Хамас никога няма да бъде победен, увери лидерът му след убийството на неговия заместник

Хамас никога няма да бъде победен, увери лидерът му след убийството на неговия заместник

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания (в центъра) и неговият заместник Салех ал Арури на среща в Техеран с иранския върховен ръководител аятолах Али Хаменей, 21 юни 2023 г.

Движението "Хамас" "никога няма да бъде победено", увери неговият лидер Исмаил Хания след убийството при израелска атака с дрон снощи на заместника му Салех ал Арури, предаде Франс прес.

"Едно движение, чиито лидери и основатели падат като мъченици за достойнството на нашия народ и нашата нация, никога няма да бъде победено", каза Хания в телевизионно обръщение. "Това е историята на съпротивата и на движението, което след убийството на своите лидери става още по-силно и по-решително", изтъкна той.

Хания отдаде почит на Арури, на двама от ръководителите на военното крило на "Хамас", които също бяха убити при израелската атака в предградие на ливанската столица Бейрут, съобщи Ройтерс. Той определи нападението като "терористичен акт", нарушение на суверенитета на Ливан и ескалация на израелските враждебни действия срещу палестинците. При атаката са били убити още четирима представители на "Хамас", допълни лидерът на движението, цитиран от АФП.

Двама от лидерите на военното крило на "Хамас" - Бригадите "Изедин Ал Касам", Самир Финди Абу Амер и Азам Ал Акра Абу Амар, са били убити при израелския удар в южното предградие на ливанската столица Бейрут Дахиех, при който беше убит и вторият човек в йерархията на палестинското ислямистко движение Салех ал Арури. Това съобщи по-рано телевизионният канал на "Хамас", "Ал Акса", цитиран от Ройтерс.

Междувременно ливанската шиитска групировка "Хизбула" заяви в "Телеграм", че разглежда убийството на високопоставени членове на "Хамас" в Бейрут като "сериозно нападение срещу Ливан" и "опасно развитие в хода на войната между врага и оста на съпротивата", предаде Ройтерс. Ликвидирането на Салех ал Арури и на други членове на Бригадите "Изедин Ал Касам"(военното крило на "Хамас") "няма да остане без отговор и без наказание", се казва още в изявлението. "Пръстът е на спусъка", предупреждава "Хизбула".

Същевременно говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари тази вечер заяви пред репортери, че израелските сили са във висока степен на бойна готовност и са подготвени за всеки сценарий. Той каза в отговор на журналистически въпрос относно съобщенията за убийството на Арури, че Израелските сили за отбрана са фокусирани върху победата над "Хамас".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • аноним

    03 Яну 2024 9:51ч.

    Егати ти и ,,мъчениците'',които падат като зрели круши!!!Те си живеят живота-охолно ,с крадени милиарди в джобовете,в палати-извън всякакви притеснения-в чужбина-а пред света се представят за онеправдани!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи