Хамза Юсаф е новият регионален премиер на Шотландия

Хамза Юсаф е новият регионален премиер на Шотландия

Хамза Юсаф полага клетва. Снимка: АП

Новият премиер на Шотландия - подкрепящият независимостта Хамза Юсаф, официално встъпи в длъжност днес, след като положи клетва пред Висшия съд на Шотландия, съобщи Франс прес.

37-годишният мюсюлманин Хамза Юсаф е както първият имигрант начело на местното правителство, така и най-младият лидер в историята на Шотландия. Облечен в черна тога, в присъствието на семейството си, той положи клетва като първи министър и се закле във вярност на крал Чарлз Трети в най-висшия граждански съд в Шотландия.

В понеделник Юсаф беше избран за лидер на мнозинството на Шотландската партия за независимост (ШНП) с вътрешно гласуване. То беше предизвикано миналия месец от изненадващата оставка на Никола Стърджън след осем години на поста, а вчера Юсаф беше официално избран от парламента да оглави шотландското правителство. То отговаря за образованието, здравеопазването и правосъдието.

 По-късно днес се очаква новият първи министър да обяви състава на своето правителство.

В първата си реч след обявяването на победата си в понеделник новият шотландски лидер обеща да бъде част от "поколението, което ще постигне независимост", като подчерта, че народът на Шотландия "се нуждае от независимост сега, повече от всякога".

Импулсът за подкрепа на независимостта се съживи след Брекзит, на който шотландците масово се противопоставиха. Той обаче беше възпрепятстван от многократния отказ на Лондон да разреши произвеждането на нов референдум, подсилен от неотдавнашното решение на британския Върховен съд, припомня АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Каква ирония на историята!

  29 Март 2023 20:58ч.

  Някогашните колонизатори, днес са колонизирани от "туземците"! И не само ами, вече туземци ги управляват. Това е сбъднатата мечта на оня индийски махараджа, който веднага след независимостта на Индия, беше купил 2 Ролс-Ройса и ги беше преоборудвал на буклукджийски коли в отмъщение на това, че през времето на британското владичество на местните "туземци" не е било позволено да притежават британски автомоби. триумфът на Тата - всеки може да го открие в Гугъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мишел Уелбек

  30 Март 2023 7:07ч.

  Пидчинение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ценител

  30 Март 2023 8:10ч.

  както казаха снощи в едно известно предаване, пакистанец иска от индус независимост на шотландия от англия... :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами не...

  30 Март 2023 8:38ч.

  Не ги мисли тия - всякакви шарени типове се появяват за фасон, а дълбоката държава си е същата. Не е важна марионетката, а кой дърпа конците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Март 2023 21:01ч.

  Мали, тоя иска да изтребва белите до крак... тия шотландци не са у ред, макар да съм сигурен, че тия нямат нищо общо ?‍?️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Март 2023 21:16ч.

  В Шотландия има твърде много бели хора, според шотландския министър на здравеопазването Хумза Юсаф... Според Юсаф белите хора, които заемат ръководни позиции в Шотландия, е сериозен проблем, който трябва да бъде решен. За протокола, Шотландия е 96% бяла според последните данни от преброяването. https://twitter.com/i/status/1628032421588262912

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иляз Ю.

  29 Март 2023 21:58ч.

  Така, така, крайно време е циганите в Б-я да поемат властта и да оправят държавата, доведена до кочина от непросветени и продажни ганьовци. Как в Шотландия може, пък при нас не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наум Ъ.

  29 Март 2023 22:07ч.

  То и корена на Риши Сунак е от Панджап в Индия, от където идат и нашите цигани, та току виж скоро поемат управлението на Европа. В Германия, Франция, Белгия, Холандия, Швейцария са няколко стотици хиляди, та богат матриал де…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Март 2023 22:21ч.

  Индия и Пакистан си създадоха филиали на островчето. Ся, ако се сбият - ще бъде супер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  29 Март 2023 22:35ч.

  Безмилостен си thenewone! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Molto bene

  29 Март 2023 23:27ч.

  Това би била една класическа прокси война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еее чак пък такъв късмет!

  29 Март 2023 23:29ч.

  Дай боже, ама надали ли! Тия са купени соросоиди в "индийска кожа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свобода за Острова...

  30 Март 2023 7:10ч.

  ...до последния британец. Белите в окопите под ръководството на колоритни офицери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новини от България за борбата

  29 Март 2023 22:37ч.

  Българина Мехмед победи турчина Юсуф!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бъдещето

  29 Март 2023 23:40ч.

  Индиец управлява Англия, пакистанец -Шотландия, алжирец - Франция, мароканец - Испания, евреин - Германия, циганин - България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ееее, това вече беше

  29 Март 2023 23:41ч.

  Иван Костов управлява България още през 97 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • циганин - България

  29 Март 2023 23:51ч.

  Пепел ти на езика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Март 2023 23:57ч.

  България, Господ я пази! Десетилетието на ромското включване на соро, прокарано в България от станишеф, въпреки БСП, имаше за цел точно това, циганите да завземат държавата - УВИ! Циганите си го казват, че не искат да носят отговорност за нищо, че предпочитат някой друг да ги храни, а и след като получиха толкова много пари без нищо, новите поколения не могат да четат и пишат. Глупави са като кантонерски петли! Другото което казват, че за тях, няма по-умни и по-лоши хора от българите и тук не не си правят такива своеволия, каквито си правят навън, тук уважават българите, а навън са повече от нахални с чужденците, на това му се вика да им вземеш страхът - та, сорос заложи на куц кон, а той заложи на тях, защото сме адски чувствителни към турския етнос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Март 2023 23:59ч.

  "Десетилетието на ромското включване" на сорос /важно е/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това беше по времето,

  30 Март 2023 9:33ч.

  когато следях бюджетите и тогава се оказа, че финансирането на въпросното "десетилетие" за това "включване", по спомен от порядъка на 500 милиона годишно, беше по-голямо от бюджета за образование. Това продължи и по гербаво време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  30 Март 2023 1:00ч.

  Да абсолютно невероятно е, ако не беше случаят с Риши Сунак, английският хумор дълго щеше да се упражнява върху този талибан- мангасарин на глобалистите! Ако Юсуф си сложи една карирана пола и викне Свободаааа ще е сущий Уилям Уолас! Щотландците са невероятни дебили- народ като гайда, дето обича да го мачкат! Ще цитирам Ървин Уолш и феноменалният му роман Трейнспотинг: It's SHITE being Scottish! We're the lowest of the low, the s**** of the ****ing earth, the most wretched, miserable, servile, pathetic trash that was ever shat into civilization. Some people hate the English, I don't. They're just wankers. We, on the other hand, are colonized by wankers. We can't even find a decent culture to be colonized by. We are ruled by effete arseholes. It's a shite state of affairs to be in, Tommy! And all the fresh air in the world won't make any ****ing difference! П.П И все пак по добре от предишният министър- Джими Кранки втори...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само да не забрани уискито, с което Шотландия е прочута

  30 Март 2023 1:32ч.

  воден от повелите на Свещения Коран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знамето на България

  30 Март 2023 7:40ч.

  Трябва да е хипопотам, до устата в блатото, но широко разтворил уста ! Колкото по-обезлюдена и изчезваща, колкото повече цигани, ДПС-та и мигранти, толкова повече подигравки с другите страни ! Комплексарщина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеновар

  30 Март 2023 9:35ч.

  България си има знаме. Евро-ценни отпадъци като теб нямат място в нея. Заминавай за Пенджап, ще си точно на мястото си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи