Хамас обяви, че е близо до споразумение за примирие с Израел

Хамас обяви, че е близо до споразумение за примирие с Израел

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Хамас" е близо до споразумение за примирие с Израел, съобщава "Ройтерс". Изявлението идва независимо от факта, че атаките срещу ивицата Газа продължават, а срещу Израел се изстрелват ракети.

Представители на Хамас са "близо до постигане на споразумение за прекратяване на огъня" с Израел и групировката е предала своя отговор на катарските посредници, заяви ръководителят на палестинската групировка Исмаил Хания.

Преговорите са за временно примирие за организиране на доставяне на помощ в ивицата Газа и сделка за размяна на заложници и затворници, уточни представителят на Хамас Изат ел Решик.

"Споразумението ще включва освобождаването на израелски жени и деца като заложници в замяна на освобождаването на палестински деца и жени в затворите на окупацията", добави той. Очаква се терористичната организация да пусне 50 жени и деца, които са сред отвлечените по време на атаката от 7-ми октомври.

Американският телевизионен канал NBC News също съобщава,че преговарящите от Израел и палестинската групировка Хамас са постигнали предварително споразумение за освобождаването на заложниците, държани в Газа.

Отбелязва се, че предстои израелските власти да одобрят параметрите на сделката. По данни на телевизията предварителното споразумение включва размяна на 50 жени и деца, държани от ХАМАС, за приблизително 150 палестински затворници. Израел сам ще избере затворниците, които ще освободи.

По-рано това ливанският вестник Al Shark, позовавайки се на източници, запознати с проектоспоразумението, съобщи, че Хамас, съгласно условията на примирието с Израел, възнамерява да освобождава по 10 израелски заложници на ден. Отбелязва се, че примирието ще продължи пет дни.

Преди това премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху потвърди, че е постигнат напредък в преговорите с ХАМАС за освобождаване на заложниците, и подчерта, че скоро може да се очакват "добри новини“.

Вече няколко дни както Хамас, така и посредниците Катар и Съединените щати казват, че споразумението е съвсем близо. За първи път днес и премиерът на Израел намекна за скорошна сделка.

Съдбата на заложниците предизвиква голямо напрежение в Израел. Хиляди искат правителството да смени приоритетите и да се насочи първо към спасяването на отвлечените, а не към унищожението на "Хамас". По улиците има шествия, а днес се проведе изслушване в парламента на роднини на заложниците.

"Искам детето ми да се върне у дома. Съвсем просто е. Не ме интересува, дали врагът ще спечели нещо от това. Вие говорите за смъртни присъди за терористите. Но така заплашвате живота на заложниците. Нека не говорим за смърт, а за 239 живи хора. Да ги върнем у дома. А след това говорете за унищожението им, смъртни присъди - каквото искате", заяви Хен Авигдори, съпруг и баща на две от заложничките.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази увереност, че споразумението е близо. "Сега сме по-близо, отколкото бяхме преди", отбеляза говорителят на Белия дом Джон Кърби относно сделка, имаща за цел да осигури освобождаването на някои заложници, държани в Газа, и пауза в боевете, което би позволило да се осигури така необходимата помощ в обсадения анклав.

Хамас взе около 240 души за заложници по време на нападението си в Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души.

Вчера Миряна Сполярич, президент на Международния комитет на Червения кръст, се срещна с Хания в Катар, за да "договори напредък по хуманитарни въпроси", свързани с конфликта. Тя се срещна отделно и с катарските власти.

МКЧК твърди, че не е част от преговорите, целящи освобождаването на заложниците, но като неутрален посредник има готовност "да улесни всяко бъдещо освобождаване, за което страните се договорят".

От дни се говори за предстояща сделка за заложници. Миналата седмица беше съобщено, че катарските посредници се опитват да постигнат споразумение между Хамас и Израел за размяна на 50 заложници в замяна на тридневно прекратяване на огъня, за да бъдат увеличени доставките на спешна помощ за цивилни в Газа.

Нападението на Хамас на 7 октомври - най-смъртоносният ден в 75-годишната история на Израел, доведе до нахлуване на израелската армия на палестинската територия, за да атакува палестинската групировка.

Правителството на Газа твърди, че най-малко 13 300 палестинци са били убити, включително поне 5 600 деца и 3 550 жени, при израелските бомбардировки.

Източници: news.bg, NOVA, Агенция "Фокус"

 

 

 

Коментари

  • мислещ

    22 Ное 2023 0:15ч.

    Насилието ражда насилие ! Толкова е просто !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Ное 2023 7:26ч.

    Хленчат за мир тези сунитски женчовци.... :)) Да видим дали Биби ще клекне пред демократите? Все пак републиканците искат "религиозната война" да продължи за да насолят леволибералите. Путин е доволен.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи