени, овластени да станат част от този процес. Трябва да видят своето бъдеще в новата ситуация. На предишните правителства се падна задачата да осигурят този преход по нетравматичен начин и те се провалиха. Този проблем е политически".

Решението му обаче се отложи, отбеляза Александров. Като причина за това той посочи слабата позиция, в която се намират управляващите. 

"Има заложени мини от предишните правителства. Не им остава нищо, освен да се гърчат и да се гънат".

Социалният антрополог смята, че управляващите трябва да заявят националния ни интерес и да го защитят в Брюксел.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Харалан Александров може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Александър Хараланов

    04 Окт 2023 14:56ч.

    Много хора не биват питани за много неща, уважаеми г-н Антропологов. Принципно сте прав, но оглушително се мълчи по основния въпрос на съвремието... Какво следва да се направи? А то е основно едно - да се работи и то здраво. Щото след разпада на всичката вавилонска кула, оцелелите от нас са отначало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    04 Окт 2023 15:03ч.

    Виж Харалане, когато взимаш заеми трябва да мислиш и как и с какво ще ги връщаш! По този начин България като една лека жена не отказвала никога никакви кюфтета, подлъгана от своите управници, сега е длъжна да прави каквото и кажат! Ето защо никой не е намерил за необходимо да пита децата й- българите за зелената сделка, защото никой не пита длъжници! Все едно да си ипотекираш апартамента и да си мислиш че е твой! Някой пита ли ни като пръскат в небето с химикали(днес над София много хубаво се наблюдава фенноменът на ГеоИнженерството, химически следи в небето, оставени от дронове) не, само казваха носете си маските и си стойте вкъщи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • светлите цели на ЕС...

    04 Окт 2023 15:14ч.

    всъщност очертават изключително мрачно бъдеще

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И студено също,

    04 Окт 2023 15:15ч.

    не само мрачно..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-лошото е, че се развихри още по-тежка конспирация и тя е, че българските правителства или част от българските партии са превърнати в изпълнител на една политика за съсипване на българската енергетика"

    04 Окт 2023 15:19ч.

    Никаква конспирация не е, това е единственото обяснение за действията на правителствата от последните 14 години. И това щеше да мине тихомълком, но работата се разсмърдя в последния момент. Но доживяхме и "социален антрополог" (WTF е това?!?) да ни обяснява енергетика: "Става дума за мащабна технологична трансформация от един вид енергетика към друг..." Ние ще го обясним по-простичко - технологичната трансформация е от енергетика към без енергетика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • маастрихтската кочина, която замести съветската

    04 Окт 2023 15:24ч.

    Това признание, разбира се, указва не демократично, а напълно тоталитарно управление в ЕС, по подобие на СССР. Демокрацията няма нищо общо с практикуването на властови политики и практики от евроколхозната бюрократична структура, която успоредно с пандемията започна активно да се фашизира, сваляйки и последния грим от уродливото си немско-фашистко лице.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При социализма бяхме на 26 място според ООН

    04 Окт 2023 15:51ч.

    На 9.9.1944 г. В България нямаше 1 км асфалтиран път. При социализма построихме тежка и лека индустрия, развито селско стопанство и произвеждахме всичко. След последвалата 34 г. разруха сме на 88 място, най-бедни и последни по всичко, безплатно ни вземат най-скъпото - децата ни. Това е резултатът от членството ни в ЕС, еврозоната ще ни доубие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Раджа

    04 Окт 2023 15:33ч.

    Плановете от Давос и други потайни местенца се изпълняват. Онези изроди искат да ликвидират поне 4-5 милиарда човека. Как ? Със геноцид. Със изкуствени пандемии, дефицити на енергия, храни. Изкуствени кризи във финансите. Истанбулски конвенции, зелени сделки, въглеродни квоти. Когато въведат глобален воден данък тогава вече всичко отива по дяволите . И следва глобален рестарт със нюкове и други изненади . Щото българите ако са плюнки, има някъде хора които не са съгласни да ги трепят като свине и сигурно ще опитат поне да изгорят гнездата на пепелянките .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въобще за нищо не ни питат

    04 Окт 2023 15:33ч.

    На предишното правителство му беше трудно след престъпленията на Б. Б., който договори много по кратки в сравнение с Полша срокове за закриване на ТЕЦовете и пое ангажимент за неправомерно големи съкращения на въглеродните емисии, след като вече бяхме направили огромни съкращения и най-големият престъпник Иван Костов напълно беше ликвидирал индустрията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стеф БГ

    04 Окт 2023 15:44ч.

    Референдум за или против зелената сделка !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хохол

    04 Окт 2023 15:53ч.

    Я,Харалан как обърна палачинката!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "хората трябва да бъдат приобщени, овластени да станат част от този процес"

    04 Окт 2023 15:58ч.

    Това е вярно, но хората сами трябва да се овластят. Движещата сила е народът,а не някой външен, висш разум или господар. Хората трябва да свикнат да мислят класово, тогава ще се почувстват единни и силни. С Прехода България се върна 90-100 години назад в своето икономическо и социално развитие, предстои класова борба във всичките нейни по-леки и по-тежки форми, катаклизми и апогеи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние не бяхме питани и з атова дали изобщо искаме да членуваме в ЕС и ОТАН

    04 Окт 2023 16:02ч.

    И това рано или късно ще бъде използвано, за да излезем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Окт 2023 16:25ч.

    "Някои ще изгубят работата си, на други ще се увеличат сметките, трети ще фалират" Се хубави работи. Сички печелят. И само едни ще загубят - тез дето ще си напълнят джобовете. Живи да ги ожали човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скотобоец

    04 Окт 2023 17:00ч.

    Хараланчо май е спрял да получава месечните хонорари от БХ и сега е гневен! А гневният и гладният човек започва бързо да вдява същината на проблемите на тези без бонуси и хонорари! Сега остава да ни напомни Хараланчо - кой беше на власт през 2015 г., когато се прие Пареижкото споразумение за климата. А кой беше на власт при приемането на Зеления пакт2019 г. ? А справедливия преход? А кой гласува за измамата ПВУ? А кой почна да пише (дори безуспешно поради очевидна тъпота) плановете - териториални и по ПВУ?! А може би хараланчо просто дава знак на ПП, че може да е много полезно домашно животно, стига да му се гласуват подходящи хонорари. Я, вижте го, как самоотвержено бранеше толкова години БХ, при толкова очевидна мръсотия! Да, гербът започна всички тези гадости, тербът проспа и не вниква в сигналите за идващата катастрофа, но сега именно ПП са тези, които бидейки по-хищни, по.арогантни, по-безеремонни и по- НЕБЪЛГАРИ, съзрявайки открилата се възможност за крупно и бързо грабене, опитаха да "довършат работата+! Ама се оказа, че задрямалото стадо се събуди и се усети, че го водят към скотобойната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    04 Окт 2023 17:40ч.

    колкото антрополог толкова и манипулатор. Винаги го пускат да изсладкодумства някой нюанс с цел изместване малко на фокуса. Тук пласира 2 - "трябва да се обяснява" и "проблема е стар". Не знам с какво ги поливат тия грантаджий ама са големи отрепки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи