Хамас съобщи за 195 убити при израелски удари срещу бежанския лагер "Джабалия"

Хамас съобщи за 195 убити при израелски удари срещу бежанския лагер "Джабалия"

Най-малко 195 палестинци са били убити при израелските нападения срещу бежанския лагер "Джабалия" в Газа във вторник и вчера. Това съобщи пресслужбата на ръководеното от Хамас правителство, предаде Ройтерс. Около 120 души все още са в неизвестност под развалините, а най-малко 777 души са ранени, се казва в изявлението.

Гражданска защита в палестинския анклав, управляван от "Хамас", заяви, че при тази нова бомбардировка са били "убити цели семейства" в лагера, който е най-големият в ивицата Газа и подслонява 116 000 души.

"Израелският окупатор за пореден път предизвика трагична кървава баня", се казва в изявление на палестинското ислямистко движение. Израелската армия засега не е коментирала случая. Тя потвърди вчера, че е нанесла удар по лагера, като заяви, че целта е била командирът на "Хамас" Ибрахим Биари, който беше представен като един от отговорните за кървавата атака, извършена от палестинското ислямистко движение срещу Израел на 7 октомври.

Според Джонатан Конрикус, говорител на израелската армия, Биари се е намирал в "огромен комплекс от подземни тунели, от които е ръководил операциите".

При вчерашната бомбардировка загинаха десетки хора. Видеозапис на телевизия АФП показа най-малко покрити 47 тела, лежащи на земята в двора на болница.

"Израел твърди ..., че тук има тунели и оръжия. Те удариха жилищен район, пълен с младежи и стари хора ... Тук няма никаква съпротива (от страна на бойците на "Хамас", бел. ред.)", заяви днес пред АФП Абдул Иса Масуд, 30-годишен жител на лагера "Джабалия".

Тези удари по Джабалия бяха разкритикувани остро от други държави и от ООН, отбелязва АФП.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е ужасен от израелските бомбардировки "в жилищни квартали в гъстонаселения бежански лагер "Джабалия".

Броят на загиналите в ивицата Газа и на Западния бряг в резултат на израелски обстрел и бомбардировки от 7 октомври насам се увеличи за една нощ от 8796 на 8850 души, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС. „В Газа бяха убити 8720 мъченици и повече от 24 хиляди бяха ранени, а на Западния бряг броят на жертвите се увеличи до 130, броят на ранените - до 2100 от 7 октомври“, се казва в изявлението. „Повече от 73% от загиналите са деца, жени и възрастни хора".

Повече от 20 000 ранени все още се намират в ивицата Газа, съобщи организацията "Лекари без граници", цитирана от Франс прес.

"Повече от 20 000 ранени остават в Газа, с ограничен достъп до здравни грижи поради обсадата и постоянните бомбардировки" от страна на израелската армия, заяви хуманитарната организация в съобщение за медиите. Тя добави, че всичките 22-ма нейни чуждестранни служители са успели да напуснат Газа през граничния пункт "Рафах".

"На желаещите да напуснат Газа трябва да бъде позволено да го направят без по-нататъшно забавяне и без да се засяга правото им да се върнат в Газа на по-късна дата", заяви "Лекари без граници", призовавайки за "незабавно прекратяване на огъня". 

Според египетски представител 76 ранени палестинци и 335 чужденци и граждани с двойно гражданство са успели да напуснат Газа в вчера по време на първата операция по евакуация от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври.

Източник: БТА, ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • аноним

    02 Ное 2023 8:29ч.

    И откога светът получава данни само от Хамас за загиналите?По някаква причина се вярва само на Хамас,публикуват се само техните данни и се легализират.И медиите по света послушно ги повтарят!Хамас може да посочи произволни числа,и никой няма да си направи труда да провери!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчо

    02 Ное 2023 9:02ч.

    Ако беше така, Израел нямаше възпрепятства журналистите да посетят района, като буквално ги да избива, а напротив, щеше да ги кани да проверят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а и

    02 Ное 2023 8:45ч.

    Да,преди малко прочетох в Блиц-При удар по бежански лагер в Джабалия са загинали 25 цивилни,заявиха ръководители на Червения полумесец пред ВВС.Но не-да не остане назад-веднага Хамас от своя страна твърди за 400.Не може да се вярва на тия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вопълът за уютна информация е вид хленч

    02 Ное 2023 8:49ч.

    А кой да подаде данните, след като там са палестинците, а на тях официалният им говорител е Хамас. Израел да си поема негативите, нали така казваха западняците, когато заклеймяваха Русия, която си позволи да защити своите хора в Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    02 Ное 2023 9:59ч.

    Екстремистите публикуваха видеа от боевете.Използват дронове срещу израелската пехота ( петима убити) плюс специални руски боеприпаси "пг7-вр" за пробиване на активната защита на бронетехниката... https://t.me/boris_rozhin/102685?single

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи