Хънтър Байдън сключи сделка с прокуратурата и се призна за виновен по обвинения в данъчни престъпления

Хънтър Байдън сключи сделка с прокуратурата и се призна за виновен по обвинения в данъчни престъпления

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Хънтър Байдън, синът на президента Джо Байдън, ще се признае за виновен в две данъчни престъпления и ще сключи сделка с федералните прокурори относно обвинение за умишлено престъпление с оръжие, съобщи Министерството на правосъдието във вторник в съдебни документи .

Споразумението за признаване на вината ще има незабавен отзвук в президентските кампания през 2024 г., коментира CNN.

Обвиненията бяха подробно описани в наказателно досие в американския окръжен съд в Делауеър, където американският прокурор Дейвид Вайс, назначен от Доналд Тръмп, провеждаше разследване, което проучваше твърдения за пране на пари, чуждестранно лобиране и други потенциални обвинения.

Адвокатът на Хънтър Байдън, Кристофър Кларк, каза в изявление, че сделката с федералните прокурори ще „приключи“ дългогодишното криминално разследване на Министерството на правосъдието срещу сина на президента.

„Хънтър ще поеме отговорност за два случая на непредоставяне на данъчни плащания в срок съгласно споразумение за признаване на вината“, каза Кларк. „Обвинение за огнестрелно оръжие, което ще бъде предмет на предварително споразумение за отклоняване и няма да бъде предмет на споразумение за признаване на вината, също ще бъде заведено от правителството. Знам, че Хънтър вярва, че е важно да поеме отговорност за тези грешки, които е направил по време на период на смут и пристрастяване към наркотици. Той очаква с нетърпение да продължи възстановяването си и да продължи напред.”

В кратко изявление Белият дом каза, че Байдън „обича сина си“. „Президентът и първата дама обичат сина си и го подкрепят, докато той продължава да изгражда отново живота си. Няма да имаме повече коментари“, каза говорителят на Белия дом Иън Самс.

Тръмп разкритикува споразумението с Хънтър Байдън в социалните мрежи .

'Еха! Корумпираното Министерство на правосъдието на Байдън току-що изчисти стотици години наказателна отговорност, като даде на Хънтър Байдън просто „пътен билет“. Системата ни е РАЗБИТА!'

Преговорите за постигане на споразумение за признаване на вината се засилиха през последните седмици. Правният екип на Хънтър Байдън потърси среща с Министерството на правосъдието през април, на която Уайс присъства и където адвокатите на Хънтър Байдън изнесоха презентация, обясняваща защо смятат, че Хънтър Байдън не трябва да бъде обвинен. Техният аргумент беше, че Хънтър Байдън е платил дължимите данъци, включително санкции. Говорител на Уайс отказа коментар.

Разследване за огнестрелни оръжия и данъчни такси

Прокурорите са проучвали инцидент от 2018 г., при който огнестрелно оръжие, собственост на Хънтър Байдън, е било хвърлено от тогавашната му приятелка в контейнер за боклук в Уилмингтън, каза човек, информиран по въпроса. Хънтър Байдън описа в медийни интервюта през 2021 г., че е бил пристрастен към наркотици, което още повече засили подозренията, че е нарушил федералния закон, когато е купил огнестрелното оръжие.

Законът забранява закупуването на огнестрелни оръжия от всеки, който използва или е пристрастен към наркотици. CNN по-рано съобщи, че федералните прокурори са обсъждали и възможни обвинения, свързани с неверни твърдения, свързани с покупката на оръжие.

По-рано Хънтър Байдън каза, че е платил неуредените данъчни сметки. Според публичните регистри повече от 450 000 долара държавни вземиния във Вашингтон, окръг Колумбия, са били отменени през 2020 г. – индикация, че тези задължения вероятно са били изплатени.

Разследващите обаче продължават да проверяват източника на средствата, които Хънтър Байдън използва за плащане на данъчните си сметки. Имейлите до Хънтър Байдън, които са били удостоверени от съдебен експерт, показват, че през 2018 г. и 2019 г. дълговете на Байдън са се трупали, независимо от многократните предупреждения на своята банка, своя счетоводител и други.

Той многократно е бил предупреждаван за данъчните си задължения, според имейлите, но неговият адвокат каза пред CNN през юли 2022 г., че тези години са били трудни времена за Хънтър Байдън, като се имат предвид проблемите му със зависимостта. Кларк каза, че клиентът му вече е „изплатил напълно“ данъчните си задължения на IRS.

Междувременно контролираната от републиканците Камара проверява финансовите сделки на Хънтър Байдън и проучва начина, по който Министерството на правосъдието се справя с разследването, както и всяко участие на други членове на семейството на Байдън в задгранични сделки.

Други разследвания срещу Хънтър Байдън

Сред въпросите, които се разглеждат в разследването на Министерството на правосъдието, са усилията на Хънтър Байдън, след като баща му напусна вицепрезидентския пост през 2017 г., да осигури сделка с CEFC China Energy за инвестиране в енергийни проекти на САЩ, според документи, публикувани от републиканци от две комисии на Сената.

Сделката в крайна сметка се провали, а изпълнителният директор на компанията по-късно беше задържан от китайските власти на фона на обвинения в корупция.

По време на администрацията на Обама други бизнес начинания на Хънтър Байдън в Китай предизвикаха безпокойство сред служители на Белия дом, според The ​​New Yorker, който съобщи, че Хънтър Байдън е взел дял в инвестиционен фонд, включващ партньори от САЩ и Китай.

Федералните следователи също преди това проучиха свързаната с Украйна лобистка работа на Хънтър Байдън. От особен интерес беше работата, която лобистката фирма Blue Star Strategies извърши заедно с "Буризма", енергийна компания, в чийто борд Хънтър Байдън беше от 2014-2019 г., печелейки до 50 000 долара на месец.

Джо Байдън каза, че свързаните с Украйна сделки на сина му не са имали отношение към работата му като вицепрезидент, когато той ръководеше антикорупционните инициативи в Украйна за Съединените щати. И служители на Държавния департамент, които бяха критични към дейностите на Хънтър Байдън в Украйна, въпреки това казаха на законодателите, че това не е повлияло неправомерно на правенето на политика, според преписи от показания в Сената.

Източник: CNN

 

 

 

Коментари

  • ристю е американски агент

    20 Юни 2023 21:18ч.

    ИЗВЪНРЕДНО: скандалният американски агент ристю предлага промяна в конституцията - премахване на българското знаме и замяната му с лъгъбътъ знамето на извращенията на агресора сащ! "По този начин цялостно ще интегрираме България към атлантическите ценности" - изригна скандалният американски агент ристю!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PARAGRAF22..

    20 Юни 2023 23:51ч.

    Знамето ще бъде издигнато на пило с формата на к-р , на Росенец - в чест на възхода на ристьо..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    20 Юни 2023 23:57ч.

    Джо Байдън каза, че свързаните с Украйна сделки на сина му не са имали отношение към работата му като вицепрезидент, когато той ръководеше антикорупционните инициативи в Украйна за Съединените щати. *** Само дето уволни украинския прокурор разследващ далаверите на синчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вярвам на СНН

    21 Юни 2023 1:04ч.

    Като на ПИГ. Даже повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kaлоян от Пловдив

    21 Юни 2023 16:13ч.

    Как да очакваме справедливост на този свят , като синчето на най-могъщия човек в света безнаказано дерибейства и върши престъпления , това е американския модел на двоен стандарт и несправедливост , законите да въжат за едни за други не .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи